– Daca vreti sa începeti dificilul studiu al filosofiei, le sugera Noica invataceilor sai, trebuie sa stiti sa incepeti… Dumneavoastra, ca primar aflat la primul mandat, din partea PSD, ce problema concreta veti aborda mai intâi in delicatul demers administrativ?
– Voi reconsidera imediat lista de investitii pentru 2016. Fireste, fara a pune in pericol proiectele mari. Trebuie sa actionam in regim de urgenta, pentru a preveni alte necazuri generate de eventualele inundatii. Am avut si in aceasta vara probleme. Curtile si beciurile unor case de pe strazile Marginea, Gh. Doja, Libertatii, Orbic, Hugi au fost din nou inundate. Unele strazi au fost colmatate. Desi am intervenit recent de trei ori in zona Hugi, de exemplu, tot n-am rezolvat problema. Trebuie realizat ceva de esenta. Nu sunt lucrari prea costisitoare, dar trebuie urgent efectuate.
– Alte prioritati?
– In primul rând, cu resurse financiare aferente unui imprumut pe care l-am contractat, vom reabilita strazile Voioaga, Mircea Voievod, Casa de Apa, Bodesti, Tineretului, Tineretului-Letcana. Deja, pentru strada Voioaga, unde n-au mai fost efectuate lucrari de vreo 16 ani, vom organiza in curând licitatia pentru efectuarea lucrarilor. Pe toate strazile amintite lucrarile vor fi terminate anul viitor. Lucram si la fundamentarea unor proiecte de accesare a fondurilor europene pentru: reabilitarea ambulatoriului spitalului (proiect care va fi finalizat in iulie); reabilitarea unor spatii degradate urbanistic (zona „NATO”, cu demolarea blocului si altele); reabilitarea termica a unor institutii publice: spital, primarie, liceu, scoli, gradinite.
– Mi-ati spus cândva, zâmbind amar, ca orasul nu are un centru autentic, o zona reprezentativa, „aerisita”, amenajata chiar si pentru promenada…
– Asa este. Dar ce putem face? Sa mutam actualul centru in alta parte?… Vreau insa un lucru: sa „aerisim” centrul orasului. Vom incepe imediat cu reabilitarea / largirea strazii Mihai Viteazu: refacerea asfaltului, realizarea de trotuare cu pavele, pe toata lungimea ei. Vom demola fosta cantina sociala, unde vom crea noi locuri de parcare. Microbuzele – taxi nu vor mai avea punctul prim de plecare/stationare in centrul orasului, ci, probabil, in zona muzeului de istorie. In centrul orasului va fi doar o statie obisnuita, unde microbuzele vor opri pentru coborârea/urcarea pasagerilor. Prin septembrie s-ar putea ca aceste masuri sa prinda viata.
– Orasul este impartit pe patru zone de impozitare: A, B, C, D. De mai multa vreme exista strazi chiar in zona A, in buricul târgului, care nu s-au bucurat de reabilitare…
– Am apelat deja la serviciile unui proiectant care va realiza un draft de proiect pentru zona A. Lucrarile ar putea incepe anul viitor. În celelalte zone au fost derulate alte proiecte, vom continua sa mentinem interesul nostru pentru reabilitarea tuturor strazilor.
– Exista in oras vreo zona de atractie pentru buhuseni? De promenada, de pilda… Dar o zona pe care buhusenii ar ocoli-o, ca sa nu le otraveasca timpul liber?
– Zone de atractie? Probabil ca unele strazi marginase, care au case particulare, si strada Republicii, daca este maturata… Zona neatractiva? Zona industriala…
– Constat ca toate spatiile de joaca din oras sunt un pericol public…
– Da, este o problema pe care trebuie s-o rezolvam, dar nu cred ca e posibil ca ea sa fie imediat abordata.
– Are orasul un brand national? O poveste pe care, macar anual, s-o asculte si s-o aplaude toti românii?
