8 septembrie 2024
Zona zeroNew PressINTERVIU / Artistul Aurel Stanciu, președintele juriului Salonului de Primăvară al Artei...

INTERVIU / Artistul Aurel Stanciu, președintele juriului Salonului de Primăvară al Artei Naive, ediția 2024: ”E o expoziție foarte interesantă și bună”

Teona Ghiunghiuș (clasa a III-a): Ce a fost diferit la această ediție față de alte ediții?

Aurel Stanciu: Ca să răspund pe scurt, a fost mult mai bună, pentru că arta naivă este periculoasă, dacă artiștii nu spun din suflet ce au de spus, și copiază din altă parte, se numește kitsch. De data aceasta, nu am avut kitsch-uri, artiștii participanți au avut și au spus ce au dorit ei.

Teona Ghiunghiuș: De ce ați ales să veniți la acest concurs, ca președinte al juriului?

Aurel Stanciu: Cineva mi-a propus să vin, eu am mai fost la niște jurii și m-am gândit, pentru că mie îmi place arta naivă, să mai văd ce este, și de data asta nu îmi pare rău, felicit și pe ceilalți membri ai juriului că au facut o treabă foarte bună și corectă.

Teona Ghiunghiuș: Ce puteți spune dumneavoastră despre lucrările de anul acesta?

Aurel Stanciu: Calitativ, față de alte expoziții, dacă e să aleg o cifră de la 1  la 10, e cam de 9 și ceva, deci nu e perfectă, dar e aproape de 10, e o expoziție foarte interesantă și bună.

Teona Ghiunghiuș: Ce sfat le-ați da tinerilor și copiilor care vor să se apuce de pictură?

Aurel Stanciu: Ce fac copii nu este pictură naivă, este pictură infantilă, copiii pot învăța. Asta este pictură naivă, pictura oamenilor maturi, care au trăit, au avut probleme în viață, mă rog, necazuri, și simt nevoia să spună, s-au spovăduit, au spus ceva, oamenilor. Copii învață, deci ei pictează ceea ce știu, nu ceea ce văd, pe când oamenii aceștia amintesc de dragostea lor, necazul lor, problema lor, bucuria lor. Asta e arta naivă.

Teona Ghiunghiuș: Dar, totuși, ce sfat le-ați da copiilor?

Aurel Stanciu: Ce sfat? Să picteze numai ceea ce au trăit, ce au văzut vreodată, necaz, problemele lor din viață, să mă emoționeze. O pictură, dacă nu te emoționează, e un desen decorativ, noi nu vrem desen decorativ, noi vrem să trăim emoții. La un cântec poți să plângi? Poți să plângi. Așa și aici, la o poezie, la o muzică s.a.m.d. Voi trebuie să învățați să trăiți.

Teona Ghiunghiuș: De ce ați decis că artiștii câștigători de anul acesta merită premiile?

Aurel Stanciu: Pentru valoarea artistică a lucrărilor. Câștigătorul Marelui Premiu, Toader Ignătescu, are o lucrare foarte interesantă, o alegere completă, e un triptic în lemn, a meritat. Iar premiul I al lui Măric… Măric este un pictor deosebit, foarte personal, foarte interesant și merită.

Interviu realizat de Teona Ghiunghiuș (clasa a III-a), elevă la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Prof. coord. Laura Huiban



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img