18 ianuarie 2025

Interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat, mai mult ca sigură

Proiectul legii prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul în unitățile bugetare a fost repus în discuție și modificat zilele acestea de către Comisia de Muncă din cadrul Camerei Deputaților.  Mai exact, în capitolul care prevede care sunt categoriile profesionale ce vor fi exceptate de la regulă au fost adăugați angajații Băncii Naționale a României (BNR), ai Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) și ai Autorității Naționale de Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Așadar, și angajații acestor instituții vor putea să lucreze în baza contractului individual de muncă și după ce se vor pensiona la împlinirea vârstei standard (limită) prevăzută de lege și vor beneficia de pensie.



Pe lângă aceste categorii, proiectul legii menționează că pot cumula pensia cu salariul și persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică și cele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituție, cadrele didactice de predare din învățământ, pensionate și reîncadrate în condițiile Legii educației naționale nr.1/2011, precum și personalul de îngrijire angajat prin plata cu ora de către autoritățile locale pentru asigurarea serviciilor comunitare la domiciliul persoanelor vârstnice, potrivit art.8 din Legea asistenței sociale nr.292/2011.

Alături de aceștia, sunt menționate și persoanele care beneficiază de pensie de urmaș sau de invaliditate de gradul III, cu drept de muncă, din sistemul public, și personalul de specialitate medico-sanitar din unitățile sanitare, din cele de asistență medico-socială și din instituțiile/autoritățile publice, și asistenții personali și asistenții personali profesioniști, prevăzuți de Legea 448/2006, și asistenții maternali, menționați în Legea 272/2004. În rândurile celor exceptați de la interdicție sunt incluse și persoanele care ocupă funcții clericale sau de specialitate artistică, cele care beneficiază de drepturi de autor, în condițiile Legii 8/1996, precum și membrii Academiei Române.

Pentru toate celelalte categorii de persoane va fi interzisă cumularea pensiei cu salariul în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială. Persoanele care, la momentul intrării în vigoare a legii, sunt pensionare de limită de vârstă, dar și lucrează în una din unitățile bugetare menționate mai sus vor trebui să aleagă între pensie și salariu de la stat, în termen de 30 zile calendaristice.

Dar la împlinirea vârstei standard de pensionare salariații din unitățile bugetare vor avea posibilitatea să opteze pentru continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu acordul angajatorului. În județul Bacău, peste 4.000 de pensionari cumulează pensia cu salariul. Lor li se adaugă alții care au lucrat la unități al căror sediu social se află pe raza altor județe și care sunt în baza de date a altor case de pensii. CJP Bacău nu are distinct evidența pensionarilor care lucrează în sistemul bugetar, dar se știe că aceștia reprezintă o pondere destul de mare în rândul celor care cumulează pensia cu salariul și că veniturile celor mai mulți dintre ei sunt de invidiat.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img