Fiica fostei campioane mondiale și europene la aruncarea ciocanului, Mihaela Melinte este una din speranțele înotului băcăuan. Weekendul trecut, la Otopeni, sportiva antrenată de Claudia Degeratu a urcat pe podium la 200 m spate, Juniori II. Alți doi „CSMei”, Edi Ciobanu și Alessia Cobzaru au avut evoluții încurajatoare la Juniori I, încununate cu recorduri personale
Are ADN de campioană. Normal, de vreme ce este fiica fostei campioane mondiale și europene la aruncarea ciocanului, Mihaela Melinte. Numai că Maria Merlușcă nu a ales atletismul, ci natația. Și se vede că a ales foarte bine de vreme ce înotul îi aduce mari satisfacții.
Cea mai recentă este și cea mai importantă: medalia de bronz la Campionatul Național de Seniori, Tineret și Juniori I și II derulat săptămâna trecută, la Otopeni. La competiția mamut ce a reunit 628 de înotători de la 92 de cluburi, în frunte cu campionul olimpic de la Paris, David Popovici, băcăuanca Maria Merlușcă a urcat pe treapta a treia a podiumiului la proba de 200 m spate la Juniori II. O super-reușită pentru sportiva în vârstă de 14 ani antrenată de Claudia Degeratu la CSM Bacău. „O medalie care valorează cât o mie”, a punctat antrenoarea Mariei, care a detaliat:
„Pentru această competiție am urmărit obiectivul de timp și obținerea unui punctaj FINA cât mai mare, precum și evoluția tehnico-tactică a Mariei Merlușcă. De asemenea, foarte importantă a fost anlizarea nivelului de pregătire mentală necesar pentru următoarele competiții din cariera sa. Mă bucur nespus că am reușit să realizăm obiectivele propuse, Maria participând deocamdată la patru probe, la toatre reușind să se califice în finale, ba chiar în finale superioare categoriei sale. Evident, vârful a fost atins de bronzul cucerit în proba regină a procedeului spate, 200m, acolo unde sportiva noastră a realizat 563 puncte FINA”. Totodată, Claudia Degeratu a ținut să adauge un aspect revelator:
„Rezultatele Mariei Merlușcă sunt rodul unei munci asidue de trei ani și jumătate, timp în care a trebuit să recuperăm perioada de pregătire pe care alți copii o au de la 7-8 ani. Spun asta pentru că Maria a început înotul de performanță abia la zece ani, când a participat la naționalele de Copii 10-11 ani și înota doar două procedee. Le sunt recunoscătoare celor de la CSM Bacău că au primit-o pe Maria cu brațele deschise atunci când ea avut cea mai multă nevoie să se antreneze în anumite intervale orare și alții nu au lăsat-o. Sper ca ea să aibă un viitor încununat de realizări, iar eu voi face tot posibilul să îi ofer condiții optime de antrenament”.
Deși aflată la debut, secția de înot a CSM Bacău este pe… val, iar acest lucru este demonstrat nu doar de rezultatele Mariei Merlușcă (locul 3 la 200 m Spate, locul 6 la 100m Spate, locul 6 la 50 m Fluture și locul 8 la 50 Spate), ci și de evoluția celorlalți doi „CSMei” prezenți la Naționalele de la Otopeni: Edi Ciobanu și Alessia Cobzaru. Evoluții dătătoare de speranțe la Juniori I, întărite de o serie de recorduri personale.
„În ceea ce-i privește pe Edi Ciobanu și Alessia Cobzaru, această competiție a fost cumva punctul zero al pregătirii lor. Edi s-a calificat în finala C la proba de 100 m Spate cu record personal și o evoluție bună, iar Alessia a realizat PB la toate probele, abordând chiar unele probe dificile precum 400 m și 800m. Nu urmărim să punctăm un număr mare de probe și medalii, ci avem ca obiectiv o pregătire minuțioasă. Nu ne dorim ca în marea goană după medalii, sportivii să fie veșnic accidentați și obosiți. Chiar dacă atingerea obiectivelor va dura mai mult, ne vom pregăti tehnic și tactic cu multă atenție, nu pe repede-înainte. Pentru toate aeste realizări le mulțumim sponsorilor, părinților copiilor, staff-ului CSM Bacău, precum și administrației Bazinului de Înot”, a concluzionat coordonatorul secției de înot a CSM Bacău, Narcis Gherca.