13 ianuarie 2025

Înghețată periculoasă, retrasă din magazinele băcăuane

În plin sezon estival, autoritățile din domeniul siguranței alimentare anunță prezența unui anumit sortiment de înghețată, cu nivel ridicat de „chimicale” periculoase, pe rafturile comercianților. Înghețata era vândută în aproape toate marile lanțuri de magazine din județ.

Autoritatea Națională Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță retragerea de pe piață a unui sortiment de înghețată, vândut inclusiv în toate magazinele Kaufland din județ, dar și la hypermerket-ul cora, la unitățile Mega Image, la Selgros, Auchan sau la un magazin Profi din Moinești.



Este vorba despre înghețata Plain Vanilla la pahar de 450 de ml, produs aflat în portofoliul companiei General Mills, fabricantul Häagen-DazsTM. Motivul retragerii este detectarea unor urme de oxid de etilenă (ETO), un compus chimic utilizat în țări din afara UE, pentru combaterea ciupercilor și a bacteriilor, interzis în producția de alimente din UE. În aceste condiții, toți comercianții au anunțat retragerea voluntară de la raft a acestor produse, recomandând clienților care au apucat să le cumpere că pot solicita banii cheltuiți, prezentând bonul în baza căruia a fost achiziționată înghețata.

În mod evident, este absolut necesar să nu fie consumate, distrugându-le sau returnându-le unităților de unde au fost cumpărate. Retragerea produsului de pe piață și rechemarea acestuia de la consumatori a fost declanșată la solicitarea furnizorului.

Oxidul de etilenă – risc de îmbolnăvire

Potrivit specialiștilor în domeniu, oxidul de etilenă este extrem de periculos, dacă e ingerat în mod repetat, în cantităţi mari, putând provoca boli de inimă şi chiar cancer. Încă de anul trecut, în plină pandemie de Covid, oxidul de etilenă a fost motivul declanșării a mai mult de 1.000 de alerte privind siguranța alimentelor, determinând retragerea de la raft a zeci de tipuri de produse alimentare contaminate cu această substanță – mai multe sortimente de înghețată, de sucuri pentru copii, băuturi energizante și suplimente alimentare. Tăvălugul a pornit după ce, în septembrie 2020, Belgia a raportat că semințele de susan din India erau contaminate cu oxid de etilenă.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img