Bacauanii sunt platitori fideli ai taxelor si impozitelor locale. Dovada stau incasarile de la inceputul anului si pâna acum, care au ajuns la 43.466.265 lei. Suma este mai mare cu aproape 3,5 milioane fata de aceeasi perioada a anului trecut.
La finele anului trecut, in sedinta din 28 decembrie, consilierii locali au votat pentru pastrarea cuantumurilor taxelor si impozitelor locale la nivelul din 2010, motivati fiind de o serie de statistici care indicau ca veniturile bacauanilor sunt din ce in ce mai mici. Cu toate acestea, in primele sapte luni din acest an incasarile din taxele si impozitele pe cladiri, autoturisme si salubritate, alte taxe pentru eliberarea de documente, sunt mai mari decât anul trecut cu aproximativ 3,5 milioane de lei. Cel mai mare aport la vistieria municipiului l-au adus persoanele juridice care au virat in conturile primariei pâna acum 23.065.512 lei, comparativ cu persoanele fizice care au contribuit cu putin peste 20 de milioane de lei la bugetul comun al urbei.
Primii bani, inca de la inceputul anului
Cei mai "harnici" platitori au achitat darile catre municipalitate inca din primele trei luni ale anului, când au putut beneficia de o bonificatie de 10 la suta. De altfel, potrivit cifrelor, atât in 2009, cât si in 2010, cele mai mari incasari din an s-au facut in luna martie, ultima in care se pot achita taxele si impozitele beneficiind de reducere. In martie 2009 s-au incasat peste 10 milioane de lei, in timp ce anul trecut in aceeasi perioada au ajuns in conturile municipalitatii peste 12 milioane de lei.
Penalitati de 2 la suta lunar
Pentru intârziati costurile pentru neplata la timp a acestor datorii creste de la o luna la alta. Cel mai mult vor avea de platit cei care nu s-au achitat de indatoriri de câtiva ani. Fiecare luna de intârziere la efectuarea acestor plati se traduce in penalitati de 2 la suta. Pentru primul semestru al acestui an, penalitatile s-au aplicat chiar de la 1 aprilie. Potrivit acelorasi date din anii trecuti, daca grosul banilor nu se incaseaza de la inceputul anului, sunt slabe sansele ca bugetul sa fie "ingrasat" chiar de Craciun. Astfel, la finele lui 2009, incasarile au ajuns la 54.912.628 lei (pâna in aprilie s-au incasat aproximativ 28,5 milioane de lei), iar in 2010, in luna decembrie s-a tras linie cu un buget de 59.111.645 lei (pâna in aprilie s-au incasat aproximativ 31 de milioane de lei).
Andreea Gavrila