11 ianuarie 2025

Inapoi in timp \ CET lasa Bacaul fara apa calda

Apa calda curgand la robinetele consumatorilor racordati la CET va fi in curand o amintire. Incepand de astazi, CET Bacau trimite notificari pentru plata restantelor asociatiilor de proprietari cu care a incheiat contract de furnizare/primire agent termic. Debitele asociatiilor au ajuns la 160 de miliarde de lei. Peste 25.000 de bacauani se vor spala
iar la lighean.
aConsiliul de Administratie al societatii a luat decizia de a sista apa calda tuturor asociatiilor in cazul in care pana la 1 septembrie nu vom recupera 50-60 la suta din creante, ne-a declarat Vasile Dragusanu, directorul general al CET. Daca nici aceasta masura nu va avea efect, vom lua in discutie in CA si posibilitatea de a nu furniza caldura. Vom calcula si penalitati la sold. Am cautat sa avem o relatie buna cu partenerii nostri de contract, dar este inacceptabil unde s-a ajuns. Nu se poate sa primesti apa calda si caldura fara plata. Banii pe care ii incasam acum de la consumatori nu ajung nici macar pentru plata salariilor la CET si TERMOCET. Din ianuarie trebuie sa platim creditul la furnizor contractat pentru contorizare. Avem si noi datorii, catre transportatorii de carbune, pentru reparatii si investitii. Nu mai putem trece cu vederea debitele consumatorilor”.

Datorii mai mari la CET decat la TERMLOC



Cele 150 de asociatii de proprietari deservite de CET au acumulat debite de peste 160 de miliarde de lei, iar agentii economici, peste 10 miliarde de lei. Campioana absoluta la datorii este Asociatia 71 Taifun, cu 5,2 miliarde lei. Alte 25 de asociatii au restante intre 2 si 3,5 miliarde lei. Printre acestea, asociatiile: 83 (3,5 miliarde), 100 Primaverii (3,4 miliarde), Narcisa 57 (3,3 miliarde), 79 (2,9 miliarde), 75 (2,9 miliarde), 112 (2,8 miliarde), 89 (2,8 miliarde), 50 Viorelelor (2,7 miliarde lei). In urma cu cateva luni, conducerea CET a solicitat asociatiilor de proprietari aprobarea de a se indrepta impotriva fiecarui datornic, dar actiunea merge greu. La datoriile din propria-i ograda, CET adauga prin preluarea consumatorilor de la TERMLOC si restanteloe acestora. Cele 50 de asociatii care au fost pana la 1 august racordate la centralele termice ale TERMLOC au datorii de 17,7 miliarde lei, iar agentii economici de 1,3 miliarde lei. „Se pare ca bacauanii de la TERMLOC sunt mai buni platnici decat ai nostri, declara directorul CET. Daca media datoriilor pe apartament e la CET de 6,3 milioane lei, la apartamentele preluate de la TERMLOC e de 3,4 milioane lei”.

Incasari bune, debit de miliarde

Recordul detinut de Asociatia 71 Taifun este vechi. Actualul administrator, Catalin Bogaciu, spune ca sumele imense restante la CET s-au acumulat pe vremea fostului administrator. Intre sumele incasate de la locatari si cele platite la furnizori este o diferenta de peste 2,2 miliarde lei, bani care nu au fost inca imputati nimanui. „Procesul fostului administrator s-a terminat, dar obiectul acestuia a fost doar lipsa in casa, de 142 milioane lei, nu si cea in gestiune, declara Catalin Bugaciu. Acesti bani sunt singurii pe care ii vom recupera. Cele doua miliarde sunt ca si pierdute. Nu am cum sa le impart pe fiecare locatar, caci acesti bani au fost platiti o data”. Acum, la Asociatia 71 Taifun, incasarile merg bine, 415 milioane in luna iulie si, probabil, in jur de 600 milioane in august. Din pacate, miliarde disparute nu pot fi recuperate. Chiar daca au platit intretinerea, locatarii vor ramane fara apa calda. La fel vor pati consumatorii cu plata la zi, caci nu exista posibilitati tehnice de debransare doar a restantierilor.

Primaria nu intervine

Purtatorul de cuvant al Primariei Bacau, Ionut Tomescu, ne-a declarat ca actiunea CET este considerata indreptatita. „CET, ca furnizor de agent termic, are de platit la randul sau furnizori de combustibil, deci datorii ce trebuie onorate. Ce s-ar intampla daca aceste datorii nu ar fi achitate? Am putea ramane fara caldura in toiul iernii. Populatia ar trebui sa incerce sa-si achite din debite pe perioada verii, cand facturile sunt mai mici. Consideram ca un rol important au administratorii, care ar trebui sa bata din usa in usa si sa recupereze banii de la datornici. Ar putea sa-i impulsioneze pe locatari. Noi nu vom interveni in relatia dintre CET si consumatori”.
Scris de Doina MINCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img