10 ianuarie 2025

Închisoarea, ca rai fără libertate

Zice-se că Dej a făcut o vizită prin universităţi şi puşcării. În final a stabilit ca resursele bugetare alocate puşcăriilor să crească binişor, în vreme ce pentru universităţi n-a plusat niciun leuţ. Argumentul său: „Noi, politicienii, avem mai multe şanse să ajungem la închisoare, decât la o universitate. Trebuie să ne amenajăm viitorul…”

Consultând diferite surse – de la Amnesty International la apropo.ro, stareanatiunii.com, oddee.com – am aflat care sunt închisorile de lux cele mai interesante din lume. Urmând gândul lui Dej, cred că şi politicienii români, sensibili cum sunt, ar avea ceva de învăţat din rândurile care urmează…



Centrul Penal din Halden Felgsen, Norvegia. Din oferta culturală de care beneficiază deţinuţii de aici fac parte lecţiile de muzică, biblioteca, studioul de înregistrare, sala de sport şi de baschet, un teren de fotbal.

Recent s-a vorbit mult în presă despre acest centru ca fiind locul de „găzduire” al lui Anders Behring Breivik, autorul mascarului din insula Utoya.

Închisoarea San Pedro (La Paz, Bolivia) are 1500 de deţinuţi. Ea arată mai curând ca un cartier mai mic, întrucât aici găseşti restaurante, pieţe, un hotel, copii care zbenguie în voie. Nu există gardieni, uniforme şi nici grilaje de metal.

Detinuţii trebuie să lucreze şi să plătească pentru celulele lor. În schimbul a 1000 -1 500 de dolari, un deţinut poate să stea într-o celulă specială, cu baie, bucătarie şi cablu TV, cu masă de biliard şi posibilitatea de a-şi cumpăra alimente.

Deţinuţii îşi aleg proprii lideri care dictează şi legile după care se guvernează închisoarea.

Închisoarea Cebu ( Filipine) este vestită, întrucât deţinutii sunt foarte buni dansatori. Aceştia iau zilnic lecţii de dans, oferă spectacole contra cost.

Justizzentrum Leoben Styria ( Austria) este vestită pentru că arată ca un hotel de lux. Este o închisoare de cinci stele. Construcţia este grandioasă, din sticlă şi oţel. Camerele în care sunt cazaţi deţinuţii au o singură caracteristică: luxul. Inscripţia de la intrare, „Fiecare persoană privată de libertate va fi tratată cu respectul cuvenit unei fiinţe umane“, aminteşte filosofia locului.

Închisoarea poate găzdui 205 de deţinuţi, în încăperi cu baie şi bucătărie separate (unele inclusiv matrimoniale) dotate cu geamuri din sticlă incasabile, birou şi rafturi.

Inchisoarea Aranjuez (Spania) este singura din lume care are camere speciale pentru familii. Penitenciarul are camere decorate cu personaje Disney, un dispensar şi un loc de joacă pentru copii. Părinţii deţinuţi pot locui aici şi cu odraslele lor care au vârste de până la trei ani.

În Norvegia există singura închisoare ecologică din lume: Bastoey Island. Aici, detinuţii îşi produc singuri hrana. Închisoarea arată ca o fermă. Se folosesc panouri solare pentru energie, iar toate obiectele folosite sunt reciclate. Surprusul de fructe şi de legume ecologice este împărţit la celelalte închisori din ţară.

Penitenciarul Cereso Chetumal (Mexic) este unic în lume, întrucât aici actele de violenţă sunt foarte rare. Deţinuţii participă la programe culturale, iar în momentul în care există o dispută între două persoane, acestea pot cere să fie duse într-un ring de box.

Acolo, indivizii îşi pun mănuşile de box şi, după două runde, pe fondul vânătăilor, disputele dispar.

Mulţi dintre deţinuţi nu vor să părăsească penitenciarul, pentru că aici au mâncare bună, condiţii excelente în camere şi, atât femeile cât şi bărbaţii, participă la diverse activităţi culturale.

În mijlocul haosului penitenciar din Venezuela există confortabila închisoare San Antonio, din insula Margarita. Aici, cei 20.000 de deţinuţi şi-au stabilit un regim propriu în care singura restricţie oficială este aceea că nu pot să părăsească incinta.

Restul – arme, telefoane mobile, droguri, muzică, sex, petreceri, piscină sau aer condiţionat – formează universul unei permisivităţi specifice vieţii din libertate. Cu o condiţie: încarceratul să poată plăti.

În ritmul în care D.N.A.-ul a început să lucreze, dată fiind „nobleţea” clientelei, n-ar fi exclus să vedem cât de curând şi la noi concurente pentru aceste puşcării de lux. La câtă imaginaţie bogată au românii, aceste puşcării ar putea fi amenajate pe ţărmul Mării Negre sau în staţiuni precum Sinaia, Predeal, Buşteni…



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img