13 ianuarie 2025

Incepe recensamantul agricol

Se numara porcii si hectarele!

Autoritatile sunt pregatite sa demareze cel mai amplu recensamânt de dupa Revolutie. Actiunea va incepe pe 2 decembrie si va dura un an. Datele colectate vor oferi “o oglinda” a agriculturii românesti si a tendintelor acesteia. Pe baza lor vor fi elaborate politicile si strategiile pentru urmatorii ani.



Pe 2 decembrie, se da startul celui mai important recensamânt agricol din ultimele decenii. Comisia care raspunde de intreaga actiune, de la instruirea recenzorilor pâna la procesarea tuturor informatiilor obtinute, il are ca presedinte pe Constantin Scripat, prefectul judetului, iar ca vicepresedinti pe Eugenia Harja, director al Directiei Judetene de Statistica (DJS) Bacau, si Ioan Chiriac, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR). “Recensamântul se desfasoara in perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011 si vizeaza colectarea de date referitoare la suprafete, utilizarea lor, efective de animale, vii, livezi, utilaje, irigatii, metode de productie” a explicat Eugenia Harja, ieri, in cadrul conferintei de presa organizate la sediul DADR. Judetul Bacau a fost impartit in 1213 sectoare, fiecare având 180 – 200 de exploatatii. In actiune sunt implicati 1213 recenzori, care vor culege datele, 214 recenzori sefi, fiecare având arondati 5-7 recenzori, si 93 de coordonatori, câte unui pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala. In general, coordonator a fost desemnat secretarul comunei sau al orasului. Formularele sunt destul de complicate, dar recenzorii au fost bine pregatiti si vor avea la dispozitie, in perioada intervievarii, un model de formular cu instructiuni pentru fiecare rubrica.

Toate datele sunt confidentiale

Toti cei care detin teren agricol si animale, fie ca e vorba de tarani sau de proprietari de societati agricole, sunt obligati, conform legii, sa ofere recenzorilor date corecte si complete. E posibil sa apara probleme cu “strainasii”, cei care detin terenuri in alta localitate decât cea in care domiciliaza, si cu micii proprietari, care se tem ca vor fi majorate impozitele. Din acest motiv, comisia care coordoneaza recensamântul la nivelul judetului Bacau a incercat sa explice scopul si importanta actiunii. Fiecare stat din UE va face recensamântul exploatatiilor, urmând ca datele obtinute sa stea la baza programelor de finantare valabile din 2014. Si la nivelul României, pentru elaborarea programelor guvernamentale sunt necesare date cât mai apropiate de realitate. Ca sa prevezi in buget suma necesara subventionarii cresterii bovinelor, de exemplu, trebuie sa ai informatii cu privire la acest domeniu. “Posibilitatile noastre de informare corecta sunt destul de reduse, a declarat Ioan Chiriac, directorul DADR. Cei intervievati in cadrul acestui recensamânt ne vor aduce date in functie de care se vor face strategiile si politicile pe termen lung.” Marii fermierii stiu acest lucru. Probleme ar putea sa apara in culegerea datelor de la tarani, acestia fiind, de obicei, rezervati, daca nu chiar suspiciosi, atunci când trebuie sa declare câte tone de porumb au obtinut sau câte animale au in gospodarie. “Am vrea sa le transmitem micilor producatori ca acest recensamânt nu se efectueaza in scopul cresterii taxelor si impozitelor ci pentru a obtine o oglinda a ceea ce este agricultura, in România, astazi”, a declarat Ioan Chiriac. Mai mult, toate datele sunt confidentiale: “Legea stabileste ca divulgarea acestor date este caz penal, a explicat Eugenia Harja, diirectorul DJS. Informatiile vor fi folosite numai si numai in scopuri statistice. Dupa centralizarea sI introdicerea in calculator, toate chestionarele vor fi topite.”
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img