Noi reguli vor fi aplicate în cazul controalelor efectuate de inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF). Astfel, administratorii de firme care nu le oferă angajaților Antifraudă Fiscală acces la documentele fiscale, după ce, în primă fază, au fost anunțați prin somație, riscă închisoarea de până la șase ani. Prevederea este inclusă într-un ordin al președintelui ANAF, aflat, deocamdată, în dezbatere publică. Modificările legislative intervin după ce numeroase dosare întocmite de Antifrauda Fiscală au fost clasate de instanță, pe motiv că plângerile nu erau însoțite de acte procedurale, gen somații. În prezent, inspectorii emit o simplă invitație la sediul Antifraudă Fiscală, prin care le pot cere firmelor să trimită un reprezentant, cu documentele necesare controlului. În general, aceste invitații sunt ignorate de cei controlați, caz în care riscă doar amendă de 25.000 – 27.000 de lei, dacă sunt firme mijlocii și mari, sau între 6.000 și 8.000 de lei, dacă sunt firme mici ori persoane fizice.
„La nivelul Direcției Generale Antifraudă Fiscală există soluții de clasare comunicate de organul de urmărire penală motivate de faptul că nu s-a uzitat și comunicat contribuabililor în cauză documentul intitulat somație, nefiind astfel întrunite elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute la art. 4 din Legea 241/2005 pentru acest considerent”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin.
În plus, normativul pregătit de ANAF va mai introduce și un alt nou document pe care Antifrauda Fiscală îl va putea folosi în cadrul controalelor, respectiv procesul-verbal de prelevare de probe.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.