Interviu cu Ovidiu Galeru, profesor de inot la Clubul Sportiv „Nautica” Bacau, asist.univ.dr. la Facultatea de Stiintele Miscarii, Sportului si Sanatatii a Universitatii „Vasile Alecsandri” Bacau.
– De multi ani, Bacaul se mentine in elita natatiei romanesti, adjudecandu-si permanent locuri fruntase pe podium la competitiile zonale, nationale si internationale, mai ales la categoriile de varsta sub 15 ani. Care este secretul acestor rezultate?
– In primul rand este vorba de o continuitate fireasca a procesului de antrenament si mai ales de contributia tinerei generatii de antrenori, care au fost sportivii de ieri ai Bacaului si nu orice sportivi, ci campioni nationali, sportivi care au adus rezultate Bacaului. Este vorba de experienta de sportivi, de cel putin 10-15 ani de performanta, ceea ce pentru un sportiv este mult. In al doilea rand, dupa redeschiderea in 2008 a Bazinului a fost setea de performanta, de a scoate rezultate, de a atrage cat mai multi copii si tineri catre natatie. Eu va vorbesc la modul general, despre activitatea tuturor cluburilor, nu vorbesc acum numai de mine, imi place sa vorbesc despre acest sport la nivelul judetului, unde toti dorim sa obtinem performanta, sa reprezentam Bacaul la un nivel superior. Drept dovada, anul trecut, in 2010, lotul de sportivi de la SC Bacau, copii de 10 ani, au iesit campioni nationali ai Romanei, pe echipe, la dublu de puncte fata de locul II. A fost un succes prea putin mediatizat fata de aceasta performanta. Un rezultat nemaiintalnit in Bacau pana acum. Si eu am avut, la randul meu, in anii ’90, cu grupa mea de sportivi, rezultate foarte bune, vicecampioana nationala pe echipe, locul III, insa campioana nationala niciodata. Sunt de felicitat antrenorii Iulian Matei, Adrian Negru, Sanda Stefanescu, ei sunt antrenorii care au avut copii la aceasta categorie de varsta, care au reusit sa inchege aceasta echipa si care a reconfirmat in 2011, clasandu-se tot pe locul I pe echipe. S-a inceput cu dreptul aceasta noua etapa. Dupa trei ani de munca, scopul a fost atins.
Sunt trist cand vad bazinul gol
– Inotul este sportul catre care se indreapta mai ales copiii. Ce le ofera natatia?
– Ar trebui sa se indrepte cat mai multi copii. Eu sunt foarte trist atunci cand vad bazinul gol. Bazinul este construit pentru a face copiii, tinerii, dar si adultii, miscare, sport. Aici ar trebui si institutiile locale, si Primaria, si Inspectoratul Scolar, scolile, cluburile, parintii sa conlucreze mai bine pentru a indrepta copiii catre inot, deoarece inotul este sportul varstelor mici. Nu o sa duc copilul de cinci-sase-sapte ani la baschet, la volei, la fotbal, il duc la inot, la gimnastica, eventual la tenis. Bazinul trebuie sa fie plin de dimineata pana seara. Sportul, mai ales inotul, paradoxal, are nevoie de mediatizare, de popularizare, in conditiile in care favorizeaza cresterea, o dezvoltare armonioasa, formeaza caractere, dezvolta spiritul de competitie.
– In Bacau sunt mai multe cluburi de natatie, aceasta situatie conduce la performanta, la competitie, la concurenta sau este o lupta acerba pentru rezultate?
– Stimuleaza, normal ca stimuleaza. In Bazinul din Bacau isi desfasoara activitatea patru cluburi: SCM, Liceul cu Program Sportiv, Clubul Sportiv NAUTICA si Clubul Sportiv Municipal 2010 Bacau. Este concurenta, cum este normal, insa este una constructiva, nu suntem dusmani, adversari in Bazin. Eu ca si club privat, singurul din Bacau, am rezistat deoarece ma consider, sunt o pepiniera pentru celelalte cluburi. Ei au un numar limitat de antrenori, de aceea urmaresc doar performanta, clubul nostru pleaca de la ABC-ul natatiei, de la invatarea tainelor inotului, dupa care cei talentati pot sa mearga la alte cluburi. Conlucrarea dintre noi este amicala, prietenoasa, in concurs, evident ca suntem competitori.
