Chiar dacă mass – media mainstream nu prea recunoaște, frontul din Donețk a fost spart. Orașul Soledar a căzut în mâinile rușilor și se așteaptă cât de curând ca și Bahmut să aibă aceeași soartă. Acest lucru înseamnă că a două linie de apărare ucraineană din Donețk a fost străpunsă după ce, în vara trecută a fost depășit aliniamentul Lisiciansk – Popasna. Ceea ce nu ne spune mass – media și nici autoritățile nu ne spun este că, pentru a menține cu orice preț aceste linii de apărare, ucrainenii au avut pierderi imense în oameni și echipamente. Pierderi pe care nu le pot înlocui cum o fac, de exemplu, rușii, care au atât capacitatea demografică cât și capacitatea industrială de a înlocui pierderile proprii.
Până la urmă, acest război despre asta este. Despre capacitatea de a rezista cât mai mult. A trecut demult vremea discuțiilor despre etică și despre cine are sau nu are dreptate în acest conflict. Cum a trecut și vremea negocierilor și fiecare parte vrea să obțină nici mai mult nici mai puțin decât anihilarea adversarului. Problema care se pune acum este la definirea celor două părți. Pentru că, de exemplu, Rusia nu luptă cu Ucraina, ci cu întreagă capacitate militară și economică a NATO.
Desigur, pentru multă lume această idee este o blasfemie, o mostră de propagandă rusească. Însă, dacă o să va gândiți puțin, o să vedeți că afirmația este corectă. NATO trimite în Ucraina cantități enorme de arme și muniții, echipament și chiar și trupe. Deși nu este membră a Alianței, Ucraina primește ajutor ca și cum ar fi. Sateliții și avioanele de spionaj ale NATO care zboară peste Țările Baltice, Polonia și România oferă informații trupelor ucrainene; nenumărați militari care au „demisionat” din armata poloneză sau a SUA luptă pe front, operează echipamentul primit de la NATO iar instructorii militari americani sau britanici pregătesc trupele ucrainene.
Dacă nici acest argument nu v-a convins, să-l ascultăm, atunci, pe Oleksii Reznikov, ministrul apărării, care a spus, la postul TV 1+1 că Ucraina „a devenit deja membră de facto a alianței NATO”.
Întrebarea este ce se va întâmpla după ruperea frontului în Donețk și, eventual, după începerea preconizatei ofensive rusești? Va accepta SUA, care a condus, din umbră, toată mobilizarea NATO de sprijinire a Ucrainei, să piardă partida sau va escalada conflictul, așa cum se preconizează, cu intervenția oficială a trupelor americano-polonezo-române în sprijinul Kievului?
Emmanuel Todd, un istoric, antropolog, demograf, sociolog și politolog la Institutul Național de Studii Demografice din Paris, susține că Al Treilea Război Mondial a început deja. „Este evident că conflictul, care a început ca un război teritorial limitat, și care escaladează la o confruntare economică globală între întregul Occident, pe de o parte, și Rusia și China, pe de altă parte, a devenit un război mondial”. Interviul a apărut în Le Figaro.
Răzvan Bibire