11 ianuarie 2025

Inteligenta poate fi si o pasare fara aripi

Inteligenta este mai ales capacitatea intelectuala de a rezolva eficient situatii noi si complicate. Psihologii au ajuns, prin teste specifice, la determinarea coeficientului de inteligenta, I.Q., ca raport intre vârsta mentala si vârsta biologica. Un I.Q. intre 90 si 110, pe care-l are aproximativ 50% din populatie, este considerat un I.Q. mediu. Ca un reper, Albert Einstein avea un I.Q. de 160. Stiu ca Sir Karl Popper a spus despre I.Q. ca este „una dintre cele mai mari neghiobii ale lumii noastre”. Stiu ca este foarte dificil sa aplici teste de inteligenta atât bosimanului, cât si savantului, pentru ca apoi sa concluzionezi asupra nivelului lor de inteligenta. Chiar si astfel avertizat, iata care sunt ierarhiile actuale ale psihologilor, din perspectiva acestui controversat indicator… William James Sidis, nascut in New York, intr-o familie de emigranti, in 1898, având un I.Q. de peste 250, este considerat ca fiind cel mai inteligent om care a trait vreodata. La 2 ani cunostea trei limbi straine, scria si citea; la 5 ani avea cunostintele unui copil care termina scoala generala; la 12 ani terminase facultatea, cunostea 14 limbi straine, traducând spontan dintr-o limba in alta; la 16 ani realizeaza studii de psihologie extrem de profunde. A descoperit gaurile negre inaintea fizicienilor si astronomilor, a creat o limba noua (Vendergood), o combinatie intre latina, greaca, germana, franceza si alte limbi romanice. La maturitate cunostea 100 de limbi straine. Avea 11 ani când a intrat la Harvard. La 16 ani este numit profesor de matematica la Rice University, insa, fiind ridiculizat de studenti, dupa 8 luni, renunta la postul de profesor si se intoarce la Harvard pentru a studia dreptul. Se refugiaza in carti, ajunge bibliotecar. O mare parte din lucrarile sale vor fi publicate sub pseudonim (Billy Sidis). Cu greu gasea un contemporan cu care sa comunice. A fost si incarcerat din cauza convingerilor/atitudinilor politice. A murit in 1944.
Terrence Tao a avut un I.Q. de 230. S-a nascut in 1975, la Adelaide, Australia, Parintii, chinezi, erau intelectuali. Supranumit Mozart al matematicii, precoce, la 9 ani era student. La 21 de ani a obtinut titlul de doctor la Princeton si la doar 24 de ani a devenit profesor la University of California, Los Angeles (UCLA). In anul 2002 a primit premiul Bocher Memorial Prize, iar in anul 2006 medalia Fields, care este considerata echivalentul premiului Nobel pentru matematica, devenind primul australian si primul membru de la UCLA care primeste o astfel de medalie. Tao mai are doi frati mai mici care traiesc in Australia si care au reprezentat aceasta tara la Olimpiada Internationala de Matematica: Nigel Tao are un I.Q. de 180 si face parte din echipa Google Australia, iar Trevor Tao are doua licente in matematica si muzica si va aparea intr-o carte despre savanti autisti.
Christopher Michael Hirata, cu un I.Q. de 225, s-a nascut in 1982, in SUA. La 13 ani câstiga o olimpiada internationala de fizica, la 14 ani a inceput sa studieze la Institutul de Tehnologie din California, iar doi ani mai târziu a inceput sa lucreze la N.A.S.A., la un proiect care explora posibilitatile de colonizare a planetei Marte. La 18 ani a obtinut doctoratul in matematica, iar la 22 doctoratul in fizica, la Universitatea Princeton. Este profesor asistent la Institutul CalTech din California. „Clasamentul” continua cu: Kim Ung Zong, sud-coreean, fizician, I.Q.-210; Christopher Michael Langan, american, liber profesionist, I.Q.-195; Philip Emeagwali, om de stiinta, nigerian, I.Q.-190; Garry Kimovich Kasparov, azer, sahist, I.Q.-190; Marilyn vos Savant, americanca, scriitoare/jurnalista, I.Q.-186; John H. Sununu, american, specialist in mecanica, I.Q.-180; Benjamin Netanyahu, israelian, politician, I.Q.-180; Andrew John Wiles, britanic, matematician, I.Q.-170; Jacob Barnett, american, astrofizician, I.Q. -170; Andrew John Wiles, britanic, matematician, I.Q.-170; Robert Eugene Byrne, american, sahist, I.Q.-170. Albert Einstein a avut un I.Q. de 160, la fel ca si Stephen Hawking, cel considerat de unii a fi un fel de Einstein al secolului nostru.
I.Q.-ul nu-ti ofera insa, neaparat, si marele succes in viata, un status pe masura. Americanul Christopher Michael Langan (I.Q.-195), de pilda, a mers la facultate, dar a renuntat. A avut mai multe locuri de munca. A lucrat ca muncitor in constructii, cowboy, pompier de padure, bodyguard si fermier… Poate ca nu intâmplator Salvador Dali spunea: „Inteligenta fara ambitie este o pasare fara aripi”… Iar daca te nasti in România s-ar putea vorbi uneori si despre inteligenta fara noroc…





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img