25 decembrie 2024

Indragostiti de muzica populara

Asociatia Culturala “Floricica” – o sansa pentru copiii talentati

Cei care cred ca toti copiii viseaza sa fie Hannah Montana, Inna, Shakira sau Lady GaGa se inseala. Unii pitici, de-o schioapa, foarte talentati, viseaza sa urce pe scena si sa cânte muzica noastra, muzica populara. Altii sunt deja la prima tinerete si au acelasi gând. Nu are cautare la “generatia YouTube”, dar nici moarte nu are. Vorbim despre cântul românesc. Si despre copiii dornici sa-l duca mai departe. Cu totii sunt indrumati indeaproape de Maria Salaru, al carei suflet a fost dintotdeauna cântecul. Cântecul si copiii.



Sunt multi de toti. In jur de 45. Sau poate prea putini pentru tot ceea ce ar trebui sa insemne pentru noi toti muzica noastra, muzica populara. Sunt “boboceii”, “floricelele” si “flacaii” din Asociatia Culturala “Floricica”, condusa de binecunoscuta si iubita interpreta de muzica populara de pe meleagurile bacauane, Maria Salaru. Pentru ca indragesc foarte mult acest cânt, multi s-au inscris si la Scoala Populara de Arta Bacau, unde tot Maria Salaru le este profesoara, la catedra de folclor. Vin aici din Margineni, Podoleni, Costisa – judetul Neamt, din Buhusi, Magiresti, Comanesti, Moinesti, Balcani, Luizi Calugara, Ludasi, Izvorul Berheciului, Gaiceana, Plopana, Brusturoasa sau Margineni, toate din judetul Bacau, doar cu un singur gând: acela de a cânta muzica populara. Cel mai mic are 4 ani, iar cel mai mare, 29 de ani. Impreuna sunt o familie. “Marea familie a doamnei Salaru”, asa cum le place sa spuna.

Se pregatesc pentru performanta

Sunt copii talentati, care vor sa-si faca un viitor prin muzica populara. Daniel, Vladut, Stefana, Diana, Mihaela, Iulian, Iustin sunt doar câteva din numele lor. Sunt copiii si tinerii care repeta zi de zi acasa si de doua ori pe saptamâna cu Maria Salaru, chiar mai des atunci când pregatesc un spectacol, doar pentru ca vor sa faca performata. Se pregatesc pentru performanta. Perfomanta de a ajunge si ei un nume in cântul românesc. “Vin aici cu drag sa cânt, sa-mi fac un viitor mai bun si sa o fac pe mama fericita”, ne-a spus sincer Daniel, care abia a implinit 6 anisori. E din Buhusi, la fel ca si surorile gemene Stefana si Diana Ursu, de 9 ani. Bianca Elena Rotaru se pregateste intens de asta-vara, in Asociatia Culturala “Floricica” si deja are câteva imprimari, a cântat si la “televizor, pentru a ma vedea mama din Italia”, dupa cum marturiseste.

Cânta si noaptea prin somn

Mezinul echipei este Vladut. Vlad Constantin Amariei, de numai 4 ani, o mogâldeata blonda, cu ochi albastri de inger. “Imi place sa cânt. Cânt si noaptea prin somn. Repet”, ne explica inocent. A facut peste tot furori cu melodia lui preferata – “Frunza verde baraboi”. Iustin Sandulache este dintr-o localitate din Neamt. Vine in Bacau pemtru ca “aici am invatat sa cânt. De doi ani sunt aici.” Are 6 ani. Toti din familia lui cânta, iubesc datinile si traditiile stramosesti. Interpreteaza cu drag melodiile de muzica populara, in special cântece vechi.

Cei mari deja fac performanta

“Vocea pe care o am este darul meu de la Dumnezeu. Sunt aici numai datorita doamnei Maria Salaru. Ea m-a testat si mi-a zis ca este bine sa merg pe acest drum. Imi doresc foarte mult sa ajung pe o scena mare, cu public numeros si sa cânt. Pentru ca asta imi place cel mai mult. Sa cânt”, ne-a marturisit si Iulian Chelaru. Are 27 de ani, e din Izvorul Berheciului si deja face performanta. La fel ca si colega lui de grup, Elisabeta Unguru, studenta in anul III la Comunicare si Relatii Publice si functionar la Primaria Margineni. “Când vin aici sa cânt sunt alt om. Muzica populara e viata mea. Inca din clasa I am fost apreciata pentru calitatile mele vocale. E un vis de-al meu sa cânt pe scena, iar pentru acest lucru ii multumesc doamnei Maria Salaru, cea care are rabdare cu noi, ne invata, ne este alaturi mereu”, ne-a spus cu drag Elisabeta, cu vocea ei calda, cu un timbru vocal deosebit. “Eu consider ca prin muzica populara pot sa-mi exprim gândurile, sa binedispun pe cei din jur, sa-i fac fericiti”, a fost si parerea Mihaelei Solomon, o “floricica” de 20 de ani.

Invata arta de la Maria Salaru

Copiii sunt mereu veseli si plini de viata. Cei mici, de 3-5 ani, nu se tem de microfon. Dimpotriva, sunt foarte deschisi si vorbareti. Acum pregatesc cu totii un spectacol deosebit odata cu venirea primaverii, de Martisor, de Ziua Mamei, in special, si repeta intens slagarul “Drag mi-e chipul mamei mele”. Au repetitii si de trei ori pe saptamâna cu Orchestra “Busuiocul”, impreuna urmând sa urce pe scena Teatrului Muncipal “Bacovia”, in data de 8 Martie. Sunt insa mereu alaturi de cea care le este ca o mama. Alaturi de zâna buna ce îi farmeca mereu cu glasul si îi alinta cu o mângâiere blânda, de artista si interpreta de muzica populara Maria Salaru. “Aici cântam, aici ne jucam, aici dansam si ne bucuram impreuna. Aici copiii scapa de inhibitii, sunt dezinvolti, deschisi. Impreuna dezvoltam calitatile vocale, facem vocalize, exercitii de dictie si respiratie. Cântecul ne uneste. Cântecul uneste oameni”, ne-a declarat si Maria Salaru, cea care reuseste, ca pe lânga inregistrarile si spectacolele proprii, sa se dedice cu trup si suflet formarii copiilor cu talent artistic. Un bun pedagog, un om ce modeleaza frumos glasul, un prieten cald care descopera si promoveaza talente, în arta interpretarii cântecului si dansului popular.
Roxana Neagu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img