23 decembrie 2024

Încă un deces prin gripă, în Bacău. Este al doilea întregistrat luna aceasta

Un bărbat în vârstă de 55 de ani, dintr-o comună băcăuană, a murit din cauza gripei, confirmată a fi de tip A, având condiții medicale preexistente, după cum a informat Direcția de Sănătate Publică, fiind și nevaccinat antigripal. Este al doilea deces întregistat luna aceasta prin gripă la nivelul județului nostru, după ce săptămâna trecută, un alt bărbat, de 70 de ani, a murit în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean (SJU), tot din cauza acestei boli. Și acesta era nevaccinat antigripal și avea și alte comorbidități.

Grav este, că în plină epidemie națională de gripă, și în județul Bacau, numai într-o săptămână, s-au confirmat 78 cazuri noi din care 22 cazuri au necesitat internare la secţiile de Boli Infecţioase din cadrul SJU Bacău, Spitalului Municipal Moineşti şi Spitalului Municipal Oneşti. Din cele 78 de cazuri de gripă, 41 cazuri sunt confirmate prin teste rapide, iar celelalte sunt diagnosticate clinic. Cele mai multe cazuri se regăsesc la grupa de vârsta 5-14 ani.



Cea mai bună metodă de prevenție, spun medicii, este vaccinarea. Direcția de Sănătate Publică Bacău a mai primit, săptămâna aceasta, o suplimentare de vaccin antigripal, de 1.552 de doze, ce au fost deja distribuite către medicii de familie. Până acum, în acest sezon rece, Ministerul Sănătății a alocat Bacăului 39.710 de doze de vaccin antigripal, iar până în data de 9 februarie au fost vaccinate 39.592 de persoane. Acestea sunt angajați din instituţiile de ocrotire, personalul medico-sanitar din unităţile spitaliceşti şi persoane în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice înscrise la medicii de familie, care au dreptul la gratuitate la vaccinare, alături de femeile gravide, copiii până în 5 ani, precum și persoanele peste 65 de ani.

RECOMANDĂRI

Pentru evitarea apariţiei unei epidemii prin afecţiuni respiratorii acute, medicii specialiști recomandă:
• Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicaţie de spitalizare;
• Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
• Respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul regiunii interne a articulaţiei cotului);
• Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii raspândirii virusului;
• Evitarea aglomeraţiilor;
• Continuarea vaccinării antigripale.

Și bolile respiratorii sunt în creștere alarmantă

Și bolile respiratorii fac ravagii. În doar o săptămână, s-au înregistrat la medicii specialiști (de familie sau din spitale) nu mai puțin de 3.435 de astfel de cazuri, iar 101 dintre acestea au necesitat și internare. Cea mai afectată grupă de vârstă este între 0 și 14 ani. Alte 663 de consultații s-au oferit pentru cei diagnosticați cu pneumonii sau bronhopneumonii, dintre care 165 s-au și internat. Și aici, cei mai afectați sunt tot copiii, dar au fost confirmate cazuri și la adulții de peste 40, 50 și 65 de ani.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img