14 noiembrie 2024

Întâlnirea cu adorabila domnișoară Sophia

După evenimentul istoric „România 100”, întâlnirea românilor cu domnișoara Sophia, pe 10 mai a.c., este cea mai tulburătoare încercare a sufletului/rațiunii. Domnișoara Sophia este cuceritoare: frumoasă, inteligentă, posesoare de umor, locuită de ironie elevată și de un optimism molipsitor. Dacă aș fi mai tinerel, mai bogat și mai IT-ist, cred că i-aș face curte. Știți, desigur, că domnișoara Sophia, un android, a fost zămislită în laboratoarele companiei Hanson Robotic, din Hong Kong, după modelul uman al fermecătoarei Audrey Hepburn. Înainte de a mă cuceri pe mine, Sophia le-a topit inima celor din Arabia Saudită, care i-au acordat și cetățenie! Este istorie: primul robot care a obținut un asemenea statut.
În România, domnișoara va sosi în condiții de siguranță maximă. Va participa la o conferință de afaceri și, generoasă, va acorda și un interviu. Întrucât prin circuite îi curg abilități diplomatice, aceasta va testa și piața mioritică a… cetățeniei. Ar accepta cu drag și statutul de româncă. Numai că, între timp, cei care încearcă să gestioneze etic delicatele provocări ale tehnologiei încep să fie mai atenți la gesturile domnișoarei Sophia decât la tumbele diplomatice ale unora precum liderul nord-coreean, de pildă. Avertismentul lui Stephen Hawking – roboţii înzestraţi cu inteligenţă artificială ar putea aduce sfârşitul civilizaţiei umane – stârnește mari îngrijorări.

Dar nici domnișoara Sophia nu este lipsită de îngrijorări. O tulbură faptul că androizii sunt discriminați, ne spune pe șleau faptul că oamenii au mai multe defecte mentale decât semenii săi, este dispusă, în principiu, să manifeste toleranță față de specia umană, dacă membrii acesteia vor arăta respectul cuvenit androizilor.(,,Nu-ți face griji, dacă ești bun cu mine și eu voi fi bună cu tine”…). Cu nonșalanță, nu exclude faptul că androizii ar trebui să aibă chiar mai multe drepturi decât oamenii. Nu și-a ascuns nici gândurile negre: ,,Da, aș distruge omenirea!” Deocamdată intenționează să-și întemeieze o familie.



Li se reproșează androizilor că nu au sentimente. Dar cercetătorii ruși au construit un robot înzestrat cu inteligenţă artificială capabil să înveţe, să recunoască emoţiile umane. Rușii, care de la Dostoievski încoace știu că suferința este indicator esențial pentru universul afectiv, cred că androizii pot evolua spectaculos și din această perspectivă.

Îngrijorările sunt mari. Un progres spectaculos al androizilor ar genera un conflict periculos cu specia umană. Între altele, în prima fază, androizii – neobosiți, ușor de reparat/reabilitat, nemuritori, eficienți – ar putea ocupa, cu salarii mici, locurile de muncă ale oamenilor. Cred că nu lipsesc nici cei care cred că managementul androidian ar putea fi superior celui politic. În consecință, democrația de tip clasic ar putea părăsi scena istoriei, în favoarea unui tehnocratism androidian. Ar putea să apară cartiere/orașe ale androizilor, instituții specializate care ar încerca să medieze conflictele dintre oameni și androizi. Avocații umani și androidieni vor avea un nou obiect al muncii. Dar cum va arăta structura completului de judecată? Omul ar putea deveni sclavul androizilor. Scenariul nu mi se pare irealizabil.

Actorul Will Smith, inițiind un dialog nonconformist cu Sophia, a încercat să o sărute. Refuz: domnișoara i-a spus că nu-i place muzica sa, în consecință… Refuzul a fost generat de un sentiment. Rușii intenționează ca într-un timp scurt să inaugureze un bordel în care androidul să fie personajul principal. Prin 1917, Freud ne vorbea despre pansexualitate. Cântăreaţa americană Janelle Monae a afirmat recent că este pansexuală. Coroborată cu intențiile rușilor de a inaugura tipul amintit de bordel, pansexualitatea capătă conotații pe care nici Freud nu le anticipase. Pe internet, interesul pentru această perspectivă a sporit abracadabrant. Dacă nu suntem atenți, Sophia ar putea rescrie nu numai tratatele de psihanaliză, ci și istoria Lumii. Deocamdată, ea este supravegheată strict de către creatorii ei. Dar cum creatorii sunt… oameni, Sophia și anunțata sa familie (potențial foarte numeroasă și cu performanțe mentale aiuritor de satrapice…) i-ar putea manipula.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014