16 ianuarie 2025

Inspectorii sanitari veterinari, cu lupa pe terasele din tot județul

Odată cu aplicarea măsurilor de relaxare, agenții economici cărora li s-a permis reluarea activităților au obligația de a respecta o serie de reguli stricte igienico-sanitare. Obligațiile le revin unităților de alimentație publică și celor de prelucrare și comercializare a produselor alimentare prin comerțul online sau cu servire la pachet (take away, room service, drive-in, home delivery). „Revizuirea circuitelor funcționale de producție, preparare, livrare și servire este esențială și trebuie realizată astfel încât să se respecte măsurile de protecție sanitară, pentru a împiedica posibila infecție cu virusul SARS – CoV 2, dar, în același timp, să nu afecteze siguranța alimentelor”, arată reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău.

Cei prinși pe picior greșit, aspru sancționați



De altfel, în perioada următoare, inspectorii sanitari veterinari vor derula controale la terasele sau spațiile deschise din exterior ale unităților de alimentație publică, pentru verificarea și consilierea, acolo unde este cazul, a operatorilor din domeniu. „Dezideratul este acela de a garanta cetățenilor care doresc să consume produse alimentare la terase că pot veni în locuri sigure și că nu se expun vreunui pericol privind sănătatea, inclusiv din prisma siguranței alimentelor. Acolo unde, ca urmare a controalelor oficiale, se constată nereguli grave care periclitează sănătatea cetățenilor, neglijență sau chiar dispreț față de prevederile legale, se vor aplica sancțiuni, care pot merge până la suspendarea activității unității respective”, a transmis dr. Florin Baltă, purtătorul de cuvânt al DSVSA Bacău.

Obligații

În aceste condiții, veterinarii băcăuani le reamintesc firmelor din domeniu despre obligația de a asigura cu dispozitive necesare dezinfectării mâinilor clienților. În plus, trebuie asigurată distanțarea fizică, astfel încât să se evite, pe cât posibil, interacțiunea cu și între clienți. Pe de altă parte, înainte de a primi clienții, trebuie să facă un triaj observațional al acestora. Apoi, după plecarea clienților, trebuie dezinfectate mesele și toate spațiile și suprafețele unde au avut acces aceștia, precum și a ustensilor folosite în timpul servirii meselor. La fel de importantă este verificarea stării de întreținere a tuturor spațiilor, a echipamentelor și ustensilelor necesare pentru desfășurarea activităților, concomitent cu igienizarea și dezinfectarea acestora mult mai frecvent decât înainte, folosindu-se produse biocide adecvate. Totodată, trebuie verificate și stocurile de alimente, eliminându-le pe cele care ar putea produce toxiinfecții alimentare. Personalul lucrător trebuie instruit în privința regulilor generale de igienă necesare obținerii de produse alimentare sigure, precum și cele suplimentare de prevenire a răspândirii virusului SARS- CoV 2.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img