Si pompierii militari de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene” a judetului (ISUJ) Bacau au ajuns la ora bilantului. In anul 2007, cu totii au continuat procesul complex de modernizare structurala, reforma urmarind in primul rand executarea misiunilor de prevenire, monitorizare si gestionare a situatiilor de urgenta, asigurarea unui statut adecvat in societate.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene” al Judetului (ISUJ) Bacau, ca unitate teritoriala din structura Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si-a organizat, planificat si desfasurat activitatea pe baza atributiilor si sarcinilor specifice ce-i revin din legi, Hotarari ale Guvernului Romaniei, Ordine ale Ministrului Internelor si Reformei Administrative si ale Inspectorului General al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. an acest sens s-au avut an vedere prevenirea, an masura an care este posibil, si limitarea efectelor situatiilor de urgenta, prioritatea protectiei si salvarii vietii an situatii de urgenta, cooperarea la nivel interjudetean, regional, national si international cu organisme si organizatii similare, operativitatea, conlucrarea activa si subordonarea ierarhica si operationala a structurilor de interventie specializate. Deloc de neglijat este si faptul ca in cursul anului 2007 s-a continuat procesul de profesionalizare a ISUJ Bacau prin derularea celei de-a II-a etape an care au fost scoase la concurs 24 posturi de ofiteri, 230 posturi de subofiteri si 4 posturi de personal contractual. „Ne exprimam convingerea ca si activitatea personalului angajat an cadrul acestei etape de profesionalizare se va ridica la cote superioare datorita exigentei manifestate de membrii comisiilor de examinare an promovarea numai a acelor persoane care au dat dovada de o buna pregatire de specialitate precum si de aptitudinile specifice fiecarui post”, a declarat col Ioan Mihalache, prim inspectorul sef adunct al ISUJ Bacau.
Controale si actiuni la foc automat
an perioada analizata, Inspectia de prevenire prin actiuni specifice, judicios programate, a desfasurat 1.231 controale tehnice pe linia protectiei la foc, din care 15 controale de fond, 8 la localitati (2 municipii, 5 orase si o comuna) si 7 la operatori economici importanti de pe raza judetului Bacau, 1.216 controale individuale si tematice an 193 de localitati, 246 operatori economici si 792 institutii, 114 controale tematice la administratia publica locala an vederea antocmirii si aprobarii documentelor de organizare, desfasurare si conducere a activitatilor serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta. „Mai mult, spune si lt.col.Volodia Tisescu, seful Serviciului Prevenire, an urma solicitarilor consemnate an registrul de audiente a fost acordata asistenta tehnica de specialitate unui numar de 173 persoane pe linia securitatii la incendiu si protectie civila. Pe timpul inspectiilor si controalelor o atentie deosebita s-a acordat diminuarii numarului starilor de pericol, a cauzelor de incendiu, avand ca obiectiv principal, reducerea cu doi la suta a acestora”.
Amenzi si avertismente
an cele 1.231 controale de prevenire a situatiilor de urgenta executate, au fost constatate an total 1.457 deficiente de la norme, din care 802 au fost solutionate pe timpul controalelor, acest lucru reprezentand 54,37 la suta. „Au fost insa aplicate un numar de 1.012 sanctiuni contraventionale, din care 849 avertismente si 163 amenzi an cuantum de 57.840 lei noi. Din statistica rezulta ca au fost sanctionate contraventional 1.012 de ancalcari din 1.457 constatate, aceasta ansemnand 69,45 la suta”, mai adauga lt. col. Volodia Tisescu. Prin toate aceste actiuni intreprinse de pompierii bacauani se doreste crearea uneis tari de siguranta in randul populatiei. Acum, mai mult decat oricand, protejarea vietilor omenesti si a bunurilor au devenit o prioritate de grad zero. Scris de Roxana Neagu