Pentru a-i atrage pe oamenii de afaceri in mediul rural, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a lansat un program de finantare prin care spera sa conecteze la internet toate satele izolate. E vorba de Masura 322e, prin care pot primi bani firmele care investesc in „zonele albe”, adica fara internet cu acoperire broadband (banda larga), la punct fix.
„Spatiul rural eligibil, in acceptiunea Axei 3, cuprinde totalitatea comunelor ca unitati administrativ teritoriale impreuna cu satele componente. Satele apartinatoare de orase si zonele periurbane nu sunt eligibile”
Andrei Seto, directorul OJPDRP Bacau.
Pot accesa aceasta masura doar agentii economici mici si mijlocii, existenti sau nou infiintati, care lucreaza in telecomunicatii si sunt autorizati. Solicitantii trebuie sa prezinte, odata cu cererea de finantare, toate autorizatiile si avizele necesare investitiei, inclusiv avizele de mediu, sau dovada ca au demarat procedura de obtinere a avizelor. Investitia trebuie sa respecte planul urbanistic al zonei. O alta conditie este ca agentul economic sa poata asigura cofinantarea.
Ajutor de maximum 200.000 de euro
Sunt eligibile, in cadrul Masurii 322e, cheltuielile pentru urmatoarele lucrari: crearea infrastructurii de acces la punct fix (bucla locala) in zonele fara acces la internet, modernizarea infrastructurii existente (daca este de slaba calitate), montarea echipamentelor si lucrarile civile aferente (conducte, piloni etc.), sistemele de software, instalarea retelei sau racordarea la o retea de distributie (backhaul network) in vederea asigurarii unei conexiuni adecvate la o magistrala, crearea sau modernizarea retelei de distributie. Ultima zi de depunere a cererii pe Masura 322e este 28 martie 2014. Cei selectati vor primi un ajutor nerambursabil de pâna la 90 la suta din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 200.000 de euro.
Criterii de selectie: clienti multi, viteza mare!
Conform ghidului solicitantului, pentru selectarea investitiilor se vor aplica doua criterii: 1. Proiectele care prin investitia propusa se adreseaza unui numar cât mai mare de gospodarii; 2. Proiectele a caror solutie tehnica ofera cea mai mare viteza de transfer al datelor.
„Zonele albe” din judetul Bacau
Din cele 85 de comune ale judetului Bacau, 26 apar in lista „zonelor albe” publicata de Ministerul Agriculturii: Brusturoasa, Buhoci, Caiuti, Colonesti, Corbasca, Cotofanesti, Dealu Morii, Glavanesti, Gura Vaii, Horgesti, Itesti, Iz. Berheciului, Lipova, Motoseni, Odobesti, Palanca, Pincesti, Plopana, Racaciuni, Racova, Rosiori, Scorteni, Secuieni, Strugari, Traian si Ungureni.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.