Inspectoratul de Stat in Constructii nu are liniste. De la inceputul anului si pana acum inspectorii in constructii au avut de verificat peste o suta de sesizari vizand lucrari de constructie in apartamente care nu respecta legislatia in vigoare. Chiar daca nu toate se confirma inspectorii atrag atentia ca anumite tipuri de lucrari au nevoie de autorizatie.
Chiar daca suntem intr-o perioada dificila din punct de vedere financiar, multi mai gasesc inca resurse pentru a-si face renovare sau modificari in apartament. Zgomotul si praful dau de banuit multor vecini care suspiciosi iau drumul Inspectoratului de Stat in Constructii unde ii reclama pe cei care fac lucrari in propriul apartament. De la inceputul anului si pana in prezent, la institutie au fost inregistrate 117 reclamatii de acest tip. “Numarul sesizarilor este mai mic comparativ cu anii trecuti, din mai multe motive. Unele tin de responsabilizarea proprietarilor, altele au legatura cu teama de seism”, a explicat Valeria Enache, sef serviciu controlul calitatii.
Reclamatii intemeiate
O parte din sesizarile primite s-au confirmat. “Din cele peste 30 de reclamatii care vizau acest aspect, jumatate au avut suport si am aplicat masurile ce s-au impus, altele au vizat amenajarile interioare, chestiune pentru care nu este necesara o autorizatie”, a mai spus seful serviciului din cadrul inspectoratului. Potrivit legislatiei in vigoare, modificarile in locuinte necesita autorizatie in baza unei expertize si a unui proiect doar in cazul in care se modifica compartimentarea camerelor sau se doreste eliminarea unui perete de rezistenta. Lucrarile de amenajare interioara se pot face liber. “O parte din plangeri mai vizeaza lucrarile de anvelopare care sunt executate necalitativ. La acest capitol nu putem interveni decat daca lucrarea se face in baza unei autorizatii. Pentru cei care au contractat individual o firma, au la indemana instanta daca sunt nemultumiti de calitatea lucrarilor”, a mai spus Valeria Enache.
A cerut sa i se demoleze casa
O alta serie de reclamatii provine de la bacauanii din mediul rural, care aduc in atentia autoritatilor constructii aparute peste noapte, fara autorizatii. In acest caz, institutia poate doar sa dispuna intrarea in legalitate, iar primaria din localitate poate urmari indeaproape orice caz. Dincolo de aceste sesizari, inspectorii sunt pusi pe drumuri sa verifice de multe ori si plangeri care nu au temei sau unele cel putin ciudate. “Intr-unul din cazuri, un domn a solicitat sa ii demolam casa pe care nu o mai poate intretine, sustinand ca legea ne obliga sa o demolam noi”, a relatat Valeria Enache. Petitiile de acest tip se pot depune fie la sediul institutiei de pe strada Pictor Aman, fie prin adresa de fax sau email. Pentru a primi un raspuns la solicitare in cele 30 de zile impuse de lege este necesara oferirea unor date de contact.
Andreea Gavrila