Din 20 iulie, ziua în care îl prăznuim pe Sfântul Ilie, în comuna Oituz se dă startul manifestărilor specifice acestei sărbători. Acestea încep cu Sfânta Liturghie ținută în bisericile comunei și vor avea ca punct culminant ziua de 22 iulie, când, de la ora 15,00, în satul Poiana Sărată începe nedeea mocănească „Sântilia”.
„Sântilia” este considerată cea mai frumoasă sărbătoare de pe Valea Oituzului, un festival al dansului, al portului și obiceiurilor populare. La o astfel de sărbătoare – spun cei din comuna Oituz – „veneau băieți din toate părțile, atât domnișori în straie de oraș, cât și mocani în costume naționale, pentru a-și alege frumoase mirese îmbrăcate în portul popular”.
Tot de la ei aflăm că, „treptat, prin adăugarea la caracterul inițial de serbare populară a elementelor economice a luat naștere o nedeie-târg, o sărbătoare cu interesante manifestări de etnografie și folclor românesc”. Organizarea „Sântiliei” a fost reluată începând cu anul 1999, după zeci de ani de întrerupere, apoi, după alte întreruperi, din anul 2007.
În acest an, la Poiana Sărată, prin organizarea Primăriei și Consiliului Local, dar și în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Poiana Sărată și Asociația „Sfântul Ilie – Poiana Sărată”, va începe din nou festivalul. Va putea fi văzută Formația de dansuri bătrânești din Poiana Sărată, dar și interpreții și ansamblurile Florina Botezatu, Ionuț Dulgheriu, Ansamblul Folcloric „Zestrea Bacăului”, Cristian Năstase, „Păunașii de la Poduri”, Ansamblul Folcloric Siminocul, Corul Voineștenilor, Corul „Voievozii Munților”, Ansamblul Folcloric „Zestrea Săceleană” și Ansamblul Folcloric „Junii Săceleni”.