– Din pacate nu avem un asemenea brand national, o manifestare culturala, artistica, tehnica, stiinifica, sportiva. Ne vom stradui sa cream asa ceva. Am putea pune in valoare legende ale locului, traditii. De pilda, legenda cu privire la faptul ca Stefan cel Mare a purtat o victorioasa lupta cu turcii, la Orbic. Stiu ca evenimentul este putin controversat, in viziunea istoricilor, dar avem o legenda…
– Urmeaza un mandat dificil. Cu sprijin de dreapta, ati realizat doar o majoritate simpla…
– Nu-mi este teama. Voi propune, firesc, doar proiecte necesare orasului, proiecte legale. Sunt sigur de faptul ca toti consilierii, indiferent de culoarea politica, vor sprijini aceste proiecte…
– Viceprimarul este un om de dreapta, primarul de stânga. Cum se vor impaca Apa si Focul?
– De regula, apa stinge focul. Depinde cine este Apa, cine este Focul…
– Casa de Cultura, o poveste cel putin ciudata. Au fost finalizate lucrarile de reabilitare, dar, de peste jumatate de an, intrucât nu sunt indeplinite rigorile I.S.U., este inutilizabila.
– Se lucreaza pentru indeplinirea conditiilor I.S.U. Aceste exigente n-au fost cuprinse in proiectul de reabilitare. Sper ca in maximum doua luni vom redeschide institutia. Intentionam sa angajam un responsabil / director al institutiei. Postul, care va fi ocupat prin concurs, este cuprins in organigrama.
– Vor fi ceva schimbari in organigrama?
– Vom angaja inca doi specialisti pentru implementarea programelor cu fonduri europene si alte doua persone la compartimentul de achizitii publice. Vrem mai multa eficienta, calitate sporita, transparenta. Compartimentul Taxe si Impozite va introduce sistemul platii online, intr-un an, doi, dar fara schimbari in organigrama.
– Unii candidati au transformat campania electorala intr-un teritoriu de disputa cu accente de pestera. A fost un accident care tine de nivelul de civilizatie la care pot avea acces unii competitori sau aceasta este regula in Buhusi?
– Nu este o regula la Buhusi acest comportament. Totul tine de educatia fiecarui candidat. Au fost candidati care n-au inteles ce inseamna o disputa electorala. Au abordat totul fara teme si proiecte pentru comunitate. Limbajul suburban si atacul la persoana au fost singurele lor abordari.
– Buhusi, un oras construit la tara, dar cu „atacuri” grave la statutul ecologiei… Incendii uriase, poluarea chimica a aerului si a apei…
– A fost un singur incendiu major; un accident… Cu privire la poluarea chimica, de care n-am fost ocoliti, deja am inceput sa verificam toate instalatiile la singura firma din oras care a mai poluat, care prezinta un posibil risc poluator. Vom monitoriza permanent totul.
– La depunerea juramântului ati insistat pe ideea schimbarii mentalitatii.
– Daca vrem o schimbare, ea trebuie sa apara in fiecare dintre noi; in atitudine si munca. In salariatii administratiei locale, in cetateni. Le-am si spus salariatilor din administratia locala, la prima noastra intâlnire, ca este necesara o schimbare pozitiva a atitudinii fata de cetateni. Am mai spus: orasul nu este al Consiliului Local, al primarului, ci al buhusenilor.
Despre Buhusi, pe scurt…
Istoria Buhusiului este raportata mai ales la prestigiul european / mondial al fabricarii stofelor, dar si la calitatea invatamântului, liceenii de aici cucerind si titluri de campioni nationali olimpici. Si spitalul este in topul national al calitatii. Handbalul buhusean exista si el in statisticile care conteaza.Astazi, continuând cu traditia stofelor, destinul economic al orasului are ca repere productia de plasa sudata si comertul cu materiale de constructii (InterTranscom Impex SRL, cel mai important agent economic), realizarea preparatelor din peste (Bonito), produsele de patiserie (cu liderul judetean al calitatii, Sublim Com SRL), fabricarea de nutreturi combinate (Viva Feed).
Turistic vorbind, nu pot fi ocolite zonele istorice Runc si Ciolpani, cu manastirile lor intrate in legenda, conacul familiei Buhusi si ruinele (sic!) Hanului de la Gura Orbicului. Orasul Buhusi, cu o populatie de 14.562 de locuitori (români, 81.28%; romi, 8.68%; restul, alte etnii), conform recensamântului din 2011, a fost declarat târg boieresc in 1819.
Prima atestare documentara dateaza din 1438, fiind consemnata asezarea cu numele de Bodesti. Incepând cu anul 1800, asezarea capata treptat numele actual, de la Bodestii lui Buhus, Bodestii Buhusoaiei, Buhusoaia, Buhus.