Am mai scapat de o iarna, dar cu bugetul sleit si incarcati de datorii la intretinere. Scumpirea utilitatilor si temperaturile scazute i-au pus la grea incercare pe bacauani.
Chiar daca s-au infofolit, au reciclat apa de baie si au pus becuri chioare la lustra, tot au avut de dat milioane bune la asociatie.
Desi s-au grabit sa isi contorizeze apartamentele, consumatorii deserviti de CET au avut o mare deziluzie: cheltuielile au scazut doar daca au inchis robinetul de la calorifer. Multi dintre noi, mai ales pensionarii, au stat toata iarna cu ochii pe repartitoarele de costuri, incercand sa se incadreze in buget. Administratorii asociatiilor de proprietarispun ca iarna care s-a incheiat a fost una incarcata de tensiune. Locatarii au fost nemultumiti de contorizarea care i-a costat milioane de lei, dar care nu le-a adus o economie semnificativa la intretinere. Gigacaloria s-a scumpit din noiembrie, iar gazele si electricitatea, de la inceputul anului. La aceasta se adauga pretul astronomic al apei reci si eternele neintelegeri cu privire la coeficientii de corectie.
Caldura i-a „omorat” pe locatarii de la bloc
Intretinerea la un apartament de trei camere a ajuns frecvent la 5 milioane lei, ba chiar la sume duble acolo unde au ramas pe o scara de bloc doar doi sau trei consumatori bransati la CET. „Ne-a omorat caldura in iarna asta, ne-a declarat Elena Malinas, administrator la As.14. Intretinerea a fost cu 30 la suta mai scumpa decat iarna trecuta. Sunt multi necajiti, iar de subventii beneficiaza prea putini”. Administratorii spun ca e ceva obisnuit ca locatarii sa plateasca doar o parte a cheltuielilor dintr-o luna. Incasarile se fac numai in perioada de plata a pensiilor, in rest fiind zile moarte. Contrastele nu lipsesc din fisele de intretinere. Sunt locatari cu intretinere de multe milioane, dar si care au de plata cateva sute de mii de lei. „Unii au consumat fara restrictie. Dupa prima luna de contorizare, multi locatari au inchis robinetii la calorifere si au stat in frig”, ne-a declarat Silvia Gaspar, administrator la As. 42A.
Debite de 260 de miliarde la CET
Valoarea facturii la incalzire si apa calda de la CET intr-o luna de iarna a fost de aproximativ 50 miliarde lei. „A fost destul de mare, declara Vasile Dragusanu, directorul CET. Pretul de referinta la gigacalorie s-a majorat, iar temperaturile au fost foarte scazute, chiar si la inceputul lui martie. Incasarile au scazut insa”. Directorul Dragusanu spune ca, pe timpul iernii, asociatiile nu au reusit sa plateasca facturile curente, ceea ce a dus la cresterea debitelor. Datoriile bacauanilor catre CET au ajuns la 260 miliarde de lei. Incasarile de la asociatii au acoperit cu greu valoarea facturilor la apa, gaze si electricitate.Scris de Doina Mincu