Inaugurarea Centrului de Afaceri si Expozitii (CAE) din municipiul Bacau se dovedeste a fi de bun augur pentru firmele peneliste. Sub umbrela CAE functioneaza un incubator de afaceri ce ofera facilitati extinse IMM-urilor si societatilor aflate la inceput de drum (start-up). La prima sesiune de selectie a firmelor de "incubat" s-au prezentat 11 societati, din care au fost selectate doar 5. Cele 5 IMM-uri vor avea o perioada de incubare de 3 ani si vor primi mai multe facilitati financiare odata cu prezenta lor in Incubator. Printre firmele "alese" se numara si o societate ghidonata din umbra de consilierul local PNL Lucian Ciubotariu – Ludino Telecom. SRL-ul are doi asociati, unul dintre ei – Dan Constantin Ciubotaru – fost director de vanzari in societatea Ludino Company SRL, patronata chiar de consilierul penelist amintit. Cireasa de pe tortul aranjamentului liberal de la Incubatorul de Afaceri o reprezinta prezenta consilierului Lucian Ciubotariu in comisia care a selectionat firmele care isi vor derula activitatea in Incubator.
Penelistul Ciubotariu este, in acelasi timp, membru in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) societatii "Centrul de Afaceri si Expozitional" SA, firma pe care functioneaza centrul de afaceri cu acelasi nume.
Punerea in functiune a Centrului de Afaceri s-a realizat pe 22 septembrie cand, cu concursul Camerei de Comert si Industrie, edilii au organizat un targ de produse "fabricate in Bacau", un salon auto, precum si un forum regional pe tema crizei economice. In ultima luna, Centrul de Afaceri a devenit un loc de organizare a sedintelor Consiliului Local, precum si a unor simpozioane pe teme economice. Daca activitatea CAE Bacau s-a rezumat, in mare, la forumuri, simpozioane si sedinte de CL, nu acelasi lucru se poate spune despre "incubatorul de afaceri" care functioneaza in cadrul Centrului. Potrivit sitului internet de prezentare a CAE Bacau, incubatorul de afaceri are menirea de a impulsiona mediul economic local, prin oferirea unor facilitati extinse IMM-urilor care aplica pentru a dobandi un loc in incubator. Aceste societati nu trebuie sa aiba o vechime mai mare de 2 ani. Incubatorul beneficiaza de spatii pentru "aclimatizarea" a 24 de firme aflate la inceput de drum. Perioada de incubare este de 3 ani. Activitatea firmelor incubate va fi urmarita timp de alti 2 ani, dupa iesirea acestora din incubatorul de afaceri gazduit de CAE Bacau.
5 firme selectate la prima sesiune
Facilitatile oferite au atras 11 firme care au depus cereri pentru a intra in incubator. Din cele 11 societati, comisia de validare a aplicatiilor, formata din 5 persoane, a selectat doar 5. Corneliu Pricope, directorul CAE Bacau, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca prima intrunire a comisiei de selectie a avut loc in luna septembrie, pe fondul inaugurarii Centrului de Afaceri si a incubatorului aferent.
"Din cele 8 societati invitate spre audiere de prima intrunire a comisiei de selectare, 5 au fost aprobate pentru a intra in incubator. S-au semnat contractul de incubare. Pentru restul si inclusiv cei care vor veni de-acum inainte ii asteptam sa depuna dosarul sau sa refaca planul de afaceri cei care au fost respinsi, astfel incat pe mai departe sa intre in acest procedeu de selectie si sa ramana in incubator", a afirmat Pricope. Directorul a dezvaluit ca din comisia de selectie a societatilor au facut parte si reprezentanti ai Consiliului Local, forul deliberativ fiind beneficiarul investitiei de la CAE. "Au fost doi reprezentanti de la Natiunile Unite (n.r. – ONU), chiar directorul de program din Romania, o doamna de la oficiul teritorial de IMM din Iasi, eu si un reprezentant al consiliului local. Reprezentantul consiliului local este Lucian Ciubotariu", a mai spus Pricope.
