Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) se află pe cale să se egaleze cu ROBOR, care se situează în prezent la 6,40%. În acest context, principalul sfat pentru cetăţeni este să se abţină de la accesarea de noi credite, cu precădere credite ipotecare, conform unei analize efectuate de o platformă online specializată în furnizarea de informaţii financiare.
Deși valoarea IRCC pare să se stabilizeze, întrucât a înregistrat variaţii mici în ultimele trimestre, cetăţenii sunt îndemnați să monitorizeze cu atenție bugetele lor și creditele existente, dat fiind contextul incert, marcat de conflicte la graniță și inflație ridicată, care ar putea afecta veniturile și cheltuielile. Dobânzile la credite rămân semnificativ de ridicate, iar pentru un credit ipotecar cu dobândă variabilă, DAE (Dobânda Anuală Efectivă) poate ajunge aproape de 9-10%. Acest lucru se traduce prin rambursarea a de trei ori suma împrumutată în cazul unui credit pe 30 de ani cu o dobândă de 9%.
Ion Soltinschi, consultant și planificator financiar la Mr. Finance, a explicat: „Deși impactul asupra ratelor românilor cu credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ, acesta poate fi un semnal că dobânzile se stabilizează și nu sunt prevăzute scăderi semnificative ale ratelor în trimestrele viitoare.”
Potrivit analizei, creșterea IRCC va duce la o ușoară creștere a ratelor pentru creditele cu dobândă variabilă. De exemplu, pentru un credit de 350.000 de lei pe 30 de ani, rata va crește cu 5 lei începând cu luna octombrie. Cu toate acestea, multe bănci oferă opțiuni de credit ipotecar cu dobândă fixă de 5,99% sau 6,19%, în încercarea de a atrage noi clienți, ceea ce reprezintă posibile opțiuni pentru refinanțare.
Analiza prezintă un exemplu de credit de 350.000 de lei pe 30 de ani cu dobândă variabilă, având o rată actuală de aproximativ 2.700 de lei. Prin refinanțare la o dobândă fixă de 6%, rata ar scădea la 2.100 de lei, economisindu-se astfel 600 de lei lunar.
Soltinschi subliniază și importanța monitorizării gradului de îndatorare, sugerând că ratele pentru credite nu ar trebui să depășească 25-30% din venitul lunar. În acest context, el a adăugat: „Ar trebui să fim prudenți, să evităm achizițiile inutile și să luăm decizii financiare responsabile.”
Conform analizei, BNR a revizuit prognoza de inflație pentru ultimul trimestru al acestui an la 7,5%, comparativ cu 7,1% prognoza precedentă. Se anticipează că inflația va scădea treptat până în primul trimestru al anului 2025, când ar putea ajunge la aproximativ 4%. Această perspectivă ar putea conduce la o reducere a indicilor bancari, inclusiv IRCC, ceea ce ar putea ușura situația financiară a celor peste 450.000 de români care au credite cu dobândă variabilă legată de IRCC. Cu toate acestea, în următoarele trimestre, schimbările semnificative ale IRCC nu sunt prevăzute.