Viitorul este al cluburilor private
– Clubul sportiv “Nautica” este un club privat, al carui presedinte si antrenor coordonator sunteti. Cum reuseste sa tina pasul cu celelalte cluburi finantate de diferite institutii?
– Este un club cu aceleasi obiective ca orice club de natatie din oras, cluburi departamentale. Singura diferenta este ca noi nu beneficiem de buget de la stat, de la minister, de pe plan local. Ne autofinantam prin cotizatiile sportivilor, sponsorizari etc., sume din care platim chiria la bazin, care nu este mica, echipament sportiv, cantonament, participari la concursuri. Suntem nevoiti sa facem acest lucru, altfel nu am putea exista. Am dovedit din 2008 incoace ca am fost in bazin permanent, fara pauze, avem poate mai multa grija cum lucram cu copiii, cum abordam problemele. Sunt o persoana destul de cunoscuta in bazin, sunt prezent acolo de la deschiderea lui. Am avut, ca antrenor, in 20 de ani de activitate, ceva rezultate. In opinia mea, viitorul este al cluburilor private, asa cum se intampla in toata lumea. Pana se va reveni la normalitate, cluburile private vor mai intampina greutati. Sporturile la nivel de club privat vor avea o mai mare importanta, facand comparatie, cum va spuneam, cu tarile din vestul Europei, in tarile nordice, de exemplu. Acolo, ponderea sporturilor, a cluburilor bugetate este sub cinci la suta. Tot ce inseamna sportul de masa, pregatirea, selectia sportivilor pentru marea performanta se fac in cluburile private, nu exista cluburi departamentale. Stiti unde intervine statul? In familie. Daca o familie are un copil si activeaza la un club, indiferent la ce sport, statul ajuta acea familie prin sustinerea unui procent din costurile necesare, daca are doi copii, procentul urca la 50 la suta, iar pentru trei, acoperirea este integrala. Acolo majoritatea copiilor fac sport. De aceea spuneam ca este o crima sa vezi bazinele goale.
– Domnule profesor, sunteti un antrenor cu experienta, organizator de competitii. Spuneti-mi manifestarile cu traditie in Bacau la acest sport.
– Traditie inseamna din 2008. Inainte de 2005, federatia organiza o competitie sau doua, mai ales pentru copii, de poliatlon. Dupa 2008, profitand de faptul ca sunt si vicepresedinte la Asociatia “Sportul pentru toti” am incercat sa aduc spre inot anumite proiecte, sa atrag fonduri pentru organizarea unor concursuri. Am organizat Cupa Bacaului, aflata la editia a VI-a, cu desfasurare in luna octombrie, concurs care an de an a adunat tot mai multi copii si cluburi. Am ajuns acum la o participare din toata Moldova, din Tg. Mures, cu peste 200 de competitori. In 2010, cu sprijinul Directiei Judetene pentru Sport si Tineret am reusit sa dam drumul la o alta manifestare, care se numeste Cupa Bistritei, in 2011 si-a desemnat castigatorii la editia a II-a, la care au participat 251 de copii. Au mai concurat la organizare Asociatia “Sportul pentru toti”, DJST si Primaria Bacau, de la care asteptam un mai mare sprijin, deoarece aceste competitii sunt imaginea activitatii de la Bazinul Bacau.
Inotul este un sport extrem de greu
– Sa vorbim si de marea performanta. De la Simona Paduraru nu s-a mai ridicat niciun sportiv la acel nivel. Care ar fi explicatia?
