• motivul este conţinutul de oxid de etilenă depistat în aceste produse alimentare
Continuă isteria înghețatei conținând oxid de etilenă, acel pesticid considerat a fi „cancerigen, mutagen şi toxic pentru aparatul reproducător”. Astfel, trei sortimente de îngheţată au fost retrase de la vânzare din magazinele Metro.
„Vă informăm că Metro Cash & Carry România, ca urmare a notificării primite din partea producătorului Froneri France SAS, a iniţiat retragerea de la comercializare şi de la clienţi a articolelor menţionate mai jos. Motivul rechemării: prezenţa oxid de etilenă în aditivul utilizat – guma de carruba”, au transmis reprezentanții Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Este vorba despre înghețata de vanilie Metro Chef de 2.5l (Cod de bare: 4337182040422, Lot 1048 exp 1.08.2023, Lot 1049 exp 1.08.2023 și Lot 1130 exp 30.11.2023), înghețata de ciocolată Metro Chef de 2.5l (Cod de bare: 4337182040446, Lot 1050 exp 31.08.2023) și înghețata de mentă de Metro Chef de 2.5L (Cod de bare: 4337182040668, Lot 1050 exp 31.08.2023).
În aceste condiții, băcăuanii care au apucat să cumpere de la acest magazin înghețată produsă de firma FRONERI France SAS pot să returneze vânzătorului produsele, primind înapoi banii cheltuiți pentru acestea. „În cazul în care ați cumpărat produsele menționate mai sus, vă rugăm să nu le consumați și să le returnați în magazinele Metro Cash & Carry România SRL până pe 20.08.2021, urmând să primiți contravaloarea lor”, transmit reprezentanţii magazinului. Reamintim că, luna trecută, mai multe sortimente de înghețată, dar și un desert au fost retrase, din aceleași motive (conţinutul de oxid de etilenă), de pe rafturile magazinelor cora și de la alți comercianți. În speță, sunt produse care conțin gumă de caruba (E410) sau roşcovă, contaminată cu oxid de etilenă.
Toate aceste produse vor trebui retrase de pe piaţa europeană, chiar dacă nu a fost detectat pesticidul în ele, inclusiv cele care au fost deja cumpărate de consumatori. Guma de caruba este o polizaharidă utilizată ca aditiv alimentar, comercializată sub formă de pudră alb-gălbuie sau sub formă de gel. Aditivul este obţinut din seminţele arborelui de caruba, cultivat mai ales în zona Mediteranei. Guma de caruba (E410) este folosită ca agent de îngroşare şi stabilizator în produsele alimentare, cosmetice şi medicamente. În procesul de fabricare a E410 se poate folosi, în funcţie de procedeul urmat, acid sulfuric, etanol şi izopropanol.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.