Circa 20 de firme din municipiul Bacau, toate cu sediul pe strada Chimiei, au fost nevoite sa isi intrerupa temporar activitatea, din cauza sistarii accidentale a energiei electrice in zona.
Reprezentantii firmelor arata acuzator spre E.On, care ar fi eliberat avize de lucrari unor societati fara sa stie exact ce cabluri sunt in subteran. Realitatea este ca unele cabluri au fost montate in subteran fara respectarea normativelor in vigoare, fara sa fie semnalizate, si de aceea nu figureaza nici pe planurile E.On.
Din acest motiv, una dintre societatile care lucreaza la instalarea unei conducte de gaze ar fi taiat mai multe cabluri electrice, iar de aici au aparut toate problemele. Practic, instalarea conductei de gaze este realizata de SC Terma SA, care a incredintat lucrarea firmei Bon Construct, de altfel si beneficiara lucrarii.
Fara sa se stie ca in subteran exista cabluri electrice, excavatoristul care sapa santul pentru conducta de gaze a taiat cablurile cu utilajul.
Pagube insemnate
Administratorul unei societati afectata de intreruperile de curent spune ca au fost taiate opt cabluri de medie tensiune, de 20 KV, si astfel au ramas fara curent mai multe societati din zona, incepând de la Amurco si pâna la sediiile de la intersectia Chimiei cu Izvoare. “Cum este posibil sa se fi eliberat avize de lucrari oricarei firme, la intâmplare? Din cauza avariei firma noastra nu a produs si suntem in pierdere. Daca inmultim cu 20 de firme afectate rezulta o pierdere foarte insemnata”, spune administratorul unei firme din zona.
Probleme la alimentarea cu energie electrica sunt si la sediul SC Transport Public, tot pe strada Chimiei, insa de alta natura. “Intreruperile de curent au fost foarte dese in ultima vreme, chiar si de câteva ori pe zi. In zilele ploioase se intrerupe si de 15-20 de ori. Am avut supratensiune in retea, ni s-au defectat doua calculatoare, ni s-au ars si alte echipamente, lucram cu teama ca pierdem datele. Am facut numeroase sesizari la E.On si ni s-a spus ca se fac lucrari la reteaua de inalta tensiune. Ni s-a sugerat sa renuntam la reteaua aeriana in favoarea uneia subterane. Iar asta, in conditiile in care racordarea aeriana la retea a costat patru miliarde de lei vechi. Ne-am montat surse proprii de curent pentru calculatoare, ca sa mai eliminam din neplaceri”, a spus si directorul SC Transport Public, Adrian Botez.
Directorul SC Terma, Mihai Ciceu, responsabila de lucrarea la conducta de gaze, spune ca firma pe care o conduce nu are nici o vina, din moment ce cablurile electrice nu erau semnalizate. “Este vorba despre niste cabluri private, la montarea carora nu s-au respectat normativele, si de aceea nu apar nici in planurile E.On. Noi am cerut avize de la E.On, de la Romtelecom, de la Apa si le-am primit fara probleme. De mentionat ca la montarea cablurilor, la o distanta de câteva zeci de centimetri deasupra lor, se pune un material care semnalizeaza prezenta cablurilor, astfel ca o eventuala interventie sa nu produca pagube. Aici nu exista asa ceva, iar excavatorul a taiat cablurile, ceea ce se intâmpla destul de des in astfel de cazuri”, a explicat administratorul Mihai Ciceu.
Problemele de pe strada Chimiei au intrat si in atentia Inspectoratului Teritorial de Munca Bacau. “Un inspector se va deplasa la fata locului pentru a verifica daca s-au respectat procedurile de lucru, ale cui sunt cablurile si cine se face vinovat pentru toata situatia creata”, a declarat Dan Buftea, purtatorul de cuvânt al ITM Bacau.
E.On da avize doar pentru lopata
Reprezentantii E.On se absolva si ei de orice vina in chestiunea de pe strada Chimiei. “Cablurile afectate nu sunt ale E.On, astfel ca in cazul acestora nu era nevoie de avizul nostru pentru lucrari. Pe strada Chimiei este vorba despre niste subconsumatori. Daca ar fi fost cablurile E.On, aviz s-ar fi dat doar pentru sapaturi manuale si nu mecanizate”, a precizat Corneliu Zait, purtatorul de cuvânt al E.On Moldova. Avaria de pe strada Chimiei era ieri in curs de remediere, in paralel cu defasurarea anchetei ITM. Cablurile electrice din subteran vor ramâne insa nesemnalizate, iar orice interventie ar putea oricând sa duca la o situatie similara celei de zilele acestea.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.