Cu o parte dintre salariații Chimcomplex Borzești stăm, periodic, de vorbă despre apartenența la această mare familie care a lansat revigorarea industriei chimice în România. Astăzi, cu Ionel Luncanu. Grupul industrial Chimcomplex, cu două mari combinate chimice, la Borzești (Onești) și la Râmnicu Vâlcea, s-a remarcat în ultimii ani și prin remarcabila implicare în rezolvarea problemelor salariaților săi.
Ionel Luncanu a condus de peste două decenii diverse activități pe platforma Borzești în Secția Electrice, iar apoi în Atelierul Electric al Chimcomplex. Astăzi rolul său este considerat esențial în producerea și distribuția energiei electrice și termice către consumatori prin intermediul celor două centrale electrotermice ale combinatului. Cu o experiență de 22 de ani în echipa Chimcomplex, din care ultimii 14 și, respectiv, 8 ani i-a petrecut coordonând direct activitatea de exploatare a acestor centrale, Ionel Luncanu supervizează personalul operațional pentru a asigura funcționarea optimă a acestor facilități vitale.
Care sunt, domnule Luncanu, principalele caracteristici ale instalațiilor de cogenerare de la Chimcomplex Borzești?
Chimcomplex deține în proprietate, la Borzești, două centrale termoelectrice cu turbine cu gaze. Unitatea Cogenerare 1 a fost pusă în funcțiune în luna martie 2009, iar unitatea Cogenerare 2 a fost pusă în funcțiune în luna aprilie 2015. Principalele lor avantaje sunt utilizarea gazului natural pentru asigurarea energiei electrice și termice necesare în procesele chimice din instalațiile de producție; utilizarea surplusului de hidrogen rezultat din electroliza clorurii de sodiu; manevrabilitatea proceselor, datorată automatizării complete și creșterea eficienței termice prin înlocuirea cazanelor clasice cu sistemele moderne turbină cu gaz – cazan recuperator.
Cum a fost dezvoltată prima și a doua instalație de cogenerare, care a și primit un premiu de excelență?
În anii premergători lui 2007 s-a pus problema eficienței energetice, ceea ce a generat decizia de a se implementa proiectul de construcție a primei centrale de cogenerare. S-a ales un ciclu simplu, cu turbină cu gaze și cazan recuperator, proiectul fiind implementat în perioada august 2008-decembrie 2008, iar testul de capacitate a fost realizat în martie 2009.
A doua instalație de cogenerare a fost construită cu sprijin financiar de la Uniunea Europeană, Chimcomplex beneficiind atunci de un ajutor acordat în cuantum de 50% din cheltuielile eligibile. Am făcut parte din echipă încă de la începutul proiectului, fiind unul dintre semnatarii caietelor de sarcini.
Cum vedeți rolul Chimcomplex în industrie?
Chimcomplex a fost și va rămâne un mare producător de produse chimice anorganice și organice, cu piață de desfacere atât la nivel național cât și internațional.
Contribuie instalațiile de cogenerare la obiectivele de sustenabilitate ale Chimcomplex și la reducerea impactului asupra mediului?
Instalațiile de cogenerare, prin energiile electrice și termice pe care le produc, intervin în mod direct în procesul de producție. Utilizarea unor tehnologii avansate, ceea ce duce la creșterea eficienței energetice, are drept rezultat scăderea prețului pe unitate de produs și, implicit, acest lucru reduce impactul, prin factori poluanți asupra mediului. Utilizarea hidrogenului pentru obținerea energiei termice reduce semnificativ gazele cu efect de seră.
Cum gestionați echilibrul între viața profesională și cea personală, având în vedere responsabilitățile de la serviciu?
De multe ori se împletesc, pentru că sunt la dispoziția companiei 24 din 24 de ore, prin specificul activității mele. În general, timpul liber îl petrec în familie. Sunt tată a trei copii, dintre care doi sunt studenți. Limitarea materială, pentru a-l cita pe I. L. Caragiale cu ,,Famelie mare, renumerație… după buget”, nu mi-a permis să țintesc spre concedii și relaxări exotice.
De care moment al carierei dumneavoastră legat de Chimcomplex sunteți cel mai mândru?
Sigur este cel de atunci când, la sfârșitul perioadei de monitorizare a folosirii fondurilor europene pentru instalația Cogenerare 2, echipa de control a apreciat foarte mult pregătirea mea profesională.
Cine au fost cei mai mari mentori sau influențe din carieră și cum v-au inspirat să ajungeți unde sunteți astăzi?
Cei mai importanți mentori ai mei au fost părinții, profesorii și, mai târziu, soția, dar nu consider că am ajuns prea departe, sunt un inginer ca mulți alții…
Care au fost cele mai importante învățăminte pe care le-ați obținut de când sunteți șeful acestor instalații de cogenerare?
Sunt multe, dar cele mai importate pot fi cele când, pentru a stăpâni procese complexe, trebuie să existe cultură generală și pregătire profesională, trebuie să fii responsabil și să acționezi, când situațiile critice pot apărea spontan și trebuie să le gestionezi și când trebuie să știi să te faci înțeles, când problemele pe care le coordonezi sunt tangente cu specificul producție chimice.