– Este una singura: inotul este un sport extrem de greu, foarte greu. Simona Paduraru a inceput prin 1987 si a reusit primele rezultate dupa noua ani de munca la juniori, vicecampiona europeana, in 1996 dubla campioana la juniori, apoi campiona europeana la seniori, componenta a lutului national, olimpic. A fost la doua Olimpiade, a iesit pe locul sase cu stafeta de 4×200 m. Este o mare performanta sa iesi in primele opt echipe la nivel mondial, in conditiile in care suprematia apartine SUA, Australiei, Germaniei, Angliei, Frantei etc. Mare rezultat. Este o problema, ca in orice sport: lumea vrea rezultate imediat. La inot nu se poate, ganditi-va ca sunt necesari 10 de ani de munca cu un copil pentru primele rezultate. Numai un singur campion? Da, este foarte mult. Sper, vin copii din urma, sunt talentati, muncitori. In Bacau sunt conditii, sunt antrenori, exista materie prima. Sunt sigur ca vor veni si rezultatele, mai ales la probele lungi, unde Romania are rezultate foarte bune, sportivi cu rezultate remarcabile, campioni olimpici, europeni.
– Vin spectatori la competitiile de inot? Ma uit la alte sporturi unde tribunele sunt goale.
– Tribunele sunt pline. La ultimul concurs, la Cupa Bistritei, Bazinul a fost arhiplin. Sunt acolo 750 de locuri. Asa a fost la toate competitiile organizate in Bacau. Bine ar fi ca si presa locala sa fie mai aproape de noi, de copii, de antrenori. Este, dar nu este. Se da o stire, cu toate ca inotul este cel mai bun lucru pe care il poate face un copil incepand de la cinci ani. In apa, copilul se simte in elementul lui. Ii asigura dezvoltarea, sanatatea, ii ocupa timpul liber, nu mai sta toata ziua la calculator, la televizor, in fata sau in spatele blocului.
– Sunteti asistent universitar la Facultatea de Stiintele Miscarii, Sportului si Sanatatii. Sunt candidati, se ocupa locurile, vin tinerii catre sport?
– Locurile se ocupa in fiecare an. Sunt trei ani de licenta si doi ani masterat. Studentii, marea parte a lor se straduie sa invete ceva in aceasta facultate, conditiile sunt foarte bune. Ne-am dezvoltat baza materiala extraordinar, avem o baza sportiva moderna in spatele Corpului D. Tot in corpul D Facultatea are un etaj cu sali de curs la nivel european, laboratoare. Sunt trei specializari: Educatie fizica si sportiva, specializare care pregateste profesori de educatie fizica, apoi Sport si performanta motrica, care pregateste in general antrenori, instructori sportivi si Kinetoterapie. Este o facultate apreciata in tara, unde vin studenti din toate zonele Romaniei.
Bacaul, un centru puternic de natatie
– Care sunt proiectele de viitor ale antrenorului, organizatorului, proprietarului de club sportiv pentru perioada urmatoare?
– In primul si in primul rand mi-as dori o armonie intre toti cei care isi desfasoara activitatea la Bazin, indiferent de club, de sectii, de ambitii profesionale. Au fost vremuri cand eram mult mai uniti, mult mai aproape unii de altii, mai ales ca suntem cu totii tineri. Eu ma consider inca tanar si de aceea am speranta ca numai impreuna, antrenori, instructori, conducerea Bazinului, celelalte institutii locale vom obtine performante valoroase, am putea dezvolta mult mai mult centrul de inot din Bacau. Acesta este obiectul nostru principal: un centru puternic de inot in Bacau. Obiectivul meu special este sa contribui prin clubul meu, cu experienta mea, cunostintele mele la valorificarea potentialului nostru, pentru obtinerea unor rezultate bune in Bazinul de Inot din Bacau. Am copii minunati, este cam devreme, insa pot sa mentionez cativa copii care au obtinut locuri fruntase, medalii la concursurile organizate: Calin Craciun, Dragos Velescu, Rares Zorila, Daniel Botez, Alexandru Florea, Mihnea Caus, Dorin Rares, Maxim Rene sunt copii legitimati la Clubul NAUTICA. Noi suntem afiliati la Federatia Nationala de Natatie si, astfel, participam la competitiile organizate la nivel national.