Ciubotariu, si in comisie, si in incubator
Prezenta consilierului PNL Lucian Ciubotariu in comisia de selectare a firmelor nu este intamplatoare. Una dintre societatile care au aplicat pentru a fi incluse in incubator este controlata, prin interpusi, de afaceristul liberal. Ludino Telecom este un SRL infiintat in mai 2011, cu sediul social in Itesti, comuna condusa de tatal consilierului PNL, Vasile Ciubotaru (PNL). Societatea a fost infiintata de Dan Constantin Ciubotaru, fost director de vanzari in firma Ludino Company, SRL detinut chiar de Lucian Ciubotariu. Cu alte cuvinte, din postura de patron al Ludino Company, alesul local PNL si-a montat directorul de vanzari pentru a infiinta un alt SRL – Ludino Telecom – prin intermediul caruia sa "puna mana" pe facilitatile oferite in cadrul incubatorului. Pentru ca lucratura sa mearga brici, Ciubotariu s-a "infiltrat" si in comisia care stabileste firmele "apte" sa fie primite in incubatorul de la CAE. Prin intermediul Ludino Company, Ciubotariu nu putea patrunde in incubator pentru ca firma penelistului nu respecta conditia de vechime impusa prin regulamentul de functionare a incubatorului (Ludino Company a fost infiintata in 1999, deci are mult peste 2 ani vechime).
Pentru a se dedica exclusiv noului SRL – Ludino Telecom – Dan Constantin Ciubotaru a renuntat la statutul de director de vanzari al Ludino Company chiar de ziua copilului, pe 1 iunie 2011. De cealalta parte, fostul sau patron – Lucian Ciubotariu – si-a asigurat prezenta in comisia de "triere" a firmelor si, profitand de statutul de membru al AGA de la Centrul de Afaceri si Expozitional SA (societatea pe care functioneaza CAE), a dus "combinatia" la bun sfarsit.
"Sunt un model pentru societate"
Abordat de jurnalistii Desteptarii, Lucian Ciubotariu a declarat – in prima faza – ca nu are nicio legatura cu firmele care au depus aplicatii pentru a fi primite in incubator. Ciubotariu a negat ca ar fi in spatele "ingineriei" Ludino Telecom SRL. El a cerut, imperativ, sa fie informat de jurnalisti daca vreuna dintre firmele participante la "triere" a fost depunctata pe nedrept.
"Asta nu este firma mea si n-am nicio treaba cu ea. Toate firmele care au depus dosare si indeplinesc conditiile vor primi aceste bonificatii. Deci, daca aveti dumneavoastra o firma depusa si a fost depunctata vreuna in defavoarea ei sa-mi spuneti. La cate probleme rezolv eu, e posibil sa va rezolv si problemele la firma dumneavoastra, daca are probleme", a dat asigurari Ciubotariu.
Consilierul penelist a precizat, ulterior, ca decizia de selectare a firmelor nu i-a apartinut si ca a avut un singur vot in cadrul unei comisii alcatuite din 5 persoane. Ciubotariu s-a aratat nemultumit de interesul manifestat de presa cu privire la firmele aflate in incubator. Penelistul a recunoscut ca daca-si va putea ajuta cunoscutii o va face. "Nu-mi pot alunga cunoscutii din Bacau, nu pot sa-i alung. E simplu, nu pot sa le fac rau la oameni. Le fac ce merita. Eu analizez foarte corect. Sa-mi spuneti cand am judecat cu doua unitati de masura. Daca a depus cineva care m-ar fi cunoscut odata un dosar acolo si a corespuns din toate punctele de vedere si a fost aprobat, ce sa fac? Daca pot sa ofer posibilitatea cuiva sa munceasca, o fac cu mare drag. Daca e sa dau un loc de munca cuiva, cu mare drag. Din punctul asta de vedere sunt un model pentru societate", a afirmat Ciubotariu, lasand de inteles ca asociatii din Ludino Telecom i-ar fi, de fapt, cunoscuti.
Masinile de la Ludino Company, folosite de Ludino Telecom
Simbioza dintre cele doua SRL-uri "Ludino" – Company si Telecom – este atat de eficienta, incat masinile societatii controlate de penelistul Ciubotariu sunt folosite de firma trimisa de acesta in incubator. In fiecare zi, in parcarea din fata incubatorului de afaceri stationeaza 3 masini Peugeot, inmatriculate cu numerele Ludino Company SRL. Potrivit informatiilor aflate in posesia cotidianului Desteptarea, autoturismele sunt achizitionate in leasing, prin intermediul societatii Tiriac Leasing din sectorul 1 al Capitalei si inmatriculate pe firma consilierului local Ciubotariu.
