Se discută foarte mult în această perioadă despre inIțiativa dvs. „O CASĂ PENTRU FIECARE TÂNĂR”. În ce constă acest proiect? Ce oferă Primăria?
Bacăul se confruntă cu o problemă importantă: prea mulți tineri pleacă din orașul nostru. Unii dintre cei rămași în Bacău se uită la București, dar și la Europa ca la posibile soluții. Prin proiectul „O CASĂ PENTRU FIECARE TÂNĂR” dorim să le oferim tinerilor cu vârsta de până la 35 de ani posibilitatea de a rămâne în Bacău, să-și întemeieze aici o familie. Să rămână acasă. În același timp, vreau să dau un semnal clar tinerilor băcăuani care au plecat în străinătate că se pot întoarce. Prin acest proiect Primăria Bacău le oferă celor care întrunesc condițiile necesare câte 300 mp de teren unde își pot contrui o casă. Sunt în total 42 de hectare de teren, situate pe strada Poligonului, care vor fi lotizate în 855 de loturi a câte 300 mp.
Cei interesaţi, care vor solicita teren, vor trebui să-şi facă proiectul de casă?
Am luat în calcul și acest aspect, și vom oferi gratuit 3 tipuri de proiecte de casă (parter, parter + mansardă, parter + etaj). Arhitectul șef al municipiului a elaborat aceste proiecte de casă, pe care le putem oferi celor care aplică pentru acest proiect. Tinerii trebuie să știe că nu sunt obligați să folosească proiectul pentru locuință pus la dispoziție de către Primărie. Cele trei tipuri de proiecte de casă sunt doar o facilitate pe care o oferim gratuit. Astfel, solicitantul poate folosi unul dintre aceste proiecte sau își poate elabora un proiect pe cont propriu.
Care vor fi criteriile de acordare a terenurilor?
Criteriile sunt cât se poate de clare și de transparente, pentru că ne dorim să ajungem la cât mai mulți tineri. Însă, suntem limitați de lege și condițiile principale sunt cele impuse de Legea nr. 15/2003 pentru ca un solicitant să fie eligibil. Suplimentar condițiilor impuse prin lege, Primăria Bacău a elaborat o serie de criterii ce vor oferi puncte în plus solicitanților.
De ce pot aplica doar persoane cu vârsta până în 35 de ani și de ce suprafața de teren oferită este de 300 mp?
Este important de știut că aceste condiții sunt impuse de Legea nr. 15/2003, așa cum am precizat deja, lege care reglementează sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe. Prin urmare, aceste condiții nu sunt facultative și trebuie respectate întocmai, atât de către Primărie, cât și de solicitanți.
În ce zonă va fi localizat noul cartier şi dacă este uşor accesibil?
Terenul pe care îl vom pune la dispoziția tinerilor, cele 42 de hectare, se află pe strada Poligonului. Acest cartier va avea toate utilitățile necesare: apă, canalizare, curent electric și infrastructura rutieră. Tot aici vom construi creșă, grădiniță și un parc.
Când se vor putea depune dosarele?
Continuarea demersurilor pentru acest proiect este condiționată de aprobarea acestuia în Consiliul Local. Ședința de Consiliu Local va avea loc luni, 23 decembrie, de la ora 17.00, la Centrul de Afaceri, astfel încât să poată participa toți cei care vor dori, vor fi interesați de proiectul ,,O CASĂ PENTRU FIECARE TÂNĂR” .
CRITERII:
-solicitantul să aibă vârsta cuprinsă între 18 ani (împliniţi) și 35 de ani (neîmpliniţi) la data depunerii solicitării;
– solicitantul să aibă cetăţenie română şi domiciliul în municipiul Bacău;
– solicitantul şi soţul/ soţia, după caz, să nu fi avut sau să nu deţină în proprietate o locuinţă sau un teren destinat construirii unei locuinţe.
CRITERII ce vor oferi puncte în plus solicitanților:
– situația venitului;
– nivelul studiilor;
–numărul copiilor minori;
–condițiile în care locuiește în prezent;
–activitatea de voluntariat;
– vechimea cererii;
–pentru cei care doresc să se restabilească în Bacău, în prezent fiind plecați în străinătate, se vor oferi puncte suplimentare.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.