Zeci de placi din granit montate pe pietonalul din centrul orasului trebuie inlocuite. Masura a fost decisa in urma unui control efectuat de inspectorii in constructii. Acestia au verificat santierul, declarandu-se nemultumiti de calitatea lucrarii. Patronul Dasricom SRL, societatea din Podu Turcului care executa lucrarea, a declarat pentru Desteptarea ca inlocuirea placilor va fi suportata de catre firma din Bucuresti care a livrat materialele. Primaria Bacau a cheltuit 1,65 milioane lei cu achizitionarea placilor din granit, respectiv alte 2,1 milioane lei pentru montarea acestora.
Lucratorii ISC Bacau au luat la puricat santierul deschis la pietonalul din centrul Bacaului, in cadrul unui control care a avut loc pe parcursul ultimelor doua saptamani. Verificarile inspectorilor in constructii au vizat atat calitatea materialelor folosite la placarea pietonalului, cat mai ales calitatea executiei lucrarii. Valeria Enache, inspector de specialitate in cadrul ISC Bacau, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca in urma controlului, executantul trebuie sa inlocuiasca mai multe placi neconforme cu standardul proiectului. Enache a afirmat ca ISC nu a impus o sanctiune pecuniara pentru ca lucrarea nu este receptionata, iar eventualele erori de constructie pot fi inca remediate. „Am verificat si ce s-a montat anterior si am considerat ca executantului i-au scapat, pe ici-pe colo, niste placi cu abateri mai mari decat standardele admise. In urma verificarii, s-a dispus scoaterea acestor placi si inlocuirea lor”, a spus inspectorul. Romulus Strugaru, seful ISC Bacau, a apreciat ca lucrarea executata de Dasricom a „inceput prost”, dar ca intre timp „meseriasii” de la Podu Turcului si-ar fi intrat in mana. Strugaru a declarat ca lucrarea nu va fi receptionata daca nu vor fi inlocuite placile cu defecte de constructie. „Toate placile cu abateri vor fi inlocuite. Ei au inceput prost, dupa care e mai bine. Prima portiune din pietonal este cu probleme. Interesul nostru este sa iasa o lucrare de calitate. Ca bacauan va spun, astia trebuie sa manance jar si sa faca treaba. Se plang ca au venit cu pretul foarte jos, dar e treaba lor”, a spus seful ISC.
„Plateste producatorul”
In replica, reprezentantii Dasricom sustin ca pana in acest moment trebuie inlocuite aproximativ 30 de placi si ca schimbarea acestora va fi facuta pe banii producatorului. „Avem vreo 30 de placi date deja deoparte si care vor fi schimbate de producator. Nu plateste nimic nici Dasricom-ul, nici Primaria. Pe banii producatorului se fac aceste schimbari. Producatorul va lua marfa defecta si va aduce unul-doi paleti de granit care e de calitate”, a declarat Dan Spulber, patronul Dasricom. Acesta s-a plans ca societatea pe care o patroneaza a ajuns pe prima pagina in presa locala, „multumita” lucrarii executate la pietonalul din centrul Bacaului. „Nu vreti sa ma lasati sa traiesc deloc. Ati dat pe post tot ce am vorbit. Ati scris ca-mi bag piciorul in Primarie”, a afirmat – stanjenit – Spulber. In urma cu aproximativ doua saptamani patronul decreta ca nu e interesat de Primarie, ci doar ca propria afacere sa mearga inainte. „Eu imi bag p… in Primarie, mai pe romaneste. Tin partea Dasricom-ului ca asta ma intereseaza. Sa iau banii si sa platesc salariile la oameni”, afirma patronul societatii din Podu Turcului.
Licitatie cu dedicatie
Proiectul privind modernizarea pietonalului din centrul orasului a demarat in cursul acestui an. Efortul financiar presupus de lucrari se ridica la aproximativ 3,75 milioane de lei. Edilii Bacaului au impartit proiectul in doua contracte distincte. Primul, vizand achizitionarea placilor de granit, a fost atribuit societatii bucurestene Marmovest care, contra sumei de 1,65 milioane lei (fara TVA), a furnizat materialele necesare placarii pietonalului. Al doilea contract, mult mai banos, a vizat stabilirea societatii care va realiza lucrarile propriu-zise de montare a placilor. In urma unei licitatii cu cantec, la care au participat 10 firme de constructii, oferta formulata de Dasricom a fost declarata castigatoare. Contractul arvunit de SRL-ul din Podu Turcului are valoarea de 2,1 milioane lei. Intr-o ancheta publicata acum doua saptamani (n.r. – „Pietonalul din centru, afacere in gasca PNL Bacau”), cotidianul Desteptarea dezvaluia ca incredintarea contractului catre Dasricom a fost favorizata de un „artificiu” existent in criteriile de atribuire din caietul de sarcini. Astfel, ofertantii participanti la licitatie au trebuit sa faca dovada ca in ultimii 5 ani au executat lucrari de constructii de drumuri in valoare de cel putin 2,99 milioane lei fara TVA. Dan Spulber, patronul Dasricom, recunostea in dialog cu jurnalistii Desteptarii ca firma sa nu are niciun fel de experienta in montatul placilor de granit sau marmura dar ca – aprecia el – nicio societate de constructii din Bacau nu ar avea o astfel de expertiza. „O lucrare de placare de 3 milioane n-are nimeni in tara asta. Nu stiu daca e cineva in tara asta care a facut lucrari de 3 milioane de lei pe granit”, s-a aparat Spulber. De cealalta parte, reprezentantii ISC au recunoscut – la randul lor – ca lucrarile de placare cu granit necesita o experienta aparte. „Daca vreti, e o parere de tehnicieni, granitul e un element sensibil de montat. El totdeauna poate crea probleme”, a opinat Valeria Enache. Conducerea ISC Bacau a precizat ca va monitoriza lucrarea din centrul Bacaului saptamanal, pana la finalizarea ei.
Lucian Bogdanel