Oamenii lui "Ciobi" sunt multumiti de conditii
Reprezentantii Ludino Telecom se declara multumiti de conditiile oferite de incubatorul din cadrul CAE Bacau. Tudor Munteanu, asociat cu 97 la suta in cadrul Ludino Telecom, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca societatea incubata este un partener local al operatorului de telefonie Vodafone.
"Noi suntem un partener Vodafone si ca facilitati e sediul, acces la internet, fax, secretariat, sala de sedinte. Sunt puse pe internet aceste facilitati. Suntem un partener Vodafone, pe parte de telefonie. Cu domnul Ciubotaru (n.r. – Dan Constantin Ciubotaru, asociatul din Ludino Telecom) am fost colegi, am lucrat mai demult impreuna si ne-am hotarat sa ne facem afacerea noastra. Suntem multumiti de conditiile oferite in incubator", a declarat Tudor Munteanu. El a precizat ca sediul social al Ludino Telecom va fi pastrat la Itesti, iar spatiul din incubator va figura drept punct de lucru.
Incubatoarele de afaceri, proiect national
Infiintarea si sustinerea dezvoltarii incubatoarelor de afaceri este reglementata prin Decizia nr. 133 din 27 iulie 2011 a Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri. Agentia se afla in subordinea Ministerului Economiei. Decizia precizeaza ca implementarea programului de dezvoltare a incubatoarelor este efectuata de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), entitate care ofera o plaja larga de facilitati IMM-urilor intrate in incubatoare. Potrivit Deciziei nr. 133 (publicata in Monitorul Oficial nr. 557 bis din 5 august 2011), printre facilitatile oferite se numara alocarea de finantari nerambursabile oferite firmei/firmelor incubate, o singura data pe parcursul perioadei de incubare (valoarea finantarii 5000 de lei – fara TVA/firma); alocarea de finantari nerambursabile oferite firmelor incubate pentru rambursare, in limita a 3000 de lei/an/IMM a costurilor cu utilitatile etc. Situl internet al CAE Bacau precizeaza si alte facilitati de care vor dispune IMM-urile din incubatorul bacauan. Printre acestea se numara 200.000 de lei pentru modernizarea si dotarea incubatorului cu mobilier si alte echipamente; 180.000 de lei pentru plata utilitatilor (energie electrica, termica, apa curenta, canal etc); 50.000 de dolari pentru serviciile prestate de administratorul incubatorului; 480.000 de lei pentru cele 24 de societati care urmeaza a fi incubate, din care 14.000 de lei pentru echipamente start-up etc.
In total, facilitatile financiare oferite IMM-urilor de incubatorul de afaceri bacauan se ridica la 1,13 milioane lei, adica peste 270.000 de euro.
Lucian Ciubotariu, un nabab cu mana intinsa dupa banii Natiunilor Unite
Interesul manifestat de penelistul Lucian Ciubotariu pentru "incubarea" propriilor afaceri este inexplicabil. Alesul liberal este cel mai bogat membru al Consiliului Local Bacau, averea sa constand in mai multe case, terenuri (in Bacau si Itesti, comuna condusa de tatal Vasile Ciubotaru) si autoturisme de lux. Conform ultimei declaratii de avere postata pe situl Primariei Bacau, Ciubotariu detine mai multe hectare de terenuri agricole in comuna Itesti, bijuterii de familie in suma de 20.000 de euro, precum si 72 la suta din societatea Vinalcool SA Bacau, pachet de actiuni evaluat la peste 1 milion de lei. Din postura de presedinte al Consiliului de Administratie al Vinalcool, Ciubotariu a incasat in ultimul an 36.000 de lei, in timp ce calitatea de administrator al Ludino Company i-a adus in conturi alte 18.000 de lei. La capitolul active financiare, afaceristul PNL se mai poate lauda cu un cont deschis in 2007 la Trezoreria Bacau si care avea in septembrie 2010 un sold de 200.000 de lei. Prin intermediul societatii Inter Print SRL, controlata de asemenea din umbra de familia Ciubotariu, consilierul PNL a obtinut mai multe contracte publice de la Primaria Bacau. Acestea constau in tiparirea publicatiei Mesagerul, dar si in achizitionarea de catre municipalitate a 23.000 de maturi, in conditiile in care serviciul de salubrizare incadrat de Primarie numara sub 100 de lucratori. Ciubotariu e recunoscut drept un sponsor de seama al PNL. Numai in 2007, conform inscrisurilor oficiale, afaceristul ar fi sponsorizat partidul – in nume propriu – cu suma de 20.000 de lei.
Lucian Bogdanel