Imi plac sporturile extreme
– Stiu ca ati facut performanta si in alte sporturi. Despre ce este vorba?
– Am facut atletism, chiar daca nu prea mi-a placut. Inainte de facultate a constatat domnul Radu Ababei ca am aptitudini la alergat, fug repede. M-a incurajat si domnul Ion Butucaru, Dumnezeu sa-l odihneasca!, antrenorul meu din facultate, era lector la Facultatea de Educatie Fizica, care m-a cooptat in lotul de atleti, cu care intr-un an de zile am devenit campioni nationali universitari, la 4×200 m, iar anul urmator vicecampioni nationali la seniori. Acum, daca tot m-ati intrebat, sunt mare amator de sporturi nautice extreme, practic frecvent schi pe apa cu placa, apoi un sport mai nou aparut este surfing cu zmeul. Sunt sporturi exclusiviste, echipamentul costa destul de mult. Merg des la Mamaia, dar le practic si pe lacul de la Galbeni, de la Insula. Suntem un grup de prieteni la Insula care am constituit Clubul Nautic Insula de Agrement, impreuna cu Gelu Tilori. Incercam sa popularizam aceste sporturi, beneficiem de niste sky-jeturi, caiace, prin amabilitatea Centrului de Ecologie, condus de Gabriel Gritcu, si el membru al acestui club. Pacat ca nu vine lumea, pacat ca avem apa si nu ne folosim de ea. Prin anii ’90 erau vreo 70 de barci la Insula si toate erau ocupate si stateai cu orele la coada, acum sunt 10 si nu vine nimeni. Imi plac si sporturile de iarna, la unele sunt incepator.
– Stiu ca sunteti o familie de sportivi. Sotia este tot antrenoare la inot.
– Sotia, Cornelia, este, asa cum ati spus, antrenoare de inot, de fapt are mai multe specializari. A terminat Facultatea de kinetoterapie, Masteratul la aceeasi specializare, este si asistenta medicala. A fost inotatoare de performanta, cu numele de Cornelia Puscasu, a activat doar pana la 17 ani, a fost vicecampioana la juniori, medaliata la Campionatele nationale de copii si juniori. Acum activeaza ca antrenor in acelasi domeniu, al inotului. Avem o fetita de opt ani si jumatate, Mara Nicola, am incercat sa facem din ea inotatoare, insa nu are calitatile necesare, iar noi avand experienta nu avea rost sa o fortam. Vine la bazin, stie sa inoate, nu vine constant, face sport pentru sanatate.
– Suntem la finalul interviului. Va rog sa transmiteti un mesaj copiilor, parintilor din partea unui specialist, a unui sportiv, a unui antrenor de natatie.
– Mesajul meu este scurt si clar: parinti, vremea trece foarte repede si o sa ajungeti sa vedeti copiii la opt-noua ani cu un surplus de kilograme pe ei, cu o greutate in miscare, cu predispozitie spre sedentarism. Incercati sa canalizati copiii sa faca inot. Indrumati-i sa faca un sport, inot, deoarece este sportul varstelor mici. Se dezvolta armonios si o spun in cunostinta de cauza. Ma confrunt in fiecare zi cu tot mai multi copii care vin cu deficiente ale coloanei vertebrale, cauzate de statul prea mult la calculator, a pozitiei deficitare in banca, a ghiozdanului care este, nu stiu de ce, tot mai greu. Parintii trebuie sa incerce sa-si faca timp pentru copii, pana nu este prea tarziu. Nu este nevoie sa faca performanta, este vorba de inot pentru sanatate.
Gheorghe Baltatescu