2 ianuarie 2025

Incertitudine pe piata zvonurilor \ Cine este stapan la RAFO?

Una dintre cele mai mari societati din Romania – RAFO SA Onesti – pare sa nu-si gaseasca stapanul. De mai multe saptamani, se anunta preluari, blocari. Urmeaza imediat infirmarile, in timp ce singura certitudine este ca nu se stie nimic in legatura cu viitorul proprietar al RAFO.

Initial s-a zvonit ca pachetul de actiuni detinut de Balkan Petroleum la RAFO a fost vandut catre Alfa Oil, un grup de firme format din Expanet Trading Limited, Calder-A International BV si Raglam Overseas Ltd. Statul nu a reactionat decat timid, in sensul ca, prin intermediul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a spus ca e vorba doar de o problema a firmelor respective. Ulterior, AVAS – Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului – a anuntat ca nu exista nici o solicitare din partea Alfa Oil, ci doar una a Calder-A International BV, si ca orice tranzactie ar trebui sa aiba si acceptul autoritatii.



Actiunile sunt sun sechestru

Dupa cateva zile se anunta ca asupra actiunilor detinute de Balkan la RAFO s-a pus sechestru asigurator. Pe parcurs, despre Alfa Oil nu s-a mai auzit nimc si, in fata fost bagat un fond de investitii austriac, Vienna Capital Partners. Din Vienna Partners ar face parte, conform lui Marin Anton, managerul RAFO, cele trei firme: Trading Limited, Calder-A International BV si Raglam Overseas Ltd – care figurat ca actionari la Alfa Oil. Lovitura de teatru de joi, cand prin intermediul unui comunicat de presa al casei de avocatura din Romania a Vienna Partners firma infirma interesul pentru RAFO a fost urmata de contraofensiva lui Marin Anton, care a anuntat ca in comunicat s-a strecurat o greseala. Potrivit lui Anton, RAFO s-ar fi vandut inca din iulie fondului de investitii Vienna Capital Partners.

Scenarii posibile

Daca lucrurile stau asa cum sustine Anton, inseamna ca sechestrul asigurator pus asupra actiunilor la finele lui august nu are nici o valoare, iar tranzactia este valabila. Ramane de discutat asupra celor 9.000 de miliarde de lei cu care RAFO este inregistrata ca datorie la bugetul de stat. Daca Vienna Partners a luat asupra sa si aceasta datorie, probabil ca va trebui sa o plateasca. Daca s-a facut o &#8222inginerie” in sensul ca datoria va trebui platita de Balkan Petroleum, lucrurile stau mai prost pentru buget. Daca, insa, tranzactia a fost doar un &#8222gentlemen&#8217s agreement”, in sensul ca s-au strans mainile urmand ca actele sa se faca dupa, iar intre timp actiunile au fost blocate prin sechestru, intreaga afacere este cazuta momentan. Fara, insa, ca acest lucru sa aiba un efect imediat asupra activitatii RAFO, care proceseaza titei din import si exporta aproape toata productia. Un lucru este aproape sigur: tranzactia nu rezolva in totalitate problemele rafinariei. Justitia trebuie sa se pronunte din nou asupra planului de reorganizare, dupa ce acesta a fost respins de o instanta a Curtii de Apel. Planul prevedea conversia datoriilor in actiuni si, in acest fel, statul redevenea prin institutiile sale actionar majoritar la RAFO.

Scris de Razvan BIBIRE



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img