13 septembrie 2024
EvenimentInteligenta si tehnologie bacauana pentru industria aerospatiala

Inteligenta si tehnologie bacauana pentru industria aerospatiala

Realizare de exceptie la WMW

Produsele fabricate in ultimii 10 ani de World Machinery Works SA Bacau (fosta Masini Unelte) inglobeaza 10 la suta din valoare fier si 90 la suta inteligenta, raport obtinut dupa zeci de ani de cercetari, proiectari si executie. Cunoscuta in lumea intreaga de 40 de ani (intreptinderea a fost infiintata in 1971) pentru gama variata de masini-unelte prentu prelucrarea prin aschiere a metalelor, in 2011, peste 90 la suta din productie este destinata exportului. In ultimii ani, WMW produce doar unicate (rar cate 3-4 masini de acelasi tip si performante) care isi gasesc beneficiari din China, Coreea de Sud, India, Suedia, Turcia, Belgia si tari din America de Nord. Ieri, actionarul majoritar, proprietarul WMW, Gabriel Carciumaru, insotit de Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA), de specialistii din societate (sefi de proiecte, directori de compartimente) au invitat presa din Bacau la o conferinta de presa, pentru a face publica o mare realizare a societatii, finalizarea proiectului privind executia «Centrului de prelucrare VLO 60 CNC – Goliath», echipament de mari dimensiuni si complexitate, destinat prelucrarii unor piese de inalta precizie pentru industria aerospatiala care, spre deosebire de alte produse fabricate aici, executa operatii de frezat, alezat si rectificat pe orizontala si verticala, cu comanda numerica. World Machinery Works Bacau a participat la o licitatie internationala, la care s-au mai inscris alte 20 de societati din intreaga lume, din care doar cinci au ramas in faza finala, castigatoare fiind desemnata societatea WMW din Bacau. «Este un proiect strategic de importanta deosebita, masina produsa de firma noastra va realiza prelucrari de mare precizie pe o serie de piese componente ale rachetelor purtatoare Ariane 5, destinate transportului satelitilor pe orbita, contractul fiind semnat cu compania EADS – ASTRIUM, lider mondial in industria aerospatiala. Este o mandrie pentru noi, pentru Romania, pentru specialistii din acest domeniu ca am reusit sa finalizam proiectul Goliath », a spus celor prezenti Gabriel Carciumaru, proprietarul WMW. Valorand milioane de euro, «Centrul de prelucrare VLO 60 CNC – Goliath» a intrat, dupa doi ani de munca, in faza finala, cea a testelor, care vor dura doua saptamani, urmand ca masina sa fie livrata beneficiarului din Franta in aceasta toamna, urmand sa intre in productie in cursul anului 2012. Pentru a ne face o imagine asupra dimensiunilor acestei masini, constructorii ne-au oferit doar cateva date, deoarece contractul cu beneficiarul cuprinde clauze confidentiale (masina nu a putut fi vazuta, fotografiata sau filmata): greutatea 220-230 tone, suprafata de prelucrare 6 metri lungine si inatime 3 metri, ea va fi deservita de un singur operator si va fi transportata in Franta cu 12 autocamioane de mare tonaj, iar unele vor avea si un gabarit depasit.
La festivitatea de la WMW au fost invitati prefectul judetului Constantin Scripat, Dragos Benea, presedintele CJ, primarul municipiului Bacau, Romeo Stavarache si Doru Simovici, presedintele CCI, directori de banci si de vanzari.
In conditiile in care, in Bacau, in ultimii ani, s-a taiat motul numai la marketuri si supermarketuri, performantele societatii bacauane de masini unelte sunt cu atat mai meritorii, la efortul general participand peste 300 de muncitori si specialisti de inalta clasa.
Gheorghe Baltatescu





spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img