18 octombrie 2024
ActualitateIngrijirile la domiciliu nu au priza in Bacau

Ingrijirile la domiciliu nu au priza in Bacau

Istoria serviciilor de ingrijire la domiciliu a bolnavilor este scurta in judetul Bacau. 2008 este abia al saselea an in care Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) a incheiat contract cu furnizorii acestui tip de serviciu medical decontat de la bugetul asigurarilor de sanatate. Acesta este si singurul domeniu in care banii alocati nu se consuma. Pacientii nu stiu ca ingrijirile la domiciliu sunt un drept al lor, iar medicii nu se obosesc sa le recomande.
Pentru acest an, CJAS a incheiat contract cu 6 furnizori de ingrijiri la domiciliu: Fundatia de Sprijin Comunitar, Caritas (cu punct de lucru in Onesti), CIM Medical si Fundatia Palaghia in Comanesti, SC Grosu Medica Buhusi si SC Malp SRL in Moinesti. aAr fi acoperita o mare parte din suprafata judetului, ne-a declarat dr. Mihai Ichim, purtator de cuvant al CJAS. Descoperita este toata zona Podu Turcului”. Chiar daca exista fonduri si cativa furnizori de servicii, numarul beneficiarilor nu este la nivelul asteptarilor. Pentru anul trecut, de exemplu, CJAS a alocat fonduri neplafonate, dar nici macar bugetul initial nu a fost cheltuit. Toti pacientii pot primi igrijiri la domiciliu dupa ce au iesit din perioada de boala acuta. Dezvoltarea retelei de ingrijiri la domiciliu ar determina scaderea cheltuielilor cu asistenta spitaliceasca, iar pacientii s-ar simti mai bine in mijlocul familiei.

Ingrijirile la domiciliu nu au lipici



Ingrijirile la domiciliu au aparut pe piata asigurarilor de sanatate din 2003 si nu au „prins” nici la medicii care ar trebui sa le recomande, nici la asigurati. In ciuda deselor apeluri ale reprezentantilor CJAS la medicii specialisti pentru recomandarea acestui tip de serviciu, ecoul nu s-a auzit. Din acest motiv, pacientii sunt pusi pe drumuri pentru schimbarea pansamentelor sau pentru o banala injectie, cand ar putea beneficia de ele la domiciliu. La ingrijiri la domiciliu au dreptul doar asiguratii. Acestea se acorda pe baza biletului semnat si parafat de medicul de specialitate, la externarea asiguratului din spital sau in policlinici. Termenul de valabilitate al recomandarii este de 5 zile. Urmatorul pas este depunerea unei cereri la CJAS. Aceasta si recomandarea de la medic sunt analizate de CJAS, care aproba solicitarea sau nu. CJAS trebuie sa dea raspuns in cel mult 24 de ore de la depunerea cererii. Dupa aprobare, rudele sau imputernicitii legali ai asiguratilor se adreseaza unuia dintre furnizorii de ingrijiri la domiciliu.
Perioada in care asiguratul va beneficia de ingrijiri la domiciliu se stabileste de medic, dar nu poate depasi 56 de zile pe an. Printre serviciile acordate de furnizori si decontate de CJAS se numara: monitorizarea parametrilor fiziologici (temperatura, respiratie, puls, tensiune arteriala) administrarea medicamentelor (intramuscular, intravenos sub supravegherea medicului, prin perfuzie) recoltarea probelor biologice alimentarea artificiala alimentarea pasiva manevre terapeutice pentru evitarea complicatiilor vasculare si pulmonare angrijirea plagilor angrijirea escarelor angrijirea stomelor, a tubului de dren monitorizarea dializei peritoneale aplicarea de plosca, bazine etc. Din pacate, furnizorii nu au patruns deloc an mediul rural, unde sunt multi pacienti de angrijit.
Scris de Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img