Fara speranta
La sfârsitul lunii martie, in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca erau 18.700 de someri. Numarul lor a scazut cu 700 persoane, dar, in primul rând, ca urmare a faptului ca somerii care nu mai sunt indemnizati nu au mai facut cerere pentru a fi luati in evidenta. In prezent, doar 40 la suta dintre someri beneficiaza de ajutor de somaj.
Iarna a trecut, vremea s-a incalzit, dar piata muncii nu s-a dezmortit, asa cum era de asteptat. Si in aceasta saptamâna oferta de locuri de munca este extrem de saraca, asa cum a fost si in perioadele anterioare. In prezent, sunt doar 181 de posturi vacante, in timp ce in martie s-au inscris la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) inca 3.365 de persoane, dintre care 650 au ramas fara loc de munca luna trecuta. Cele 181 de posturi libere inseamna sansa de angajare pentru doar unu la suta dintre someri. La sfârsitul lunii martie, in evidenta AJOFM erau in total 18.700 de someri, cu 700 mai putini decât au fost la finele lui februarie. Cu toate acestea, situatia continua sa fie ingrijoratoare, deoarece scaderea se datoreaza in mica parte faptului ca persoanele iesite din evidenta si-au gasit un loc de munca. "Luna trecuta, 4.078 someri au iesit din evidenta agentiei, ne-a spus Ioan Silitra, directorul AJOFM. Dintre ei, aproximativ 1.100 si-au gasit un loc de munca. Alti 1.317 nu si-au mai reinnoit cererea de a fi mentinuti in evidenta dupa ce au terminat perioada de indemnizatie iar restul de 1.522, neindemnizati, nu s-au inregistrat din nou la noi pentru a-si cauta un loc de munca."
Disperare printre cei in vârsta
Dintre cei 18.700 de someri numai 7.425 beneficiaza de indemnizatie de somaj. Asadar, doar aproximativ 40 la suta primesc ajutor financiar. Dar si pentru acestia, impactul pierderii locului de munca nu este usor de suportat, mai ales daca se intâmpla la o vârsta inaintata. "Am fost concediat dupa 38 de ani de munca, ne-a declarat, cu amaraciune, Liviu Macoveiciuc. La vârsta mea, dai telefoane, te intreaba câti ani ai si iti spun, apoi, <<Ne pare rau!>>. La 59 de ani nu te mai ia nimeni. Orisiunde se pune problema vârstei. La anii mei nici sperante de pensionare nu am." Aceeasi lipsa de perspectiva este si in cazul altui somer in vârsta. "Situatia este foarte grea, ne-a declarat Miluta Munteanu. Am ajuns la o vârsta, de 56 de ani, la care nu te mai angajeaza nimeni. Inteleg, situatia este grea si la nivel de tara, dar trebuiau sa se gândeasca si la noi. Am incercat sa-mi gasesc un loc de munca, dar nu te mai ia nimeni, când te vede cu parul alb si ridat la fata." Persoanele care se afla in cautarea unui loc de munca vor avea sanse mai mari sa-si gaseasca o slujba la mijlocul lunii aprilie. In ziua de 15 aprilie, la Muzeul de Istorie "Iulian Antonescu" va avea loc bursa generala a locurilor de munca. In acest scop, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a contactat deja 300 de agenti economici. Acestia promit 400 de locuri de munca. Primele abordate sunt firmele de constructii, dar nu-i deloc de neglijat faptul ca este in continuare o oferta generoasa in domeniul confectiilor de imbracaminte. Totodata, AJOFM are acum la dispozitie o suma mai mare de bani pentru stimularea angajarii somerilor care au depasit vârsta de 45 de ani. Dar, oricum, bursa generala nu va fi norocoasa decât pentru o mica parte dintre cei peste 18.700 de someri, câti sunt in prezent in judetul Bacau.
Elena Tintaru