5 noiembrie 2024

Intâlnire emotionanta a donatorilor si beneficiarilor de transplant

O manifestare emotionanta a avut loc joi, 14 iulie, la Biserica “Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, din incinta Spitalului de Urgenta Bacau, organizata de Asociatia Transplantatilor din România (ATR), filiala Bacau, pentru a aduce un omagiu Donatorilor – Ingeri si multumiri donatorilor in viata.

Slujba de pomenire a mortilor si Rugaciunea de multumire pentru donatorii vii a fost rostita de preotul paroh Constantin Abageru: “Este un moment deosebit, emotionant si pentru mine, asa a fost rânduit ca eu sa oficiez, pentru prima data in Bacau, o asemenea ceremonie religioasa, pe de o parte, de suflet, multumire si recunostinta pentru donatori, care au facut un mare sacrificiu, pentru sanatatea celor transplantati, de pomenire pentru cei decedati, a caror organe au dus mai departe VIATA. Rugaciunile si multumirile noastre se indreapta si catre medici si asistente, care sunt mâinile lui Dumnezeu, pentru ca bolnavii sa poata trai.”



Au participat beneficiari de transplant, donatori, pacienti de hemodializa, rude, copii, medici si asistenti. In România sunt peste 4.000 de persoane primitoare de organe, din care 3.500 au beneficiat de transplant renal. In Bacau sunt 86 de trasplantati renal, toti traiesc, cum sunt si pacienti care, dupa 11 ani de la transplant, au revenit la dializa, cum este profesoara Maria Rusu, aflata acum iar pe lista de asteptare pentru un nou transplant.

“Ei, donatorii – vii sau in moarte cerebrala – sunt eroii nostri, si daca in sufletele noastre ii purtam permanent, consideram ca, uneori, este omeneste sa ne manifestam recunostinta in mod public si in fata lui Dumnezeu. Asociatia Transplantatilor din România a organizat, in aceasta luna, declarata Luna Donatorului, slujbe de pomenire si de multumire in toata tara. Eu am beneficiat de transplant in 1994, am primit un rinichi de la sora mea, Ecaterina, pe care o iubesc foarte mult si ma rog in fiecare zi pentru sanatatea ei si a familiei. Va dati seama prin ce clipe am trecut amândoua, familiile noastre. Am fost printre primele transplantate la Cluj, la dr. Mihai Lucan. Am scapat de chinul dializei, pe care o faceam la Iasi, in conditii foarte grele. Acum am ajuns la -68 de ani, sunt bunica si ma bucur de viata”, ne-a declarat Rodica Prisecaru, reprezentant ATR, in Bacau.

De o primire aparte, inconjurat cu respect si dragoste, s-a bucurat dr. Leonard Rosu, medic primar nefrolog, cel prin mâinele caruia au trecut zeci de pacienti dializati, aflati si dupa transplant, sub supraveghere si tratament. “Ma bucur ca ma intâlnesc cu pacientii mei aici, sanatosi, reveniti in familie, la viata sociala. Dupa programul de dializa intra pe Lista nationala de transplant si au doua posibilitati: fie primesc un organ de la un donator viu, de regula rude, fie de la o persoana aflata in moarte clinica, cu acordul familiei. In ultimii ani s-au imbunatatit mult conditiile de tratament, de hemodializa, medicamentele s-au diversificat, sunt mai putin toxice, pacientii nu se mai deplaseaza in alte clinici, dializa se face in Bacau. Este un vis frumos sa avem si in Bacau posibilitatea de a face transplant, insa este nevoie de infrastructura, de spatii noi, moderne, de bani si de medici”, a spus dr. Leonard Rosu.

Am stat de vorba si cu un donator, Daniela Balaban. “Am 46 de ani acum si am donat, la 25 de ani, in 1995, un rinichi fratelui meu. M-am dus cu inima si sufletul deschis, fara nicio retinere. Este fratele meu, sânge din sângele mamei noastre. Atunci era mult mai greu, insa am fost compatibili si, iata, acum traim amândoi. Eu ma simt foarte bine, la fel si el, de aceea recomand tuturor celor care au posibilitatea, sunt solicitati, sa doneze, prin gestul lor suprem, cu voie de la Dumnezeu, prelungesc viata celor aflati in suferinta, transplantul fiind, uneori, singurul remediu pentru continuarea vietii.”

O poveste frumoasa, cu final fericit este si aceea traita de un alt bacauan: “Sunt beneficiarul unui transplant de rinichi de la un donator viu, fratele meu, Gheorghe Ceaus. Era in 1996, pe 26 mai. Prima care s-a oferit a fost sotia mea, insa nu am fost compatibili. M-am dus la Cluj, mi s-a recomandat transplant, era pe atunci pionerat. A reusit, acum sunt bine, cu respectarea unui program sever. Ma bucur si multumesc dr. Lucan, lui Dumnezeu, pentru ca am ajuns sa-mi vad fetita mare, avea atunci 12 ani, acum urmeaza medicina, va fi medic. Ma rog mereu pentru toti cei care mi-au redat viata”, ne-a spus emotionat Iancu Ceaus.

Toti participantii au facut o poza de grup, au povestit din intâmplarile prin care au trecut si au participat la un praznic.

“Sa porti cu tine scânteie de viata din trupul altui om este o mare responsabilitate. Sa nu uiti ca cineva ti-a dat Timp, daruindu-ti un organ, este parte a vietii tale de dupa transplant. Noi, cei care traim datorita generozitatii semenilor care au acceptat sa doneze, nu uitam si din timp in timp, spunem intregii societati ca nu am uitat si ca sentimentele noastre pentru Donatori sunt puternice si permanente”
Gheorghe Tache, presedinte al Asociatiei Transplantatilor din România

Situatia la nivel national, in 2015

Transplant renal: – 684 de pacienti intrati pe listele de asteptare

– 4345 pacienti aflati pe listele de asteptare

Pacienti in program de dializa – 9.800

Transplant hepatic: 461 de pacienti aflati pe lista de asteptare
Transplant de cord: 127 de pacienti aflati pe listele de asteptare
Structura transplanturilor renale in 2015: 245 de proceduri, din care 199 de la donator in moarte cerebrala
Transplanturi hepatice – 96 de proceduri, din care 85 de la donatori in moarte cerebrala
Transplaturi pe cord – 4 proceduri
Transplanturi de pancreas – 1 procedura
Informatii se pot obtine pe www.e-transplant.ro; e-mail: astranrom@gmail.com; telefon 0762.224.820; 0762.224.821




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri