Cele mai multe dintre proiectele de modernizare a strazilor au sfârsit cu dosare penale
Lansat, cu surle si trâmbite, în martie 2010, Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) a municipiului Bacau pare azi, la 6 ani distanta de la elaborare, un inventar de dosare penale.
Proiecte importante de infrastructura, finantate cu fonduri europene, au ajuns pe masa DNA, în principal din cauza coruptiei administratiei locale PNL.
Modernizarea strazii Miorita, a arterei IL Caragiale – Milcov sau a pasajului Letea (Pod Narcisa) sunt poate cele mai de rasunet proiecte anchetate de procurorii anticoruptie. Concomitent, municipalitatea bacauana a pierdut fonduri europene de ordinul milioanelor de euro, din cauza neterminarii la timp, conform calendarului de lucrari, a modernizarii Insulei de Agrement.
În peisajul administrativ, se vorbeste de mai mult timp de faptul ca DNA se pregateste sa ia la bani marunti alte doua proiecte de infrastructura – Pasarela Mărgineni-Calea Moinești, respectiv modernizarea străzii Ștefan cel Mare. Așa-zisele mari proiecte de infrastructură ale administrației PNL au ajuns, în doar câțiva ani, mari dosare de corupție instrumentate de procurorii DNA. Anchetele înaintează cu dificultăți din cauza volumului mare de muncă, dar și a numărului semnificativ de persoane care au ajuns să dea „interviuri” în fața oamenilor legii.
Numărul cazurilor în lucru, pe infrastructura Bacăului, este de asemenea grăitor. Foști viceprimari sau funcționari din Primărie fac drumuri regulate la DNA pentru a da explicații procurorilor. În proiectul modernizării străzii Miorița, fostul viceprimar Mihai Șuștac s-a denunțat, reclamând că lucrările nu respectă proiectul tehnic; un caz similar este reabilitarea arterei IL Caragiale – Milcov, unde s-au denunțat funcționari din Primărie, care au reclamat neconformități grave în lucrare, utilizarea de materiale inferioare calitativ celor cuprinse în proiect, dar și probleme privitoare la constituirea garanției de bună execuție. Tipicul este același și în cazul modernizării Pasajului Letea, unde DNA investighează mai multe schimbări de soluții tehnice (inclusiv la iluminatul public al pasajului), dar și plata unei sume de bani considerabile, de aproximativ 100.000 euro, către constructor, după recepționarea lucrărilor. Au ajuns să dea cu subsemnatul funcționari precum Florin Mateuță, Toader Oțetea, dar și Leonard Pădureanu sau chiar primarul suspendat al Bacăului, Romeo Stavarache.
S-au pierdut fonduri europene
În colimatorul DNA se pregătește să intre un alt proiect de infrastructură – modernizarea străzii Ștefan cel Mare, lucrare pe parcursul căreia a fost modificată soluția tehnică agreată prin contractul de finanțare cu fonduri UE (respectiv, reciclarea betonului/asfaltului la rece, în locație). Ministerul Dezvoltării Regionale a aplicat Primăriei Bacău o corecție de 10 la sută (200.000 euro) din valoarea proiectului, sesizând nereguli grave la atribuirea licitației de modernizare a străzii Ștefan cel Mare către asocierea de firme condusă de producătorul de pavele Symmetrica Suceava.
Este de notorietate că, pe lângă bogatul inventar de dosare penale lucrate de DNA, administrația locală PNL a reușit performanța să piardă fonduri europene de aproximativ 10 milioane euro, din cauza nefinalizării în timp util a unor proiecte importante, pentru care s-au suportat costuri substanțiale din bugetul local (cheltuieli cu consultanța, proiectarea, depunerea aplicațiilor etc). Cap de afiș este Insula de Agrement, pentru a cărei modernizare Primăria Bacău a accesat un împrumut bancar de 34 milioane lei, odată cu pierderea fondurilor europene. Băcăuanii vor plăti din banii lor, un proiect pentru care – în primă fază – municipalitatea avea la dispoziție bani UE.
„Mii de băcăuani plătesc taxe de oraș, dar trăiesc ca la țară”
Deputatul Cosmin Necula a declarat pentru cotidianul Deșteptarea că situația infrastructurii din Bacău este critică, atât sub aspectul infracțiunilor investigate de DNA, cât mai ales în privința pierderii fondurilor europene. Necula a semnalat că între faptele de corupție și pierderea banilor UE este o corelație și că nu e o întâmplare că pe masa DNA au ajuns proiecte care au beneficiat de asistență cu fonduri europene. Mai mult, a atras atenția el, mii de băcăuani care locuiesc în cartiere mărginașe plătesc taxe de oraș, dar trăiesc ca la țară.
„Fără corupție și minciună, dar cu mai multă muncă și onestitate infrastructura Bacăului poate deveni una cu adevărat europeană. S-au cheltuit sume importante de bani din bugetul local pentru ca aceste proiecte de infrastructură să fie eligibe și, în final, finanțabile cu fonduri UE.
Vorbim acum de dosare penale și de pierderea acestor bani europeni, fapt ce ne aduce grave prejudicii de imagine ca oraș. Mă întreb cum se va uita Uniunea Europeană la municipiul Bacău? Planul meu ca viitor primar este să modernizez 68 de străzi din cartierele mărginașe, unde locuiesc mii de băcăuani care suportă impozite de oraș, dar trăiesc în condiții de mediu rural. Modernizare înseamnă asfalt, apă-canalizare și iluminat public”, a declarat Cosmin Necula.
El a mai spus ca dupa ce va ajunge primar va demara un audit al municipalitatii, pentru a fi identificate cauzele ratarii proiectelor europene, respectiv a pierderii banilor UE, situatie ce pune o presiune enorma pe bugetul local, în contextul în care lucrarile sunt finantate acum din banii contribuabililor.