18 octombrie 2024
ActualitateInginerii financiare pentru acapararea SUBEX/Dosarele secrete ale privatizarii

Inginerii financiare pentru acapararea SUBEX/Dosarele secrete ale privatizarii

Procurorii DNA, Serviciul Teritorial Bacau, au finalizat in 2004 urmarirea penala si au dispus trimiterea an judecata a trei nume celebre din lumea afacerilor bacauane, in speta Constantin Bojescu, Manuela Iuliana Bojescu si Iosif Grigore. Acestia au fost acuzati prin rechizitoriul intocmit de procurorii DNA ca, an doar doua zile, au contractat si obtinut credite bancare an valoare totala de 26,5 miliarde lei de la unitati bancare diferite, schimband, ulterior, destinatia celei mai mari parti dintre acestea.

In urma cercetarilor, procurorii au ajuns la concluzia ca banii luati pe credit au fost folositi pentru a pune mana pe tot ceea ce insemna la vremea respectiva SUBEX. De altfel, sotii Bojescu erau direct interesati sa obtina controlul asupra SUBEX, fie prin cumpararea actiunilor de catre firme apartinand rudelor sau prietenilor apropiati, fie prin rascumpararea propriilor actiuni detinute la societatea din Bacau. antrucat resursele financiare proprii nu erau suficiente pentru cumpararea de actiuni SUBEX, familia Bojescu a contractat credite bancare pentru achizitionarea acestora, schimband destinatia pentru care au fost acordate. Suma totala care a fost utilizata an acest scop se ridica la aproape 9,4 miliarde lei.



Prima linie de creditare &#8211 un inceput cu dreptul

La data de 16 decembrie 2002, societatea SUBEX SA Bacau a beneficiat de o linie de credit pentru activitate curenta an valoare de 10 miliarde lei, solicitarea fiind depusa de Constantin Bojescu si Iosif Grigore la Sucursala din Bacau a Bancii &#8222Ion Tiriac&#8221. Din aceasta suma, 3,5 miliarde lei au fost virati, an avans, catre AGRICOLA INTERNATIONAL, urmare unui contract ancheiat cu SUBEX, al carui obiect era vanzarea-cumpararea de produse agricole. an realitate, contractul intervenit antre cele doua societati era menit sa justifice bancii o suma de bani ce trebuia transferata operativ, destinatia finala a acestei sume fiind cumpararea de actiuni SUBEX. Pentru banii primiti an avans, AGRICOLA INTERNATIONAL Bacau nu a antocmit facturi fiscale. antreaga suma a fost virata an aceeasi zi an contul SC AGROVITAM SRL (o firma din grupul lui Bojescu), cont deschis la Banc Post SA Bacau. an cursul cercetarilor s-a ajuns la concluzia ca tranzactia dintre cele doua societati a fost ancheiata formal pentru a justifica eventuale raporturi juridice si a crea unitatilor bancare o aparenta legalitate a relatiilor contractuale. De altfel, contractul comercial intervenit antre AGROVITAM si SC AGRICOLA INTERNATIONAL a fost folosit pentru obtinerea creditului an valoare de 10 miliarde lei. Cu banii astfel obtinuti, sotia lui Bojescu, an calitate de reprezentant al AGROVITAM, a pus mana pe actiuni de la SUBEX.

Repetitia &#8211 mama invataturii

Tot la data de 16 decembrie 2002, AGROVITAM SRL a solicitat Sucursalei Banc Post SA Bacau acordarea unui credit an valoare de 4,5 miliarde lei pentru achizitionarea de marfuri an vederea diversificarii si cresterii activitatii economice, banii fiind folositi an totalitate pentru cumpararea de actiuni apartinand SUBEX SA. Numai ca, Manuela Bojescu a plimbat suma obtinuta din credit prin conturile mai multor societati controlate de familia Bojescu, pentru a-i putea transfera, an final, antr-un depozit colateral deschis la sucursala Bacau a Unicredit Romania, pentru emiterea unei scrisori de garantie bancara an vederea cumpararii de actiuni SUBEX.

&#8222Experienta&#8221 si-a pus amprenta

an ziua de 18 decembrie 2002, an doar trei minute, SUBEX SA a virat, prin 12 ordine de plata, suma de aproape 6 miliarde lei. Banii faceau, ansa, parte dintr-un credit bancar de 12 miliarde lei obtinut, cu o zi an urma, de la aceeasi unitate bancara de catre SUBEX, pentru plata stocurilor de materii prime, materiale si combustibil. La interval de numai o jumatate de ora, banii au fost returnati catre SUBEX, cu alte 12 ordine de plata emise an doar 4 minute. Cu toate ca transferul produselor antre cele doua societati a fost numai scriptic, SUBEX a antocmit note de intrare-receptie a acestora dupa returnarea fictiva, antrucat urma sa justifice investitia facuta din creditul bancar. Unul dintre documentele obligatorii, si anume &#8221Situatia stocurilor si cheltuielilor pentru care se solicita creditul&#8221 a fost antocmit si semnat de Iosif Grigore, omul de incredere al familiei Bojescu, iar din cuprinsul acestuia rezulta ca &#8222SC SUBEX SA Bacau are de achitat o cantitate de otel an valoare de 6 miliarde lei. Numai ca, la data cand creditul a fost pus la dispozitia societatii din Bacau, fluxul facturilor antre cei doi agenti economici fusese deja anchis, decontarea produselor fiind formala si fictiva. an ziua imediat urmatoare, suma respectiva a fost depusa an depozitul colateral anfiintat la sucursala Bacau a Unicredit Romania, pentru emiterea scrisorii de garantie bancara.

Actiuni SUBEX &#8211 mana cereasca pentru Bojescu

Pe 18 decembrie 2002, concomitent, SUBEX &#8211 reprezentata de Constantin Bojescu, SC DECEBAL SA &#8211 reprezentata de Anisoara Fedeles, o matusa a Manuelei Bojescu, dar si alte societati controlate de familia Bojescu au ancheiat contracte de tranzactionare a actiunilor SUBEX, depunand cereri de subscriere/cumparare, ordine de tranzactionare si scrisori de garantie bancara. Astfel, la data de 10 martie 2003, a devenit posibila achizitionarea unui numar de 1.884.000 actiuni apartinand SC SUBEX SA contra sumei de 10.042.700.000 lei, antreaga suma provenind din executarea scrisorii de garantie. Actionarul majoritar al SC SUBEX SA Bacau a devenit, cu un procent de 54,699%, Manuela Bojescu, prin retragerea tuturor celorlalti membri ai familiei si a societatilor controlate de acestia.Scris de Marian Istrate



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img