20 noiembrie 2024

Integrarea obliga! / Asigurarea de locuinta, mai mult decat un „rau necesar”;

Daca pentru prevenirea incendiilor sau exploziilor exista astazi solutii tehnice din ce in ce mai perfectionate, inundatiile sau cutremurele sunt practic imposibil de prevenit. De aceea, asigurarea locuintei si a bunurilor este benefica. De cativa ani se vehiculeaza ideea ca acest tip de asigurare sa devina obligatorie, in contextul integrarii europene.

Desi autoritatile anuntau ca Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va intra in vigoare inca din 2007, apoi de la 1 ianuarie 2008, acest lucru nu s-a intamplat. In situatia in care legea s-ar aplica, cei care au deja o polita facultativa de asigurare a locuintei nu trebuie sa mai incheie si polita obligatorie. Practica autoritatilor de a despagubi persoanele ale caror locuinte au fost afectate de calamitati ar disparea, pentru ca sarcina de a-si asigura locuinta ar reveni in intregime proprietarului acesteia. In judetul Bacau, cel mai elocvent exemplu in acest sens este cel al inundatiilor din 2005 si 2006, cand mii de locuinte neasigurate au fost distruse de viituri, iar proprietarii au primit ajutoare in materiale de constructie si bani, de la statul roman, reusind sa isi refaca locuintele. Chiar fara interventia legislativa, fiecare ar trebui sa fie constient de faptul ca locuinta este, in cele maimulte cazuri, bunul cel mai de pret al familiei.



aUn rau necesar”…

In tarile din vest asigurarea locuintei si a bunurilor este obligatorie. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, la sfarsitul anului trecut doar 8% dintre proprietari si-au asigurat casele, in ciuda faptului ca Romania este expusa cutremurelor si inundatiilor. Asigurarea locuintei este obligatorie atunci cand se solicita un credit bancar si garantarea acestuia catre banca o constituie locuinta. aAm vrut un credit imobiliar si am garantat cu locuinta pe care o detin. Banca mi-a cerut asigurarea pentru aceasta, asa ca am fost nevoit sa o fac. Nu as fi vrut, dar daca trebuie, trebuie…”, spune Ion Neacsu, un proprietar din Bacau care si-a asigurat locuinta. Daca doriti sa incheiati o asigurare de locuinta, pe piata baacuana exista o multime de oferte ale societatilor de profil. Specialistii spun ca este bine sa va informati asupra notorietatii societatii de asigurare, a stabilitatii financiare a acesteia sau a existentei unui program de reasigurare. aEste bine sa studiati cu atentie lista excluderilor dintr-o polita de asigurare. Astfel se evita discutiile neplacute care pot sa apara in cazul despagubirilor”, spune George H., broker de asigurari. Tarifele percepute de societatile de asigurare sunt pentru toate buzunarele. In functie de evaluarea bunului, la un apartament de 60.000 de euro, suma care trebuie achitata societatii de asigurare este de circa 100 de euro pe an, platibili si in rate. In mediul rural este mult mai ieftin. Pentru o asigurare la o locuinta de un miliard, se platesc circa 170 de lei noi. Continutul Legii privind asigurarea obligatorie de locuinte este discutabil si ofera acoperire doar pentru riscurile catastrofale, precum cutremur, alunecari de teren sau inundatii. Ofertele societatilor de asigurari contin si alte riscuri, cum ar fi incendiul, explozia, caderea de corpuri sau furtul de bunuri. Potrivit specialistilor in asigurari, este de asteptat ca in viitor numarul celor care incheie un astfel de act sa creasca, mai ales ca, in prezent, peste 50 la suta dintre cei care isi asigura locuinta o fac din proprie initiativa.Scris de Codrin Pop




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014