Începând de marți, 9 iunie, s-a reluat activitatea în cabinetele din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Municipal „Sfântul Ierarh Dr. Luca” Onești. Aceastea au fost închise timp de aproape trei luni, din momentul în care s-a decis ca această unitate medicală să devină spital-suport COVID-19, pe perioada pandemiei. În aceste condiții, prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, s-au suspendat internările și consultațiile în ambulatoriu care nu reprezentau urgențe.
„Rămânem în continuare spital suport, am izolat zona unde sunt tratați pacienți infectați cu noul coronavirus, pe cele 70 de paturi alocate numai pentru astfel de pacienți și pe cele 10 locuri din Terapie Intensivă, dar se reia și activitatea din ambulatoriu. Inclusiv la Maternitate, unde s-au stabilit circuite epidemiologice clare. Încă mai sunt acum în spital, în tratament, pacienți pozitiv COVID-19, circa 40, din care 4 pe Terapie Intensivă.”
Gelu Nicolcea, managerul Spitalului Municipal Onești
S-au deschis cabinetele de Cardiologie, Oftalmologie, Dermatologie, Urologie, Chirurgie, Ortopedie, Diabet, Pediatrie, inclusiv Obstetrică/Ginecologie. Programările se fac între 7 și 8 dimineața, iar după-amiaza între 14 și 15. Pacienții sunt anunțați să se prezinte cu 15 minute înainte de consultație în cortul albastru de la intrare, pentru triaj, păstrând distanța de 1,5-2 metri între persoane. Aceștia vor purta obligatoriu mască de protecție și își vor dezinfecta mâinile la intrarea și ieșirea din cabinet, cu soluție dezinfectantă pusă la dispoziție de spital. Vor fi asigurate și consultații online, acolo unde cazuistica nu necesită neapărat prezența fizică a pacientului la medicul specialist.
Activitate și în celelalte spitale
Cu programări stricte, cu respectarea în continuare a măsurilor de prevenire a răspândirii noului virus, cu stabilirea circuitelor separate COVID și non-COVID, și în celelalte spitale publice se acordă asistență medicală inclusiv pacienților care nu au putut beneficia de ele pe perioada situației de urgență.
Peste tot poartă echipament de protecție atât pacienții, cât și personalul medical, circuitele sunt foarte bine delimitate, numărul de consultații este limitat pe zi, în rest fiind oferite consultații și prin telemedicină cum este, de exemplu, la Spitalul Județean de Urgență Bacău. La Spitalul Orășenesc Buhuși, activitatea nu a fost niciodată întreruptă, și aici se respectă circuite stricte, pacienții sunt trecuți printr-o zonă tampon, unde li se ia temperatura, saturația de oxigen și completează un chestionar.
Cei care nu corespund definiției de suspect COVID-19 sunt dirijați la cabinetul unde au solicitat programarea, iar cei suspecți COVID-19 sunt direcționați către Compartimentul Primiri Urgențe, unde li se stabilește conduita terapeutică. Și aici se mențin consultațiile online/ telefonice, cu programări prealabile la telefon, pe site-ul spitalului sau la fișier, în funcție de locurile disponibile.
La Spitalul Municipal de Urgență Moinești se lucrează la foc continuu, se asigură toate urgențele medico-chirurgicale, s-a redeschis spitalizarea de zi, pe toate specialitățile, a crescut și asistența medicală ambulatorie, bineînțeles cu respectarea rigorilor epidemiologice, se fac spitalizări pe boli cronice, pe cele cinci compartimente de acest tip, respectiv de Recuperare medicală și balneofizioterapie, Recuperare ortopedică, Recuperare neurologică, Recuperare cardiovasculară și Îngrijiri paliative. Și aici, în continuare, orice pacient e suspect de infecție SARS-CoV-2 și trece prin triaj epidemiologic.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.