8 noiembrie 2024

Intâlnire de adio la Consiliul Judetean Bacau

Alesii judetului s-au intâlnit, joi, in ultima sedinta din mandatul 2012-2016. Atmosfera a fost mai putin protocolara ca de obicei, consilierii schimbând impresii din campanie, facând glume pe seama unor rezultate sau impartasindu-si intentiile cu privire la viitorul politic. Desi multi nu vor face parte din noul consiliu, toti pareau foarte bucurosi.

Conversatiile, chiar daca au fost purtate cu voce joasa, l-au obligat pe Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, sa faca apel la liniste. Dupa primele cinci puncte, aprobate rapid si fara observatii, proiectele 6 si 7 au fost dezbatute impreuna deoarece amândoua aveau legatura cu Celula II a depozitului din Nicolae Balcescu, realizata prin proiectul Sistem integrat de management al deseurilor. Primul aproba tariful pentru activitatea de depozitare, iar al doilea, darea in administrare a Celulei II catre serviciul recent infiintat in cadrul CJ Bacau.



Griji pentru Celula II

Dragos Benea le-a amintit alesilor ca pâna la desemnarea firmei care va gestiona depozitul va mai trece timp, prin urmare aceste doua proiecte sunt foarte importante. „Anul acesta, ca va fi in octombrie, ca va fi in noiembrie, Celula I se va umple si va fi pusa in functiune Celula II. Din estimarile mele, licitatia, lansata inca din 2015, nu se va transa mai devreme de un an. Sfârsitul lui 2016 ne-ar putea prinde cu Celula II inoperabila si ar trebui sa ducem deseurile in alta parte. Nu stiu cine ne-ar primi si la ce pret”, a spus Dragos Benea.

Liberalul Gabriel Gritcu, directorul Directiei de Servicii Publice din cadrul Primariei Bacau, a confirmat ca Celula I se va umple in acest an. Proiectele au fost aprobate, asadar, pâna când va fi stabilita societatea câstigatoare a licitatiei, Celula II va fi gestionata de CJ Bacau.

CJ Bacau nu le poate face pe toate

Un alt proiect la care s-au purtat oarece discutii a fost „Ghiozdanul Scolarului”, Petru Enasoae, PNL, reluând o solicitare mai veche, si anume aceea de a extinde programul: „Am propus acordarea de rechizite gratuite si copiilor din mediul urban pentru ca probleme legate de venituri sunt foarte multe si in mediul urban.”

Enasoae a afirmat ca e o discriminare sa-i ajuti doar pe cei de la tara. Presedintele l-a rugat sa faca o comparatie intre bugetul CJ si cel al Primariei Bacau, mai mare de vreo patru ori. „Este, totusi, o problema a Primariilor Onesti, Moinesti, Tg. Ocna, Bacau etc. Nu poate sa le faca CJ chiar pe toate” a spus Benea. Una dintre cele asumate de CJ Bacau ar fi, de exemplu, confinantarea integrala a proiectului privind managementul deseurilor, scutind primariile de participare, ceea ce in alte judete nu s-a intâmplat.

Litigiile blocheaza investitiile din Onesti

Fiind ultima sedinta din acest mandat, Dragos Benea a vrut sa se asigure ca investitiile in infrastructura de apa-canal, aflate in derulare, nu se vor poticni. El a prezentat date la zi si a cerut mai multa implicare. Prima informare priveste stadiul proiectelor finantate prin Programul Operational Sectorial (POS) 2007-2013 si perspectivele de a atrage fonduri prin Programul Operational de Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, iar a doua lamureste motivul care conduce la imposibilitatea accesarii fondurilor europene de catre municipiul Onesti: litigiile Primariei cu Apa-Canal SA Onesti.

La sedinta au participat Razvan Gaina, directorul Companiei Regionale de Apa Bacau (CRAB), Nicolae Gnatiuc, primarul Onestiului, si doua reprezentante ale Directiei Juridice a Primariei Onesti, pe care Dragos Benea le-a laudat mult pentru faptul ca au câstigat toate procesele cu Apa-Canal SA. „Municipiul Onesti mai are o sansa sa acceseze fonduri datorita acestor doua doamne”, a spus presedintele CJ, apoi a adaugat: „Nu exista niciun proces câstigat de actionarii acestei firme, dar cetatenii Onestiului au avut, au si vor avea de pierdut daca aceste persoane nu inteleg sa deblocheze situatia.”

Apa-Canal a pierdut un litigiu si „trebuie sa plateasca 4 milioane de lei vechi pentru folosirea ilegala a instalatiilor”, au explicat juristii, si va mai pierde, probabil, inca un litigiu deschis de administratie „pentru ca continua sa factureze apa la un pret nelegal”.

„Gnatiuc sa ia taurul de coarne”

S-a discutat mult despre stadiul investitiilor in sistemul de apa-canal finantate prin POS, despre stadiul aplicatiei care va fi depusa in aceasta vara pe POIM si despre posibilitatea ca Onestiul sa fie introdus in acest proiect. Informarea prezentata de Dragos Benea cuprinde si pasii pe care trebuie sa-i faca Municipiul Onesti ca sa beneficieze de fonduri pe POIM.

Presedintele CJ Bacau i-a rugat pe colegii care vor ramâne in CJ sa urmareasca aceste proiecte, iar pe cei din Onesti sa fie mai bataiosi: „Apelul meu este ca administratia Onestiului sa aiba o pozitie mai ofensiva. Sugerez domnului Gnatiuc sa ia taurul de coarne la Onesti cât mai este timp sa integram municipiul in proiect.”

In final, Dragos Benea a prezentat un scurt raport al activitatii CJ Bacau: „Au fost 770 de proiecte, toate supuse dezbaterii si aprobate. Unul singur nu a fost aprobat, e vorba de acea evaluare a terenurilor din curtea Spitalului Judetean.” Acesta cade in sarcina viitorului CJ, deoarece proprietarii s-au adresat instantei si evaluarea va deveni obligatorie. „Faptul ca sunt 770 de proiecte aprobate in patru ani vi se datoreaza dumneavoastra. Tot datorita dumneavoastra nu au fost proiecte blocate”, a declarat Dragos Benea si le-a multumit. Sedinta s-a incheiat in aplauzele consilierilor, cu felicitari reciproce, pupaturi si urari de bine.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014