Vineri, 03 iunie 2016, începând cu ora 08:00, 176 pompieri salvatori au intervenit cu 60 de mijloace pentru desfășurarea misiunilor de limitarea a efectelor negative produse de fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, ce au afectat 37 de unități administrativ teritoriale de pe raza județului Bacău.
Totodată, pompierii militarii băcăuani au intervenit pentru salvarea a patru persoane (doi adulți și doi minori) surprinse de creșterea debitului râului Siret. Astfel, numărul total al persoanelor salvate de forțele de intervenție se ridică la 45 de persoane (23 de adulți și 22 de minori).
De asemenea, pompierii salvatori au evacuat trei persoane (doi adulți și un minor), în comuna Brusturoasa, sat Camenca, unde în seara zilei de ieri s-a înregistrat o alunecare de teren ce pune în pericol gospodăria în care locuiau aceste persoane. Evacuații s-au cazat la rude. Forțele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău (I.S.U.J. Bacău) monitorizează împreună cu Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Brusturoasa evoluția fenomenului.
Numărul total al persoanelor evacuate de către pompierii salvatori băcăuani este de 82.
În cursul zilei de ieri, în sprijinul I.S.U.J. Bacău, pentru gestionarea situațiilor de urgență de la nivelul județului, au sosit din cadrul unităților subordinate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență forțe și mijloace, astfel:
din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă Ciolpani: trei pompieri militari cu un autoturism pentru muncă operativă şi o instalaţie de potabilizare a apei;
din cadrul I.S.U.J. Buzău: doi pompieri militari cu un autocamion de intervenție, două motopompe remorcabile şi patru motopompe transportabile;
din cadrul I.S.U.J. Ialomiţa: 20 de pompieri militari cu două autocamioane de intervenție, o autospecială de primă intervenție și comandă, o motopompă remorcabilă de mare capacitate, o motopompă remorcabilă Novus şi două motopompe transportabile;
din cadrul I.S.U. București IlfovF: trei pompieri militari cu un autoturism pentru muncă operativă și o instalaţie de potabilizare a apei;
din cadrul I.S.U.J. Iaşi: o instalaţie de potabilizare a apei;
din cadrul I.S.U.J. Brăila: doi pompieri militar cu un autocamion de intervenție, două motopompe remorcabile şi patru motopompe transportabile;
din cadrul I.S.U.J. Braşov: 31 de pompieri military și un jandarm cu un autobus aparținând I.J.J. Brașov, o autospecială de intervenție și trei motopompe transportabile.
În continuare pentru asigurarea unui management adecvat al situaţiilor de urgenţă potenţial generate de fenomenele hidro-meteorologice este operaționalizată Grupa Operativă Integrată cu personal din cadrul structurilor M.A.I. (I.S.U.J., I.J.J., G.M.J., I.P.J.), dar și cu reprezentați din cadrul Instituției Prefectului – Județul Bacău.
În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, la nivelul judeţului Bacău, în data de 04 iunie a.c., la ora 06:00, erau nealimentate parțial localitățile Ghimeș și Moinești, fiind afectați 137 de consumatori.
În urma avariei survenite, în data de 02 iunie a.c., în localitatea Bolătău, din comuna Zemeș, la o conductă de transport gaze sunt afectați 1600 de consumatori din comunele Solonț și Zemeș.
La această oră nu sunt drumuri cu circulaţia închisă în județul Bacău. Se circulă cu dificultate, din cauza restricției de tonaj pe drumul național DN12 B – Târgu-Ocna – Slănic Moldova, în zona cartierului Cireșoaia a orașului Slănic Moldova.
Începând din seara zilei de 02.06.2016, pe calea ferată circulația se desfășoară pe tronsonul Faraoani – Valea Seacă cu restricție de viteză pe un singur fir.
Pentru prevenirea apariţiei îmbolnăvirilor în rândul populaţiei, ca urmare a precipitaţiilor abundente şi a revărsării unor cursuri de apă din ultima perioadă la nivelul judeţului Bacău, DSP Bacău a luat măsuri de informare a autorităţilor locale cu privire la măsurile recomandate în această situaţie, precum şi informarea populaţiei cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor (consum de apă îmbuteliată sau fiartă, păstrarea igienei individuale, depozitarea şi consumul alimentelor).
Alături de pompierii salvatori militari, pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase au acţionat 76 de polițiști cu 43 mijloace (per schimb), fiind organizați în trei schimburi, din cadrul I.P.J. Bacău, precum și 50 de voluntari din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu nouă mijloace.
Pompierii salvatori băcăuani vor rămâne la datorie pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase până când comunitățile vor reveni la starea de normalitate.