15 noiembrie 2024

Bacău FestMonodrame, ediţia a XXII-a

A început Festivalul Excelenţei Artei Actorului

Duminică, 15 aprilie, de la ora 16.30, la Teatrul Municipal „Bacovia” s-a deschis cortina la cea de-a XXII- a ediţie a Festivalului Recitalurilor Dramatice „BacăuFest Monodrame”, ediţia a XXII-a. Prezentatorul festivalului, actorul Bogdan Matei, a îndeplinit şi rolul de gazdă, oferind spectatorilor emblema festivalului, precizând, de la început, că, timp de o săptămână, în Bacău se desfăşoară BacăuFest Monodrame, cu sloganul „Scena e a ta!”, nu Gala Star, nu Festivalul „Valentin Silvestru”.

Să fie clar pentru toată lumea! Cum Teatrul din Bacău împlineşte anul acesta 70 de activitate, spectatorii sunt invitaţi să participe la concursul „Întrebarea zilei”, dotat cu premii, în fiecare zi de spectacol va fi lansată o întrebare, al cărui răspuns se depune în urna special amenajată. N-a avut loc o deschidere oficială, aceasta urmând să aibă loc de la ora 20.00, când, a spus directorul instituţiei, Eliza Noemi Judeu, trupa teatrului gazdă va prezenta, în premieră, spectacolul „Dragă Elena Sergheevna”.



Totuşi, o premieră tot a avut loc: a bătut primul gong în noua sală, amenajată special pentru acest festival, care va purta numele unui fost director al Teatrului de Animaţie, „Petru Valter”. Mai sunt şi aici câteva formalităţi de îndeplinit, cum ar fi o hotărâre a Consiliului Local, care să statueze noua denumire. Tot de la început mai trebuie spus că organizatorii BacăuFest Monodrame sunt Teatrul Municipal „Bacovia” şi Primăria Bacău, având ca parteneri mai multe instituţii media, inclusiv cotidianul Deşteptarea, edituri şi societăţi comerciale.

Înainte de primul gong, de care vorbeam la început, i-am solicitat Elizei Judeu, director al teatrului şi al festivalului, o scurtă declaraţie, pe care o redau integral: „Acest festival nu vrea să certifice actori, ci să aducă în lumina reflectoarelor procese diverse de creaţie, figuri noi şi căutătoare de umanitate, de adevăr… Aş vrea să se înţeleagă că doresc acestui festival să devină un Laborator al Excelenţei Artei Actorului, în care nimeni nu trebuie să vină Pregătit, Prelucrat, Repetat, Perfectat. Vreau să însemne o gură de aer proaspăt, o şansă de Libertate…Doar aşa Arta Actorului poate să rămână o Artă vie.”

Primul spectacol pe micuţa scenă din Sala „Petru Valter” a aparţinut actorului băcăuan Valentin Branişte, cu piesa „Maidanez”, text şi regie Valentin Branişte, Teatru de Kartier Bacău, o monodramă, un recital, o confruntare actor-public. Timp de 35 de minute, Valentin Branişte a interpretat pe rând rolul câinelui maidanez, în diferite ipostaze, cu trimiteri subtile, dar şi directe, la viaţa de câine a câinilor, dar şi a oamenilor. Spusă repede, aproape ca o poezie (textul foarte bun), Valentin Branişte nu a interpretat rolul, ci l-a spus. În afară de câteva cuvinte licenţioase (teatru de cartier), care puteau lipsi, piesa se încadrează în cele tip protest, cuminte şi fără lozinci.
De la ora 18.00, tot în aceeaşi sală a urmat actriţa Luminiţa Bortă, cu „City Break”, proiect independent, Piteşti. Ambele spectacole s-au jucat în afara concursului, concurs care va începe abia marţi, de la ora 16.30.

Astăzi, de la ora 11.00, urmează lansări de carte din colecţia Editurii „Nemira”, dar şi „Teatru la filtru”, carte semnată de Carmen Mihalache. De la ora 15.00, Ateliere, iar de la ora 18.15, Alina Neagu (Teatru de Kartier Bacău) în „Spovedania unei videochatiste”, text şi regie Valentin Branişte. Primul recital, în Sala Mare, de la ora 20.30: Gheorghe Ifrim – „Gigel”, proiect independent Bucureşti.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014