23 noiembrie 2024

,,Întâlnirile de la Văratec” sau despre piscurile spiritului și o prăpastie a acestuia (I)

Manifestarea ,,Întâlnirile de la Văratec a căpătat, prin ediția a IV-a (30 august-1 septembrie 2022), aura unei tradiții. Inițiată de Revista de Cultură 13 Plus, Asociația „Renașterea” și Biblioteca „G, Bacovia” Buhuși, în parteneriat cu Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor, în acest an a beneficiat și de suportul vrâncean oferit de Revista Salonul literar și Revista Culturală.
Iată câteva opinii-sinteză formulate de către unii participanți despre această manifestare… Petre Isachi: ,Discursurile și intervențiile scriitorilor – bine temperate, concise, la obiect, polemice și argumentate – au confirmat că Literatura este un fenomen de continuitate. Să configurezi într-un halou estetic autentic, critic actualizat și interogativ, spiritul aristocratic al Operei lui Duiliu Zamfirescu, cu eminescianismul și maiorescianismul, cu romanul și sincronismul lovinescian, cu moromețianismul și condiția intelectualului în comunism, este o performanță nu doar pentru moderatorul Ediției, filosoful Ion Fercu, ci și pentru toți participanții/ cititorii revistelor 13 Plus, Salonul literar etc.”. Culiță Ioan Ușurelu: ,,Au fost trei zile cu repere de excepție: Eminescu, Preda, Lovinescu, Duiliu Zamfirescu. Am avut onoarea s-o prezint pe Amita Bhose, femeia care a părăsit casă, țară și absolut totul pentru România și Eminescu. Împreună cu măicuțele de la Agapia, a fost organizat un Parastas pentru comemorarea centenarului morții lui Duiliu Zamfirescu, iar Mihai Botez Stîncaru a vorbit despre acest «aristocrat al culturii». Am am adus în discuție un personaj despre care nu se știe aproape nimic: academicianul Marin Simionescu Râmniceanu. Cine era? Fiul celui mai hulit personaj din romanul lui D. Zamfirescu –Tănase Scatiu, de fapt arendașul și deputatul Dumitru Simionescu Lungu Râmniceanu. Din afirmațiile participanților a rezultat că astfel de manifestări culturale trebuie continuate și – sigur – așa vom face”. Adrian Matei: ,,Dunărea, cu al ei miraj, și-a schimbat cursul, și… din Brăila, a strâns trei generații de iubitori ai literaturii – tată, fiu și nepot (Nicolae, Adrian și Bogdan Matei), plimbându-i pe meleaguri mioritice, ca apoi să-și asculte muzica valurilor în ale Văratecului Întâlniri. Eminescu a călăuzit-o îndeaproape prin vocile lui Culiță Ioan Ușurelu, Ștefan Munteanu, Petre Isachi, Mihai Botez Stîncaru ș.a. Bărcile, ce au valsat pe albastrul limpede și lin, au plimbat asistența pe ritmurile «Moromeților» amintiți de Petre Isachi, pe cele ale «Romanelor din B» ale dlui Viorel Savin, pe aforismele lui Petre Botezatu, pe rondelurile lui Nicolae Matei sau pe Eminescul lovinescian actualizat de Adrian Matei. Debitul… fluvial a fost reglat de moderatorul celor trei zile de eveniment, căpitanul de cursă lungă, Ion Fercu. Să dea Dumnezeu să avem în anii ce vor veni ape la fel de neînvolburate, precum acelea de la Văratec!”
Astăzi, am trimis gândurile către piscurile spiritului. În intervenția viitoare vom poposi asupra unei prăpăstii a acestuia.





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014