16 noiembrie 2024

Încep înscrierile în clasele pregătitoare

Conform calendarului și metodologiei stabilite de Ministerul Educației, astăzi începe prima etapă de înscriere în învăţământul primar (clasa pregătitoare) a copiilor. Aceasta este cuprinsă între 4 şi 23 martie, perioadă în care se vor completa cererile-tip de înscriere de către părinţi/ tutori legal instituiţi/ reprezentanţi legali, online sau la unitatea de învăţământ la care se solicită înscrierea copiilor.

Pe 26 martie, Comisia naţională de înscriere a copiilor în învăţământul primar procesează cererile de înscriere cu ajutorul aplicaţiei informatice, iar între 27 şi 30 martie vor fi procesate, la nivelul unităţilor de învăţământ, cererile prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere. Tot în această perioadă vor fi admise sau respinse aceste cereri la nivelul comisiei, prin aplicarea criteriilor generale şi specifice de departajare şi validare de către consiliul de administraţie al unității de învăţământ a listei candidaţilor admişi în această fază.



Pe 31 martie vor fi analizate cererile părinţilor care au solicitat înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie.

Pe 1 aprilie vor fi afişate, în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar, listele cu elevii înmatriculaţi, numărul de locuri rămase libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă.

Încă două etape

A doua etapă de înscriere va avea loc între 23 şi 30 aprilie, când vor fi depuse cereriile-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Pe 7 mai se va afişa la fiecare unitate de învăţământ lista finală a copiilor înscrişi în clasa pregătitoare. Între 8 şi 15 mai vor fi centralizate şi soluţionate de către inspectoratul şcolar cererile pentru copiii care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.

CONDIȚII DE ÎNSCRIERE

Părinţii ai căror copii împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2020 inclusiv au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare. Cei ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020 inclusiv pot să îşi înscrie copiii în învăţământul primar (clasa pregătitoare) dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Părinţii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020 care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea lor psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliaţi în vederea înscrierii celor mici la grădiniţă în grupa mare.

Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea solicitată. Pe locurile libere se înscriu și, ulterior, sunt înmatriculați cei care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localităţi.

Cum se formează clasele

Constituirea formaţiunilor de copii în clasa pregătitoare se face după finalizarea procesului de înscriere, conform calendarului, în baza procedurii elaborate de inspectoratele şcolare şi aprobate de consiliul de administraţie, cu respectarea criteriilor de transparenţă, echitate, nondiscriminare şi incluziune.

Repartizarea copiilor la clasele pregătitoare se face conform unor liste cu:

• copiii cu CES (cerințe educative speciale) – în ordine alfabetică;

• copiii pe etnii – în ordine alfabetică;

• două liste cu cei înscriși, una cu fete și cealaltă cu băieți, fiecare dintre liste cuprinzând copiii pe gen feminin/masculin ordonați alfabetic.

Apoi, se începe cu repartizarea copiilor menționați în prima listă (elevii cu CES), în ordinea alfabetică a numelui/inițialei tatălui/prenumelui la fiecare clasă, respectiv: primul copil va intra în prima clasă (ex. Cls. Pregătitoare A), al doilea copil în a doua clasă (Cls. Pregătitoare B), al treilea copil în a treia clasă (Cls. Pregătitoare C), iar procesul continuă până la epuizarea numărului de clase. Procedeul se reia, în același fel, până la epuizarea listei.

Spre exemplu, la o școală cu 3 clase pregătitoare (A, B, C), repartizarea copiilor se va desfășura în felul următor:

primul copil va intra în prima clasa pregătitoare A;

al doilea copil în a doua clasă pregătitoare B;

al treilea copil în a treia clasă pregătitoare C;

al patrulea copil în prima clasă pregătitoare A;

al cincilea în a doua clasă pregătitoare B;

al șaselea în a treia clasă pregătitoare C și așa mai departe.

Urmează repartizarea copiilor aparținând etniei declarate de tutore/reprezentant legal, tot prin același procedeu.

O a treia repartizare ia în considerare lista copiilor pe gen feminin / masculin, în ordinea alfabetică a numelui/inițialei tatălui/prenumelui la fiecare clasă.

În situația gemenilor și a fraților, în general, (în cazul învățământului simultan) aceștia, dacă părinții nu au altă opțiune, sunt repartizați în aceeași clasă, repartiția continuând ulterior conform regulii stabilite inițial.

ABIA pe 3 iunie se va ști cu exactitate (și vor fi afișate în școli) clasele unde sunt repartizați copiii și cine este învățătorul de la clasă.

NUMĂR DE LOCURI

În judeţul Bacău sunt 261,27 clase, respectiv şi 5.469 locuri dispuse astfel: rural 2.911 locuri și urban 2.558 locuri. În municipiul Bacău sunt 59 clase şi 1.473 locuri. În aceste cifre este inclus învățământul de masă și special.

REGULI OBLIGATORII

• Copiii înscriși se repartizează în ordine alfabetică, clasele vor fi denumite generic A, B,

C …, după caz, și nu va apărea în dreptul acestui număr un nume de cadru didactic;

o clasă pregătitoare va avea maximum 25 elevi pe clasă;

• dacă este cazul, elevii care se vor afla în situații excepționale (se întorc din străinătate, sau, din diverse motive, nu au participat la înscriere în perioada menționată de calendar) vor fi repartizați după cum urmează: primul elev înscris va merge în formațiunea A, al doilea, după caz, în formațiunea B ș.a.m.d.

Atenție! Completarea cererii de înscriere nu garantează înscrierea copilului dumneavoastră în unitatea de învățământ și nu elimină obligativitatea de a vă prezenta la unitatea de învăţământ unde doriţi înscrierea cu dosarul complet al copilului, în vederea validării acesteia. Acest formular vă permite doar să vă prezentați la secretariatul școlii cu datele copilului precompletate, scurtând timpul de așteptare al tuturor.

 

„Toate aceste noutăți privind înscrierea au fost stabilite prin ordinul ministrului Educației 3277/17.02.2020. S-au întocmit aceste reguli de repartizare în ordinea alfabetică pe clase doar acolo unde sunt aprobate două sau mai multe formațiuni de studiu. Conform acestui ordin, fiecare consiliu de administrație din inspectoratele școlare județene trebuia să aleagă între două tipuri de repartizare – alfabetic sau prin tragere la sorți. Noi am aprobat metoda alfabetică. Ideea este că toată această procedură se va aplica după ce se termină toate etapele de înscriere. Acum, doar se depun dosarele pentru aprobarea lor. Finalul repartizărilor va fi abia pe 3 iunie, conform calendarului și metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar.”

Prof. Ida Vlad, inspector școlar general Inspectoratul Școlar Județean Bacău




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014