26 octombrie 2024
ActualitateInca o firma cere falimentul CET

Inca o firma cere falimentul CET

CET Bacau a incheiat anul 2008 cu pierderi financiare de 20 milioane lei (200 miliarde lei vechi). De la infiintarea sa, furnizorul bacauan de agent termic a adunat in contabilitate 69,9 milioane lei (699 miliarde lei vechi) cu minus. Gaura este produsa in special de sistemul de termoficare vechi si degradat. Proprietarul retelelor, Consiliul Local Bacau, ar fi trebuit sa reabiliteze sistemul. In loc sa investeasca in el, l-a concesionat propriei sale societati, pe care o impinge astfel spre faliment.
„Pierderile noastre sunt determinate in mare parte de starea retelei de termoficare,ne-a declarat Vasile Dragusanu, directorul CET. Din 20 milioane pierderi in 2008, peste 17 milioane au aceasta justificare. Am depasit de la infiintare cu 27,5a milioane lei suma pe care ne-am propus-o pentru reparatii.” Numai in 2008, cheltuielile cu reparatiile au fost de peste 4,5 milioane lei, cu aproape 29% mai mult decat s-a estimat. CET Bacau nu este proprietarul retelei de termoficare. Este doar societatea care a concesionat sistemul de la Consiliul Local Bacau. Situatia este cel putin bizara. CL Bacau, actionar al CET Bacau, a concesionat propriei sale societati un sistem care ii aduce acesteia pierderi atat de mari incat o impinge spre faliment. „Nu mai putem suporta aceste pierderi aduse de contractul de concesionare, spune directorul Dragusanu. Pierderile vin pe bilantul nostru. Din cauza calitatii slabe a serviciilor, am pierdut si consumatorii.” Reabilitarea sistemului de termoficare ar costa 35 milioane euro. Chiar daca sunt sanse mari ca aceasta suma sa fie alocata de Uniunea Europeana, printr-un program de mediu, lucrarile ar dura 4 ani. Este putin probabil ca la finalul acestei perioade CET va mai avea consumatorii de azi.

Nou dosar de faliment la CET



In timp ce probelmele CET sunt ignorate de propriul actionar, societatea este asaltata de creditori. Pe data de 5 ianuarie a fost inregistrat un nou dosar pe rolul Tribunalului Bacau prin care se cere falimentul CET. De data aceasta, creditor este societatea Rom Luc Grup SRL din Bucuresti. Contactat telefonic, directorul societatii din Capitala, Paul Plastoi, ne-a declarat: „CET are sa ne plateasca o datorie de 400.000 RON, suma care reprezinta o cesiune de creanta de la Carbonifera Ploiesti. Acesti bani trebuiau dati inca din februarie anul trecut. Pana in acest moment nu am cerut penalitati, dar vom cere acest lucru in instanta. Din informatiile noastre, CET Bacau a facut o mare eroare: nu au aceasta suma inregistrata in contabilitate. Le-am trimis adrese pentru achitarea datoriei, dar sunt nepasatori. Noi le livram carbune, dar la solicitari nu raspund.” Managerul CET ne-a declarat caa solicitarea SC Rom Luc este neintemeiata. „Au avut o cesiune de creanta la noi de la SC Carbonifera, furnizorul de lignit, a explicat directorul Vasile Dragusanu. Ne-au prezentat un contract pe care insa nu l-am semnat deoarece nu aveam catre SC Carbonifera o datorie care sa acopere creanta. Contractul de cesiune nu era valabil, asa ca nu l-am semnat. Falimentul se cere pe creante certe”. Acesta este inca unul din lungul sir al dosarelor prin care s-a cerut falimentul CET. Unul din dosare se judeca acum la Curtea Suprema de Justitie.

Alesii au sperante mari pentru CET

Autoritatile locale, in „parohia” carora se afla reteaua de distributie de la CET, sunt increzatoare in schimbarea in bine a situatiei. Primarul Romeo Stavarache ne-a declarat ca „aceste pierderi nu sunt de ieri, de azi, ci sunt de 20 de ani. Dar ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei n.red.) nu permite introducerea in pret decat a maximum 20% ca pierderi, in timp ce pierderile sunt mai mari. Consumatorii nu au de ce sa se teama. Pe viitor avem aprobat un master-plan in aceasta privinta, pentru o suma de aproximativ 60 de milioane de euro, din care o mare parte vor fi cheltuiti pentru refacerea retelei primare si a celor secundare de distributie a agentului termic.” Consilierii locali au pareri similare celei a edilului, considerand ca accesarea fondurilor europene este solutia cea mai indicata pentru schimbarea retelei. Ilie Barzu, ales local pe listele PNL, sustine ca „este o problema care nu a aparut in mandatul consiliului actual. Intentionam sa refacem toata reteaua cu fonduri europene. Trebuie sa fie prezentat master-planul in Consiliul Local si apoi sa obtinem finantarea.” Social-democratul Nicu Zaharia ne-a confirmat ca refacerea retelei de distributie a agentului termic este o prioritate pentru Consiliul Local: „investitiile sunt in proiect, si este un proiect extrem de necesar. CET va fi beneficiarul acestor proiecte initiate de Consiliul Local, pentru ca nu vor mai exista pierderi. Poate chiar din aceasta primavara vor fi demarate primele lucrari.” Ceva mai critic in afirmatii este consilierul PD-L Ioan Chiriac. „Consiliul Local finanteaza CET. Daca ar fi societate comerciala privata, atunci poate ar incerca sa rezolve singuri problemele. Sunt tot felul de pierderi si dezechilibre pe retea, si Consiliul Local este vinovat. Reteaua va trebui schimbata si exista solutii de finantare. Dar ar trebui sa vina conducerea CET cu un program foarte clar, pe zone, si sa vedem unde este si unde nu este posibilitatea de racordare. Sunt zone in Bacau unde mai degraba subventionam achizitia de centrale termice decat sa investim miliarde in retea. Conducerea CET se pare ca are o problema de comunicare cu conducerea Primariei si a Consiliului Local. Nu am auzit de propuneri concrete de rentabilizare a CET dinspre conducerea acestora”, a declarat Ioan Chiriac.

Doina Mincu
Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img