Tema conflictului intre generatii a fost abordata de fiecare „generatie”: este sau nu este? Manifestate mai lent sau mai aprig, diferentele de gândire, de comportament, estomparea unor valori si ascensiunea altora au dominat o perioada sau alta, secole chiar, fie la nivel sociologic, cultural, economic, ideologic sau comportamental. Cel mai vizibil si pronuntat, uneori cu urmari dramatice, astazi, este conflictul dintre parinti si copii, in special adolescenti.
Nu trebuie minimalizat sau exclus din literatura de specialitate, din programa scolara, cu toata rezistenta uneia dintre parti, conflictul dintre elevi si profesori. S-au scris mii de carti, tratate, despre acest subiect, au fost emise judecati de valoare, s-au oferit solutii, insa fenomenul exista, se manifesta, iar in anii din urma consemnam rupturi iremediabile, altele cu efect tragic. La baza acestei relatii tensionate stau resursele limitate de timp, comunicarea defectuoasa, precum si schimbarile de principii, mentalitate sau modele culturale care apar in societate, pe care parintii (doar ei?) nu reusesc sa le inteleaga si sa se adapteze la ele, in cea mai sensibla relatie umana, cea dintre copil si parinte.
Parintele renunta cu greu, sau nu renunta, la celebra formula „pe vremea mea”, iar copilul, adolescentul solicita mai multa independenta, mai multa intelegere, incercând sa evadeze din canoanele educatiei rigide, uneori depasite. Parintele vrea ca odrasla lui sa stea in biblioteca, sa fie premiat la olimpiade, sa se faca doctor, in timp ce adolescentul din ziua de astazi cauta refugiul in mijlocul prietenilor, pe retelele de socializare, in cluburi si cafenele la moda, iar parintii trec pe locul doi.
Vorbeam de consecinte dramatice, tragice, ca urmare a acestor conflicte, de cele mai multe ori mocnite. Numai in Bacau, in ultimii ani, mai multi adolescenti au apelat, constient, la gesturi extreme, in urma unor neintelegeri cu parintii sau profesorii. Si-au pus capat zilelor aruncându-se in lacuri, de pe balcoane, altii au apelat la medicamente, la otravuri, cum este cel recent al unei eleve de la un liceu din Bacau. Sunt cazuri relatate si in ziarul nostru, fenomenul este mult mai complex, insa singurele solutii pentru atenuarea (ca nu putem vorbi de eliminare) acestor conflicte sunt dialogul, comunicarea, increderea reciproca, dar, mai ales, constientizarea ca a fost, este si va fi un conflict intre generatii, pe care, cu inteligenta, rabdare, dragoste, afectiune, il putem depasi.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.