Ediția a LII-a a manifestărilor „Zilele Culturii Călinesciene” este pregătită de a fi deschisă, în organizarea Primăriei, a Fundației Naționale „G. Călinescu” și a Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” Manifestările vor avea loc pe 14 și pe 15 iunie 2024.
Prezenta ediție – ne-au anunțat organizatorii – reia seria colocviilor anuale după o pauză impusă de pandemie și de alți factori obiectivi, cu speranța că va fi un nou început.
Vineri, 14 iunie, de la ora 10,00, la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” se va derula „Ștafeta cărților”, cu scriitori și critici literari de prestigiu din București, Iași și Bacău, precum Șerban Axinte, Ștefania Mihalache, Adrian Jicu, Florina Pîrjol și alții. De asemenea, directori de publicații și redactori vor prezenta revistele de cultură „Ateneu” (Carmen Mihalache și Ștefan Radu), „Plumb” (Dumitru Brăneanu), „13 Plus” (Petre Isachi) și revista liceenilor „Divanul. Foaia de Literatură Luminile Locului”.
Vineri seara, de la ora 17,00, va avea loc deschiderea oficială a manifestărilor, în aula Bibliotecii „Radu Rosetti”. După salutul Primăriei Onești, vor deschide evenimentul prof. dr. Emilia Boghiu – președinta Fundației Naționale „G. Călinescu” și Ionuț Tenie – directorul Bibliotecii „Radu Rosetti”. Se va acorda, apoi, un premiu pentru întreaga carieră poetului, profesorului și promotorului cultural C. Th. Ciobanu, care a înființat Fundația Călinescu și care a poziționat Oneștiul în fruntea listei de evenimente culturale din România. La acest moment, profesorul Gabriel Fornica-Livada va susține o Laudatio.
Tot în prima zi se va marca împlinirea a 125 de ani de la nașterea lui G. Călinescu, prin alocuțiunile prof. univ. dr. Nicolae Mecu, prof. univ. dr. Lucian Chișu – directorul Institutului „G. Călinescu” din București, conf. univ. dr. Ioan Dănilă și cercetător științific Angelica-Helena Marinescu.
De asemenea, prof. dr. Bogdan Romandaș va prezenta un scurt istoric al Zilelor Culturii Călinesciene. Apoi va urma vernisajul expoziției „In memoriam Vlad Ciobanu”, organizată de sculptorii Ion Ciobanu și Alexandru Ciobanu, apoi concertul cameral de vioară și pian susținut de Raluca Dobre și Edit Arva.
Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 10,00, tot în aula Bibliotecii Municipale se va desfășura Colocviul cu tema „Călinescu recitit”. Va urma tradiționalul recital liric „Poetul în cetate”, iar manifestările se vor încheia cu o provocare a publicului pentru a se marca comemorarea a 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.
Colaboratorii organizatorilor sunt Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București și Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Onești, parteneri media Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Bacău și revistele „Ateneu” și „Plumb” iar sponsorul manifestărilor este Societatea „Croco”, din Onești.