30 noiembrie 2024

Ingrijorare printre parinti si profesori: Consumatori de droguri de la 11 ani

Un studiu realizat de UNICEF si CURS, prezentat saptamâna trecuta, releva ca 5,4% din adolescentii români cu vârste cuprinse între 10 si 18 ani se drogheaza. „În rândul adolescentilor consumatori de droguri, aproape toti cei intervievati au declarat ca au consumat alcool si tutun cel putin o data în viata”, a afirmat reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, cu ocazia lansarii studiului.

Blanchet a aratat, la o conferinta de presa, ca 14 ani este vârsta de initiere în consumul de alcool, tutun si droguri, iar în rândul consumatorilor de droguri vârsta medie de initiere variaza între 11 si 15 ani.



„Acest studiu este o premiera pentru România si arata ca adolescenta este o vârsta cu nevoi înca necunoscute si nesolutionate în totalitate. Exista categorii de adolescenti cu un grad mai mare de probleme, si ma refer la cei cu dizabilitati proveniti din comunitatea roma, cei institutionalizati, dependentii de droguri”, a mai spus Blanchet.

Studiul lansat recent mai arata ca vârsta medie la care adolescentii au avut prima relatie sexuala este de 15 ani si jumatate. În cazul romilor acest lucru s-a întâmplat la 14 ani. În rândul adolescentilor consumatori de droguri relatia sexuala a început la o vârsta medie de 13 ani si jumatate.

Elevii bacauani sunt cei mai inraiti narcomani

In linii mari, adolecentul bacauan urmeaza profilul adolescentului conturat de sondajul amintit. În ceea ce priveste statutul ocupational al consumatorilor de droguri bacauani, 87 la suta dintre ei sunt elevi, 7 la suta studenti si 11 la suta sunt fara ocupatie. 78 la suta au absolvit 8 clase si numai 12 la suta, respectiv 4 la suta au finalizat 12 clase sau studii universitare.

Vârsta medie a consumatorilor bacauani este de 18,2 ani, iar vârsta medie de debut în consum este de 17 ani. Cei mai multi consumatori înregistrati au vârsta de 16 si 18 ani (câte 22%), 18% dintre ei având 17 ani, iar 14%, 15 ani.

În ceea ce priveste vârsta de debut în consum, cei mai multi au început sa consume droguri la 14-15 ani, in scadere de la an la an.

Majoritatea sunt din mediul urban si prefera etnobotanicele, care se mai gasesc, chiar daca magazinele de profil s-au inchis. In topul preferintelor urmeaza canabisul, hasisul si ketamina. Trei sferturi dintre consumatorii de droguri bacauani sunt de sex masculin, iar prizarea este principala cale de administrare a substantelor (57% din cazuri). Tigarile sunt preferate de 28% dintre consumatorii bacauani si numai 7% au declarat administrarea prin injectare.

Sprijin de la specialisti

Toti consumatori de droguri bacauani gasesc un sprijin pretios la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Bacau, in incercarea de a renunta la consumul de droguri sau de a afla amanunte despre urmarile grave ale consumului. Specialistii de aici ofera consiliere, dar desfasoara si o multitudine de activitati de informare si prevenire. Un exemplu sunt campaniile derulate printre elevii, la institutiile de invatamânt, de informare, evaluare si consiliere antidrog. Programele se adreseaza inclusiv parintilor si profesorilor, care au cel mai important cuvânt de spus in educatia tinerilor.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -