17 ianuarie 2025

Informarea şi dezinformarea asupra vaccinării anti-Covid. Strategii de apărare împotriva manipulărilor

Începerea campaniei de vaccinare anti-Covid-19 la nivel mondial a venit ca un val de optimism pentru mulţi dintre noi. Vestea începutului vaccinării a redat speranţa că, într-o zi nu foarte îndepărtată, vom putea să ne reluăm obiceiurile, să călătorim, să socializăm, iar economia să se redreseze. Cu toate acestea, în jurul vaccinurilor anti-Covid-19 planează încă incertitudinea şi nesiguranţa care au dus la apariţia unor teorii ale conspiraţiei pe fondul dezinformărilor şi ştirilor false.

De la îndoiala cu privire la existenţa virusului, la decesele survenite la scurt timp după vaccinarea împotriva Covid-19 şi până la implantarea cu cipuri 5G, toate aceste teorii plutesc în jurul campaniei de vaccinare şi împart populaţia în pro şi contra vaccinării.



În plus, abundenţa de informaţii legate de pandemie şi vaccinarea împotriva Covid care circulă pe internet şi pe platformele de socializare nu fac decât să debusoleze şi să îngreuneze informarea corectă a populaţiei. Mulţi pot cădea rapid în capcana unor ştiri care nu au la bază o sursă credibilă, iar evaluarea calităţii şi exactităţii informaţiilor găsite devine o sarcină dificilă în contextul în care relaţiile dintre noi s-au mutat mai mult în online.

Se ridică întrebarea unde putem găsi informaţii exacte, care sunt sursele pe care te poţi baza şi mai ales dacă dovezile ştiinţifice care susţin informaţiile sunt reale.

Raportul „Dincolo de aparenţe: naraţiuni despre vaccinul Covid-19, dezinformare şi deficite de date pe Social Media” întocmit de First Draft, o coaliţie non-profit internaţională care luptă împotriva dezinformărilor, şi publicat în luna noiembrie a anului trecut, a scos la iveală că izbucnirea epidemiei de coronavirus a dezvăluit amploarea numărului de informaţii sanitare înşelătoare sau false din spaţiul online, care pot pune viaţa oamenilor în pericol.

Dezinformarea online a crescut reticenţa multor oameni vis-a-vis de vaccinul anti-Covid-19 şi de vaccinuri în general, erodând chiar niveluri de încredere în instituţii de ştiinţă şi medicină, după cum mai reiese din raport.

Deşi teoriile conspiraţioniste privind vaccinurile sunt o prezenţă veche în dezbaterile online, criza sanitară a accentuat preocuparea pentru acest subiect, iar postările care contestă siguranţa vaccinurilor s-au multiplicat pe platformele de socializare.

Raportul arată că tacticile sunt diversificate, iar temele din discursurile utilizate în Social Media relevă complexitatea ecosistemului informaţional privind vaccinurile.

„Indiferent de tactici ori teme – «actorii răi» exploatează în principal «deficitul de date», în condiţiile unei cereri de informaţii mari şi a unei oferte reduse de informaţii credibile. Când oamenii nu pot accesa cu uşurinţă informaţii fiabile despre vaccinuri şi când lipsa de încredere în actorii şi instituţiile responsabile cu gestionarea vaccinării este mare, dezinformările umplu rapid vidurile de informaţie”, informează raportul First Draft.

Deinformarea şi ştirile false au devenit o problemă atât de gravă încât Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a creat o secţiune pe site-ul său oficial dedicată combaterii acestei probleme şi promovării surselor de informare de încredere.

OMS precizează că suntem cu toţii expuşi zilnic unei cantităţi uriaşe de informaţii legate de COVID-19 şi nu toate sunt fiabile. Organizaţia formulează câteva sfaturi pentru a face diferenţa între ştirile false şi cele adevărate şi a opri răspândirea dezinformării.

OMS susţine că din cauza COVID-19, majoritatea dintre noi avem un nou cuvânt în vocabular: epidemiologie. Este ramura ştiinţei medicale care se ocupă de modul în care bolile sunt transmise şi pot fi controlate într-o populaţie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că este timpul să învăţăm un alt cuvânt nou: infodemiologie.

 

Integral, în Bursa



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img