In ultimele sapte zile, Bacaul a fost in mijlocul a ceea ce specialistii numesc „un roi de seisme“. Cele mai puternice au avut magnitudinea de 3,6, respectiv 3,8 grade pe scara Richter, urmate de mai multe replici mai slabe. Epicentrul seismelor a fost lânga Sascut, o zona mai putin cunoscuta ca activa din punct de vedere seismic. Directorul stiintific al Institutului National de Fizica Pamântului, Mircea Radulian, a declarat ca Bacaul este asezat pe un sistem de falii active de suprafata, din zona seismica a Podisului Bârladului, care poate genera si cutremure mai puternice.
In zona Bacau s-au resimtit in ultima saptamâna doua seisme moderate. Unul a avut loc pe data de 16 martie, la o adâncime de 15 kilometri si a avut o magnitudine de 3,8 grade pe scara Richter. Epicentrul a fost in zona Sascut, la 16 km de Adjud, 20 km de Onesti, 34 km de Târgu Ocna, 39 km de Marasesti, 41 km de Bacau.
Miercuri, 20 martie, in aceeasi zona a mai avut loc un seism, care conform Institutului National de Fizica Pamântului a avut loc la o adâncime de 14 kilometri si a avut o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter. Epicentrul a fost tot lânga Sascut, la 13 km de Adjud, la 23 km de Onesti, 34 km de Marasesti, 36 km de Târgu Ocna, 44 km de Tecuci.
Cele doua cutremure sunt singurele inregistrate in zona din 2008 incoace, de când exista date accesibile pe site-ul Institutului National de Fizica Pamântului (INFP).
Directorul stiintific al INFP, Mircea Radulian, a declarat pentru ziarul “Desteptarea” ca intr-adevar s-a remarcat o intensificare a activitatii seismice din zona Bacau. “Vorbim despre zona seismica din Depresiunea Bârlad, unde exista un sistem de falii active de suprafata Acum s-a produs ceea ce stiintific se numeste un «roi de seisme», adica mai multe cutremure moderate, urmate de mai multe replici de mica intensitate, in jur de 2 grade”, a declarat directorul Radulian. Acesta a mai precizat ca zona poate produce si seisme de magnitudine mai mare, dar ca evenimentele din ultimele zile au importanta doar din punct de vedere stiintific si mai putin pentru populatie.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.