22 noiembrie 2024

Industria băcăuana își continuă căderea

Producția industrială realizată de firmele din județul Bacău pe primele șapte luni ale acestui an a scăzut față de perioada similară a anului trecut cu 1,5 la sută. La această tendință au contribuit scăderea volumului realizat de industria extractivă (cu 15,4 la sută), industria energiei electrice, termice, gaze și apă (scădere cu 10,3 procente), precum și declinul înregistrat de industria prelucrătoare (-0,9 procente). Datele furnizate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Bacău confirmă tendința înregistrată încă de la începutul acestui an – industria băcăuană se află pe un trend descendent. În luna iulie 2005, producția industrială totală a scăzut cu 10,4 la sută față de media anului trecut. Dacă se compară cu luna iulie 2004, producția industrială totală a scăzut cu 19,2 procente, iar dacă această comparație se face în raport cu luna iunie 2005, scăderea este de 19,3 la sută.

Nu toate industriile au înregistrat regrese. Industria bunurilor de folosință îndelungată a avut o creștere de 11 procente pe primele șapte luni, iar cea a bunurilor de uz curent de 6,4 la sută. Concret, a crescut producția de cherestea de foioase cu 246 la sută, lână – cu 110 procente, pompe centrifugale (cu 89 la sută), păcură (cu 53 la sută), gaze de rafinărie (+49,7 procente), hârtie (+33,8%), sodă caustică (+23 la sută). Au avut scăderi importante piesele turnate din fontă (-94%), încălțămintea (-84,3 la sută), acidul sulfuric (-72,5 la sută), combustibilul lichid ușor (CLU) (-74,3 la sută), cărbunele preparat (-70,1 la sută), armăturile industriale din oțel (-63,5 la sută), etc.



Valoarea producției a scăzut cu 38 la sută

Trendul descendent al industriei nu se manifestă doar sub aspectul producției fizice; a scăzut și valoarea acesteia. Pe ansamblu, era o veste bună dacă, în loc să se producă mai multe bunuri ieftine, s-ar fi produs mai multe bunuri cu valoare adăugată mai mare. Era un semnal că industria ar fi renunțat la fabricarea unor produse cu prelucrare sumară și s-ar fi orientat spre produse cu înalt nivel de prelucrare. Lucrurile nu stau așa și o demonstrează și faptul că valoarea producției industriale pe primele șapte luni a scăzut cu 38,2 la sută față de perioada similară a anului trecut.

Cele mai bune rezultate le-a avut RAFO Onești, societate urmată de Agricola International, Petrom Moinești (sucursala Moinești, schelele Mădăraș și Zemeș), Chimcomplex Borzești, Diana Forest Bacău, Pambac, Aerostar, Finn Forest Baco Production, Carom, Letea, Sofert și CET Bacău. De altfel, cea mai mare pondere în realizarea producției industriale a județului o are în continuare municipiul Onești (41,9 la sută), în timp ce municipiul Bacău participă doar cu 32,3 la sută.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014